Reklama

Reklama

Capra cu trei iezi

  • USA The Goat and Her Three Kids
Trailer

Obsahy(1)

Rumunský vidiek v 19. storočí. V dedine izolovanej od sveta žije vdova a matka troch detí (Maia Morgenstern), ktorá je jedného dňa nútená postaviť sa starému rodinnému priateľovi (Marius Bodochi), ktorý, keď ich vidí bezbranných, odhalí svoju skutočnú sadistickú povahu. (Arsenal83)

Recenze (28)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Osamelá vdova žije na samote pri lese so svojimi troma synmi. Dvaja z nich sú leniví hajzlíci, ktorí najmladšieho šikanujú. Keď však matka nebude doma, zavíta k nim nečakaný návštevník. No a najstarší hlúpy syn tie dvere otvorí. Nie je veľa hororov, v ktorých by sa vraždili deti (plus odrezané detské hlavičky na okenici sa rozhodne často nevidia), a už vôbec nie z Rumunska, takže po dlhej dobe zavial svieži vánok. Nakrútené na motívy známej bájky o vlkovi a kozliatkach, akurát s tým rozdielom, že rumunská verzia je povedzme o niečo brutálnejšia. V zahraničí je film pomerne známy, u nás zatiaľ úplne prehliadnutý, čo je škoda. A nakoľko mám rád všetko nevšedné a neopozerané, ďakujem Rumunom, že mi spríjemnili večer. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rumunský Folk Horor založený dle známé pohádky o kůzlátkách a vlku, akorát zde vystupují děti a má to nádech studia A24. V Rumunsku jde o chválený hit ( IMDB 7,8), ale přehypovaný hlavně proto, že Rumunsko nic zajímavého nenatáčí a jde o jejich národní folk, takže většina automaticky nadhodnocuje jen díky tomu. Z mého pohledu nejde o žádný velký zázrak, byť snaživé to bezpochyby je. Film je zasazen do 19. století rurálního Rumunska, kde žije osamocená matka s třemi dětmi. Jakmile matka opustí dům, do baráku příjde nečekaný návštěvník Marius Bodochi ( který má ztvárnit vlka) s jediným úmyslem a to povraždit děti. Je třeba uznat, že Bodochi hraje psychopata skvěle, vzhledově je nepříjemný a tady nemám žádné výhrady, ovšem chybí mu motiv ke spáchání tak hrůzného činu. Celá Home Invasion sekvence je podána fajn ( je to vlastně jediná hororová scéna z filmu), trochu však zamrzí, že podříznutí hrdla dítěti je mimo kameru- šokující efekt by byl rozhodně intenzivnější. Zaujme ještě finální zúčtování, ale mimo to se nic moc zajímavého bohužel neděje a za mne se spíš jedná o pochmurné drama s jednou drsnější sekvencí. Zhlédnout se dá, ale zázraky nečekat. 5/10. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku podařená verze pohádky O neposlušných kůzlátkách. Žena na samotě u lesa vychovává tři syny. Dva jsou líní spratkové, až si jeden vzpomene na Popelku, kde ale byly sestry nevlastní, a navíc šikanují nejmladšího, jak už to bývá. Když se dostanou do nebezpečí, dokážou uzavřít příměří, nejmladší však má v jejich rozhodování poslední slovo. A za chyby se platí! V pohádce nakonec vše dobře dopadne, tedy v původní verzi podle bratří Grimmů z roku 1812 (zde ale byla použita rumunská verze od Iona Creangy z roku 1875), tady už to tak jisté není. A protože matka rozhodně nehodlá nechat věci v rukou Božích, chystá se odplata. Starozákonní oko za oko a zub za zub hrají prim. Pouštěl bych to dětem před spaním, ať ví, co je může potkat. Ostatně tahle pohádka, stejně jako třeba O třech prasátkách, se vymyká, protože pohádky byly původně určeny dospělým - zobrazovaly jejich svět plný sexu a brutálního násilí a touhy po spravedlnosti. Příběhy kůzlátek i prasátek ovšem měly výchovný charakter podobně, jako třeba Smolíček. Těch pro dospělé byla ale většina. Pěkný vizuál a temná hudba. Jedny z nejnapínavějších scén jsou cesta do kadibudky a židlička pro hosta. 3,5* p.s. na internetu lze dohledat záběry chlapce s rozříznutým hrdlem... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Ve stavení na samotě u lesa žili byli tři bratři se svojí matkou. Ta však musela jednoho dne odejít do města a bratry zanechala samotné. U stavení se objevil záhadný cizinec který začal bratry ohrožovat. Za mě vskutku povedený převedení rumunský pohádky do hororovýho hávu. Má to svoje kouzlo, svoji atmosféru a v patřičných chvílích notnou dávku napětí. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Chodí Rumun okolo, nedívej se na něho.“ Jako gastarbajtři tedy nic moc (pamatuju je z Alfmeieru), ale se sekerou a dětmi to Rumuni umí. Chatrná chaloupka, v ní jako noc ošklivá maminka a tři synáčci. Nejmladší byl hodnej, skromnej a pracovitej, prostě blbec, dva starší, typu Ceaușescu, byli chytřejší. Jen se flákali a rostli pro šibenici. Rodina byla chudá tak, že i kostelní myš proti nim byla Onassis. OKÉNKO PASTOUŠKY: [][] Co všechno neměli: Neměli koně, neměli kozu, neměli jedinou ovečku, neměli ani krávu. Shrnuto, u pastoušky se nepáslo vůbec nic. Na okně neseděla kočka a venku nehlídal pes. To ale nevadilo, ukrást stejně nebylo co. [][] Tři věci přece jen měli. Mámu bez autority, hroznej hlad a děsnej pech. Kdosi jim ze sýpky udělal kůlničku na dříví a spálil poslední pytel plesnivé kukuřice. Podezřelých, pravda, nebylo mnoho, neb kromě mámy a tří dětí byla ve filmu už jen jedna jediná postava. Nejvíc mě rozsekala scéna Capry s Lupulem a vágusova  žádost... o ruku! Docela chucpe a SPOILER, když uvážíme, že už jí sežral dvě děti. Zůstaly jí jen dvě hlavy a oči pro pláč. A za dveřmi... „Kůzlátka, kůzlátka, otevřete vrátka. To jsem já, váš Omnibus a nesu vám tři hvězdy. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Adaptace pohádky o neposlušných kůzlátkách. Já moc tenhle typ Hororu nemusím a nevyhledávám, ke všemu tu hrají převážně děti, ale tahle Rumunská verze, mi teda sedla. Skvělá, tajemná až skoro děsivá atmosféra, baráček uprostřed ničeho, v něm utrápená žena a dvě neposlušné děti, které nedají pokoj tomu třetímu, nejmladšímu/nejhodnějšímu. Dojde samozřejmě na scénu, kdy se "vlk" dostane do baráku a zabije děti, to bylo celkem krutý a neříkám, že mě pak emoce té matky nedostaly - uříznuté hlavy v okně. Slušný Horor - spíše pro starší diváky. (14. hodnocení) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na základe povesti o kozliatkach som čakal aspoň nejaký zápach smradľavého mäsa na slivkách, ale nie, ono to bolo skoro horor, ale veľmo nudný a strašidelný nie je vôbec, ale aspoň ľudové múdro padlo: „je zlé žiť so zlým človekom, ale horšie je žiť bez nikoho." ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pohádka o kůzlátkách a vlkovi v rumunském hororu s feelingem studia A24. Plíživé, táhlé s hutnou atmosférou ale ve výsledku i přes krátkou stopáž, nudné. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že se dočkám chvíle, kdy někdo dorovná, ba překoná (to berte s rezervou), hororovou atmosféru pohádek bratří Grimmů, Vojtěcha Martínka a Čarodějova učně. Tím méně jsem něco takového čekal od Rumunů, protože jejich pohádky neznám, takže jsem na podobný zážitek nebyl jaksi připraven. Abych uvedl své hodnocení na pravou míru, musím přiznat, že šlo spíše o tříhvězdičkový snímek, který jsem svévolně povýšil z důvodu, k němuž se dostanu později. S příběhem jsem neměl problém, atmosféra byla nádherně pochmurně bezútěšná, ale přes všechny klady mě trochu zklamalo tempo. Děj se zkrátka nejednou tak trochu táhl, takže jsem měl opakovaně pocit, že čekám na něco, co musí každou chvíli přijít, jen abych následně zjistil, že si budu muset počkat ještě o něco déle. S lepší dynamikou by to byl mnohem hodnotnější zážitek. Má verze byla navíc krajně bizarní, protože původní rumunské znění bylo nedokonale překryto ruským nesynchronním dabingem a já jsem si k tomu četl české titulky (velice kvalitní, musím říct, klobouk dolů). No, byl to slušný bizárek, který ale nepřebil fakt, že šlo o opravdu svéráznou úpravu pohádky O kůzlátkách, jež nezapřela značný výchovný potenciál, za který jsem přidal čtvrtou pěticípou. Takovéto pohádky by totiž sice mohly v dětech vyvolávat neurózy, s velkou pravděpodobností by ale pochopily důsledky neposlušnosti vůči rodičům, i to, jak má vypadat adekvátní trest za páchání zla. Jedna samota, pět herců a jaký slušný výsledek. / Poučení: Pokud smísíš vápno, krev a vodu ve správném poměru, dostaneš jemně růžovou. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Co je mi známo, tak pohádky bří Grimmů jsou docela drsárny, takže jsem byl na tuhle rumunskou "grimmovinu" pro dospělé samozřejmě zvědavý. A povedlo se. Milý komorní příběh z odlehlé transylvánské samoty, který bych dětem před spaním určitě nepouštěl. Scénář by sice potřeboval trochu zpestřit a matka měla být aspoň o deset járů mladší, ale killera se tvůrcům povedlo trefit dobře, ten chlap měl tedy zatraceně nepříjemnou držku. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č.7 - RUMUNSKO - Ale jo, dobře to dopadlo, moje oblíbené Rumunsko mě nezklamalo ani tady. Jen je škoda, že celá zápletka je jasná už od úvodních titulek a film ji jen do slova a do písmene naplňuje, takže i přes skvělou atmosféru to působí zbytečně utahaně a to dokonce naprosto vědomě, vzhledem k tomu přehnanému opájení záběry na přírodu a tehdejší život. Neříkám, že by to bylo automaticky špatně a nefungovalo to, ale ta snaha protáhnout to na co nejdelší stopáž je z toho dost patrná. Jinak je to ale povedený počin a veškerá úmrtí jsou natočená a udělaná solidně, až mě to mile překvapilo, vzhledem k tomu, že tu umírají děti a tvůrci neměli problém to ukázat. Jen mi teda přijde, že ten menší pytel s folk horory, co se roztrhl od úspěchu Eggersovy Čarodějnice, trvá už nějak dlouho a každá země jako by chtěla mít svůj. Ale tady si to naštěstí jde celou dobu vlastní cestou, čímž je mi to mnohem sympatičtější. Silné 3* ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Zajímavá atmosferická evropská jednohubka, která potěší nejednoho milovníka slowburn hororů z rurálního prostředí připomínající trochu The Witch z roku 2015. Těch dětí mi sice líto nebylo a uvítala bych klidně i trochu explicitnější gore a zatlačit trochu na pilu, ale jinak to uteklo pěkně a hlavní housel hrála prostě funkční řemeslná stránka navozující hutnou atmošku, což mi bohatě stačilo na ty slušné tři hvězdy. ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Rozhodne ide o zaujímavý dobový horor z 19. storočia s nepríjemnou atmosférou. Musím pochváliť výber herca pre „vlka“, ktorý je už vďaka vzhľadu hrozivý a odpudivý (dokonca pripomenie skvelého Javiera Bardema). Problém je však, že mu chýba akási hĺbka alebo motivácia ku svojim hrozivým činom. Film doslova prekvapí v polovici stopáže, kedy príde so „slasher“ scénou a hneď po nej vyrukuje so zimomriavkovým výjavom - hlavy v okne. Za tento moment osobitne chválim. Dielu musím vytknúť, že je vo veľa veciach prázdny. Nepracuje s postavami, temnotou, dejom, ide skôr o priamočiaru jazdu, ktorá sa spolieha na dobovú atmosféru rumunského vidieka. Škoda, že nejde o nič viac, potenciál by tam bol! ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Celkom kreatívna dekorácia - tie hlavy v okne. Aj kreatívna pomsta, aj keď na rovinu - odstrániť hajzla sa dalo aj oveľa jednoduchšie. V každom prípade podpílenie nôh stoličiek bude odteraz moja záľuba. A dobre vedieť, že keď sa vám pokazia bezpečnostné dvere, tak úplne stačia vráta na závoru. Tie, keď neotvoríte sami, tak nevstúpi ani vlkolak. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka pro zlobivé děti. Dva starší bratři neposlouchají maminku a týrají mladšího bratříčka. Když zlobí kůzlátka, přijde vlk a sežere je. Když zlobí děti, přijde úchyl a podřeže je. Dobře si to, děti, pamatujte a poslouchejte maminku, abyste se nedostaly do problémů. A jestli se ptáte, proč úchylové zabíjejí děti, tak vězte, že je to prostě baví, stejně jako zlobivé děti baví zlobit. Zde se však vrah dětí navíc dočká spravedlivé odplaty. Ponaučení? Když vymlátíme všechno zlo, moc lidí na světě nezbyde. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Výborný folk horor, ktorý je však viac, ako len hororový príbeh, je to aj kúsok rumunského života uprostred prírody. ()

