Reklama

Reklama

Samurajský zvěd

(festivalový název)
  • Česko Sarutobi Sasuke – jiný příběh (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Jedna ze zásadních epizod příběhu osamělého nindži Sarutobi Sasukeho „postiženého" reflexí své doby ve skvostném artovém zpracování Shinody Masahira. Oslnivá černobílá světlohra podtržená minimalistickou hudbou geniálního Takemitsu Tōrua patří k umělecky nejvybroušenějším zpracováním nindžovského tématu vůbec a spolu se snímky režisérů Ichikawy Kona a Katō Taie představuje i umělecký vrchol letošního festivalu. (Eiga-sai)

(více)

Recenze (9)

Foma 

všechny recenze uživatele

Moc nerozumim tomu relativně nízkýmu hodnocení. Skvělý dílo, kdy sice chvilkama nevíme, o co jde, řek bych, že bystrejší divák se možná na konci trochu vyzná ve spleti jmen a příběhů, míň bystrej divák se v tom nevyzná vůbec, ale ono o to tolik nejde. Jde o nádhernou kameru, vůbec celou estetiku filmu, která je vrcholná, jde taky o etiku, o charaktery postav, který pro mě byly vůbec to nejzáživnější, jde taky o hudbu, Takemitsu, a jde o mistrnou atmosféru, a ještě o jiný pojetí soubojů, který se ovšem těžko popisuje, to se musí vidět. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film mě nějak úplně minul. Problém je ten, že je zde ve hře mnoho klíčových postav, některé snad i jen zmíněné a všechny ty postavy mají, jak jinak, pro mě neproniknutelná japonská jména. A tak když se řeší, že tohohle nezabil tenhle, kterého řídí tenhle, ale tenhle, kterého řídí pro změnu tenhle, aby to vypadalo, že to udělal támhleten, jsem ztracen. Nevím jestli jde o tvůrčí záměr, nebo jsem tak omezený, každopádně jsem vlastně celou dobu nevěděl oč běží. Chyběl mi zde i nějaký výrazněji charismatický herec a akční scény jsou velice zastaralé, takže až na pár nenudných momentů je to slabota. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Typický japonský komplikovaný příběh, kde proti sobě stojí zástupci několika stran, jejichž jména si radši ani nechcete pamatovat. Je těžké se orientovat v tom, kdo je proti komu a kdo stojí na čí straně. Nicméně jsem se snad chytal :-) Další stránkou je dokonalá vizuálnost exteriérových scén a soubojů, které jsou podkresleny skvělou hudbou. Škoda, že scény odehrávající se v interiérech jsou trochu nudné a moc užvaněné. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

To co Samurai Spy na legendách žánru možná trochu ztrácí v choreografii a obecné akční atraktivnosti, Shinoda víc než dohání do detailů vymazlenou režií. Podobně jako v o rok mladší Ansatsu zápletka Samurai Spy nepatří k těm nejpřímočařejším, což je zde díky solidní předloze/scénáři jednoznačné plus. Zdejší nevalné hodnocení (65%) zdaleka nereflektuje kvalitu tohoto mistrovsky natočeného kousku. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Politický thriller z feudálního japonska, kde se nešetří jako břitvou ostrými kunai ani Šurikeny, nebezpečnými jako náležitost k davidově hvězdě za druhé světové. Politická hra tří stran, zde zůžená na hru několika vrchních špehů, u kterých někdy není jasná jejich motivace, natož klanová příslušnost. A to je hlavní buližník úrazu, na některých místech je to hrozně nepřehledné a zjednodušení by hrozně pomohlo, jinak je to ale výborný film, dobře odzáběrovaný, se zajímavou choreografií a s neskutečně zábavnou postavou tajemného berserkrálního űberšpeha v bílém (tedy, on není moc tajemný, jeho jméno známe od začátku, ale kdo by si ho pamatoval, že), která je bohužel o dost zajímavější i lépe zahraná, než-li hlavní postava. Nu což, i s těmahle pár výtkama je to zajímavý film, ze zajímavého prostředí, který rozhodně není klasickou samurajárnou - chanbarou (a to nejen proto, že je to tu samý nindža). ()

Galerie (21)

Související novinky

Festival japonského filmu a kultury EIGASAI

Festival japonského filmu a kultury EIGASAI

17.01.2014

Ve dnech 22. – 28. ledna 2014 ovládne pražské kino Lucerna 7. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2014. Návštěvníci se mohou těšit na 16 jedinečných filmových projekcí a bohatý… (více)

Reklama

Reklama