Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

petr12 

všechny recenze uživatele

Sára Zeithammerová se bohužel hned na začátku střelila do vlastní nohy, ve scéně, kdy je Terezino téma cancel culture smeteno ze stolu a vzápětí přichází s třaskavějším tématem znásilnění. Jistě, mohlo se jednat o vypuštění pět let spícího džina z lahve a nebo také o nápad, jak prodat žádané téma a náležitě ho přifouknout. Chyběla mi pasáž, která by objasnila její chování v mezidobí. Ano, udržovala dysfunkční lesbický vztah. A...? Bylo to zklamáním z prvního "vztahu" nebo   Davidovým jednáním? Nastolila několik otázek a zbaběle od jejich objasnění utekla a nechala na divácích, aby si sami odpověděli. Proč šla z večírku k němu domů, když celý namlouvací taneček sloužil pouze ke snaze vyvolat žárlivou (?) reakci spolužačky, která epizodku s Terezou brala za uzavřenou? Další prostor pro divákovu představivost? Podobnými děrami je prošpikován celý seriál. I Davidovo chování prezentuje ženský pohled na svět . Jde cítit  nepochopení základních principů mezilidských vztahů. Vážně, na vyhraněné hetero chlapy musíte jít přímo. Bez zcestných představ, že se domyslí. Nedomyslí! Ze scénáře jde cítit nevyzrálost a jedná se spíše o medvědí službu. ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvěle odvyprávěný a ještě lépe zakončený příběh o jednom maturitním večírku, kde si každý z 2 hlavních protagonistů podle sebe pamatuje něco jiného. Malou výtku shledávám v pomalém začátku a možná v tom, že by hlavní mužskou roli zahrál lépe Vojtěch Vodochodský, ve vedlejší roli ho byla škoda. Jinak se jedná o příjemnou jednohubku, ale stále tomu ten "wow efekt", který by mě posadil na zadek, chybí. Poučení pro nás kluky, je lepší si zapálit brko, dobře se učit, a dejte tomu třeba PĚT LET a budete mít tolik nabídek ze strany dívek, že si budete moct vybírat a nedělat hlouposti jako tady hlavní protagonista. Ale udělal opravdu úplnou blbost? Nebo si to slečna s tím znásilněním celé jen vymyslela? Odpověď leží v každém z nás. ()

Reklama

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Dobře natočeno, dobře zahráno, dost depresivně podáno. A zbytečně se to táhlo. Opravdu, na to, co jedna psychicky labilní, sobecká a lesbicky orientovaná kravěna otevře, aby se děj dostal od nuly k nule, akorát s nevratnými vedlejšími škodami, je to rozvleklé. Je zde samozřejmě dobré téma manipulace osoby k vlastnímu prospěchu. Pojem znásilnění, po všem co mu předcházelo, je spíš výzvou k dalšímu "trestnému činu" - dát té holce přes hubu. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Z tohoto seriálu mám velmi smíšené pocity. Ale už chápu, proč se chystá legislativa pro "písemný souhlas k sexu". Ikdyž v tomto případě by nejspíš podpořil právě Davida, neboť si to rozmyslela ve chvíli, kdy už by to bylo podepsané... Nicméně co mohla čekat, když mu posilněná alkoholem vlezla do postele a až tam si to rozmyslela? Tak jo, tak se teda dnes vklidu vyspi a zítra to zkusíme znova...? Zároveň i v tom stavu měl repektovat její STOPku... Podstata problému ale tkví ještě někde úplně jinde - že sex na jednu noc je v dnešní době považován za normální. A k tomuto by vůbec nedošlo, kdyby - k tomu vůbec nedošlo. Ale oba s tím dlouho souhlasili a i ona udělala vše pro to, aby se to stalo a pak se diví... Ale seriál nechápu ani dál. Proč je "útočník" zasazen do podporující rodiny, zatímco "oběť" do prostředí nemilujícího? A oběť si kdovíjak dlouho vydržuje zase svou oběť... Alespoň závěr je solidní, i když smutný. Útočník se ukáže jako chlap, oběť se přeci jen také zarazí a nedokoná zničující skutek... Ale oba mají životy alespoň na nějaký čas opravdu zkažené... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře udělaný. Jen spolu ty lidi jaksi málo mluvili… Ďábel se skrývá v detailech a na všem záleží. Proč nikoho nezajímaly jemný nuance průběhu oné osudové noci..? P.S.: Bylo by to ještě zajímavější, kdyby to v průběhu přípravných prací nad vydáním knihy zajiskřilo mezi Terezou a redaktorkou z nakladatelství. P.S.2: Ten podpis pod souhlasem s pohlavním stykem nevnímám jako špatnej vynález. Z toho aktu se vytratí člověčina, ale máme tohle zapotřebí..? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)
  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama