Reklama

Reklama

Vrata do podsvětí

  • Kanada The Gate
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmový horor Vrata do podsvětí zaujal ve své době diváky v amerických kinech vynikajícími speciálními triky natolik, že se po dlouho dobu držel na předních místech v žebříčku divácké atraktivity v USA. Jde o film určený mládeži i dospělým. Obyčejná Americká rodina v něm zažije neobyčejný víkend, děti totiž najdou na zahradě pootevřená vrata do podsvětí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

tron 

všechny recenze uživatele

„Démoni nezvonia. To bude niečo horšie. Sestry Leeové.“ THE GATE som prvý raz videl v roku 2011. Paradoxne, dva týždne po pozretí THE HOLE (2009) Joea Danteho. Paradoxne preto, že Dante (resp. scenárista) od THE GATE zjavne opisoval. V oboch filmoch ide o trojicu detí (2x chlapci, 1x dievča), ktoré sú niekoľko dní samé doma v rodinnom dome na americkom predmestí a objavia „dieru“, ktorou k nim prechádzajú nadprirodzené, strašidelné bytosti. Hoci sú oba filmy určené pre detského resp. tínedžerského diváka, prekvapilo ma, že ponúkajú scény, ktoré nie sú práve dvakrát „rodinné“. Filmu THE GATE dominuje atmosféra, fajn herecké obsadenie (malý Stephen Dorff) a dobré triky, ktoré nezostarli až tak, ako som si myslel, že zostarnú. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dětský horor o dvou kamarádech, kteří najdou na zahradě jednoho z nich otevřenou bránu do samotného podsvětí. Dnes už lehce naivní, ve své době přesto parádní trikové sekvence, kterým kromě destrukčního finále vévodí hlavně ty pekelné stvůry. Stephen Dorff už jako čtrnáctiletý harant dokázal slušně zahrát a pro režiséra Takácse je to zřejmě nejlepší film, co kdy natočil. Když nebudete očekávat žádné ratoliště krve (přece jen je to film z osmdesátých let a je určený hlavně pro mládež), těch 85 minut bude pro vás slušnou zábavou. 7/10 ()

choze 

všechny recenze uživatele

Rodinný horor, který se v první polovině nadechuje k efektovému strašidelnému finále, které zabírá celou polovinu druhou. Mám rád horory s dětskými hrdiny a líbila se mi ta jednoduchá zápletka s nalezením díry-brány do pekla doma na dvorku, ale scenárista se s postavami ani dějem moc nepáral a atmosféry to taky moc nepobralo. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z tých titulov, o ktorých môžem tvrdiť, že som na ňom vyrastal a že značne ovplyvnil môj filmový vkus. Prvý krát som ho videl ako adolescent. Vtedy to bola vlastne horúca novinka. Ja som bol presne v tom veku, ktorý zodpovedá cieľovej skupine divákov tohto snímku. "The Gate" je neškodný, avšak veľmi dobre natočený, kinder horror. Teraz, takmer po dvadsiatich piatich rokoch, som mal možnosť znova zhliadnuť tento kanadský film. Zaspomínal som si pri ňom na svoje prvé kontakty s horrorovým subžánrom a dobre sa pobavil. *** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Postupne gradujúca, temná rozprávka s hororovými prvkami, ktorej sledovanie nijak neurazí. I keď efekty nie sú nijak prevratné, čakal som to horšie - omnoho horšie. Dobrý priemer (deti to docenia). ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dvojka je i po letech super béčko, ale možná že moje hodnocení u ní je ovlivněno tím, že jsem jí viděl v tom žádoucím věku zatím co tenhle první díl mi vždy unikal a viděl jsem ho až teď a už to na mě atmosfericky ani strašidelně nepůsobilo takže bohužel. Ale pořád lepší tenhle oldschool než ty současný srajdy.35% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Blesk z čistého nebe! Začalo to tím, že jsem viděl jeden obrázek z tohoto filmu, pak jsem si pustil ukázku a zaujalo mě to natolik, že jsem to musel hned druhý den. Doteď bych nevěřil tomu, že film z osmdesátek, který jsem předtím nikdy neviděl, ani jsem o něm neslyšel by mohl dostat plné hodnocení, ale The Gate mě vyvedlo z omylu. Atmosféra na vás dýchne hned od začátku a s hudbou a zvuky vás dokonale vtáhne do děje. Herci sou super a všechno tu klape jak má. Nechápu, proč tohle je tak málo známé, že to nedávají v televizi jako ostatní, mnohdy horší horory. Rozhodně patří k tomu nejlepšímu co spatřilo světlo světa v osmdesátkách. Jen se tu na démony čeká delší dobu, ale až se projeví, to je pak tóčo. :D Za remake bych se vůbec nezlobil. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Klasická spielbergovka o deťoch, ktoré musia bez pomoci dospelých bojovať proti nadprirodzeným potvorám vyliezajúcim z diery na záhrade, ide úplne podľa šablóny podobných filmov z 80tych rokov s postupným budovaním napätia a mytológie s trochou humoru, vrcholiac orgiami ručných efektov, svetiel, hmly a neónov. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Detský fantasy horor ukotvený vo svojej dobe. Pred tridsiatimi rokmi to bolo určite niečo, hlavne svojimi perfektne zvládnutými vizuálnymi efektami, no teraz už film skĺzava len k častej nude a občasnej nostalgii, ktorej príčinou je hlavne pekná kamera zvýrazňujúca dobovú atmosféru 80. rokov. Za sklamanie to však nepovažujem, viac-menej som dostal presne to, čo som aj čakal. 55/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl několikrát. Ale to jsem byl o hódně mladší. Dokonce bych tenhle film měl někde mít i na originál VHSce kterou mi tenkrát dal "kamarád" jako revanš za to že mi přemazal kousek z kazety co jsem mu půjčil já(jj vzpomínky na VHS😏). To jsem ale tak trošku odbočil. Co mně ale překvapilo a ještě do nedávna jsem vůbec netušil, že tenhle film má ještě pokračování. A tak jsem se rozhodl, že si před druhým dílem po letech zopáknu i jedničku. Co k tomu dodat. The Gate je spíš takovým horůrkem pro mládež. Ironií je, že já jeho kvality(zejména co se týče triků) dokážu ocenit až dnes. A proto navyšuju hodnocení(tak trošku i z nostalgie) o jednu hvězdu. Tudíž The Gate to má za 3hvězdy. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě utvrdil v předchozím přesvědčení - Tibor Takács umí skvěle natočit snové scenérie a zvládá hororovou atmosféru i začlenění klasických speciálních efektů, ale slabé stránky scénáře, zejména nicotná logika v chování postav, pod jeho rukama vyplouvají neskutečně na povrch. Měl jsem ten pocit u I, Madman a mám ten pocit i zde. Každopádně vidět Vrata do podsvětí jako malej, mám na to dneska určitě super vzpomínky. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

moji kamaráti yshish a blurec, s ktorými som tento film sledoval, dali síce iba 2, no ja dávam tri - a to silné tri; vysvetlím prečo: v prvom rade preto, že to treba brať v rámci kontextu žánrového a kontextu cieľového diváka; tieto kontexty nám hovoria, že sa jedná o béčkový (a výpravou skôr televízny) fantasy horor pre detského diváka (druhý stupeň základnej školy, v usa niečo, čomu hovoria junior high, čiže takých 10 - 14/15) a o koncentrované eighties s témou satanizmu (otváranie pekelnej brány, rituály, démoni). ak si to všetko zrátame dokopy, takto nastavený film, snímka s takýmito parametrami je pomerne ojedinelý počin (a to, že sa tu v kolonke podobné a souvisejíci filmy nachádza iba jeden jediný - a aj to je samotné pokračovanie tohto filmu, to čiastočne potvrdzuje). detských fantasy satanistických hororov nie je veľa. celkovo hororov pre mladistvého diváka je málo, všetky, o ktorých viem, vznikli v 80-tych rokoch (perinbaba, labyrint), no pritom žáner je to rozšírený napríklad v literatúre (dobšinský, roald dahl, aj alica v krajine zázrakov je hororová, napriek tomu, že ju všetci dramatizujú a sfilmuvávajú rozprávkovo/šialene a fantasy/surealisticky; a ostatne všetky tradičné rozprávky sú vlastne horory - len si napozerajte napríklad neila jordana!); ďalšie plus tohto filmu je, že má výborné (na kontext dobový a rozpočtovo-výpravný) béčkové efekty, príšerky, masky a atmosféra je tiež fajn; samozrejem, že týmto nechcem obísť a zakryť chyby, ktorými je naozaj insitné herectvo, nelogické správanie úplne všetkých postáv počas úplne celého filmu a značné scenáristické diery o veľkosti tej, ktorú tam vykopali pred domom; inak to môže byť zaujímavé snáď len (aj?) preto, že je to debut stephena dorffa (spomeňme si, ako debutoval napríklad dicaprio); ja som tento film mal paradoxne na watchliste kvôli ingrid veninger, kanaďanke slovenského pôvodu, ktorej režijný počin Modra som mal možnosť (spolu s ňou osobne) vidieť na MFF Bratislava; ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Prakticky neznámý a popravdě nepříliš povedený fantasy horor s malým Stephenem Dorffem (první filmová role) v hlavní roli. Napětí nebo zábavu by však divák hledal marně. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dětský horor The Gate vládl světu v 80. letech a na VHS s jednohlasým dabingem se tehdy dostal i k nám. A přes určitou lacinost si jej dodnes pamatuji. Režisér Tibor Takacs patřil k jedněm z malých králů laciných béčkových hororů. Později stále zůstal podobným králem, ale tentokrát stupidních céčkových hororů, včetně Krys, ale zase jsou to alespoň horory svou naivitou zábavné. Inu a Gate, česky Vrata do podsvětí, i když žádná vrata ve filmu nikde nejsou... spíše se myslí brána, vchod, pánové či dámy překladatelé / -lky. Děj je naprosto předvídatelný, ne sice tolik jako u Avataru, ale přece jen není nutné hřát dopředu mozkové závity - děti musejí zůstat tři dny sami doma, starší ségra tvrdí, že je na hlídání už dost dospělá, ale míní si užívat, jenže nikdo netuší, že ta díra na zahradě po spadeném stromu je bránou do světa příšer. A že se děti budou muset bránit, aby je něco nestáhlo do podzemí. Triky jsou poměrně chudé, zato výstavba atmosféry od počátečního snu, přes tajuplný strom, problémy s elektřinou, je dovedně natočena. Navíc u snímků pro děti rozkošná naivita konce 80. let naprosto nevadí. Navíc skutečně lze pustit film i dětem, nejenže se dlouho nic neděje, ale když dojde na onu osudovou poslední noc, 15centimetrové příšerky dnes už znalé děti vůbec nevyděsí. Přesto film funguje i po letech, snad díky onomu pomalému budování napětí, jasným souvislostem a dodržení žánru i rytmu vyprávění. Disk je zcela bonusů prostý, pokud tedy nepočítáme otravný protipirát na úvod disku. Zvuk je u filmu jen stereo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Zatímco spousta lidí vyrostla na podobně laděných filmech, já byl spíš „odkojený“ na Vetřelcích, Orce a Čelistech. Navíc sám děcka zatím nemám, takže tyhle ty dětské – rodinné horory zrovna moc nevyhledávám ani v dospělosti. Přesto však pomalu uzrál čas, abych se více věnoval známým a nejznámějším hororovým sériím a zaplnil tak své značné „reservy“ na poli hororového žánru. Tibora Takácse mám však zafixovaného jako tvůrce nepříliš úspěšných (mnohdy spíše tragických) filmů, takže jsem do The Gate šel s velkými obavami. A ono světe div se, Tibor neměl ve svých začátcích ještě v hlavě úplně nasráno. Na jeho možnosti se mu podařilo stvořit vskutku zajímavý film, u kterého se pobaví nejen mladší publikum, ale i dospělí. Pokud samozřejmě nebude mít přehnaně vysoké nároky. Přesto všechno nám tento kousek nabídne slušnou dávku nadpřirozené (dalo by se říci i potemnělé) atmosféry, několik humorných situací i docela vydařená monstra. Ony celkově se speciální efekty v rámci možností vydařili a nemám vůči nim skoro žádné výhrady. To samé mohu říci i o hereckých výkonech. 60% ()

Reklama

Reklama