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Ak zoberiem do úvahy, že to je od cigošov z Rumunska, tak by to bolo za tri, tri a pol. Ale keďže to hodnotím v rámci celosvetovej kinematografie, dám tomu silné dva. Na Rumunov to je určite super počin, pôsobí to profesionálne, kamera je pekná, atmosféra miestami naozaj tip top a výkony hercov, hlavne faganov, ako kedy, ako u koho. Problém je skôr, že človek vie, čo sa bude diať a ako to dopadne a preto dúfa, že sa to autori budú snažiť kompenzovať poriadnou dávkou hutnej atmosféry a goru. S tou atmosférou to je tak na pol a gore tu prakticky žiaden nie je, čo je práve pri tomto filme škoda, lebo filmov, kde tulák ufikne makovice dvom malým pokurveným degešom zas tak moc nie je. ()

Easykill 

všechny recenze uživatele

Kůzlátka Kůzlátka, neotvírejte vrátka... Solidní překvapení! Povedená, rumunská variace či metafora na klasickou pohádku, kterou asi známé všichni. Extrémní minimalismus a kolik "srandy" si člověk užije. Rodinka má pusto, prázdno snad všude a vlk je přijde ještě vykrást. Temná, ponurá atmosféra provází celý snímek. Tohle bylo opravdu přísný. Úchylnej slizák aka vlk, byl víc než dobrej a uvěřitelnej, stejně jako hlavní goat neboli matka. Skvělá jednohubka! ()

Reklama

Reklama