Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele chrispe k tomuto seriálu (11)

Pět let (2022) 

Myslím, že diskuze k této minisérii mluví za vše. Vzbuzuje emoce, ukazuje jak různé pohledy na jednu a tutéž věc mají různí lidé. A mě jen překvapuje, pro kolik lidí je scéna v posteli považovaná za úplně normální první sex. Tvl. ()

Epizoda 1 (2022) (E01) 

Dobrý začátek. Krátká stopáž v dnešní době tik toků a reels je to pravý ořechový pro mladý a nás, kteří nedokážou udržet pozornost dýl jak tři vteřiny. Je vám Tereza na první dobrou sympatická? David asi víc, co? Líbí se mi, že mě to hned plesklo přes obličej minimálně dvěma stereotypy, které mě chtě nechtě při sledování napadly - oběť by rozhodně neměla být sebevědomá a nedej bože nesympatická, měla by to být chudinka, s kterou soucítíme na první dobrou a chvíle, kdy se někomu svěří by měla být přece taky jen jiná ne? Rozhodně by to neměla vytahovat AŽ po pěti letech a taky by to přece nemělo vypadat, že si na poslední chvíli snaží NĚČÍM zachránit práci. Jasně, ještě se neví, co a jak bylo nebo nebylo. Jsem zvědavá na pokračování. Jediný, co mi nesedělo byla redaktorka? v podání Dany Markové. Působila na mě hrozně prkenně a fakt jsem byla přesvědčená, že je to neherečka. ()

Epizoda 2 (2022) (E02) 

Jo, možná telefonát na konci čekáme, ale stejně se mi udělalo poněkud nevolno. Druhý díl je tentokrát z pohledu Davida a co divák vidí -> že je to vlastně fajn kluk se slibnou budoucností a to jak v případě kariéry tak i osobního života. Taky vidíme, že umí nahlas říct, co si myslí a to co si myslí, nejsou kraviny.  A pak najednou to jeho osobní štěstíčko praskne jak bublina díky jednomu telefonátu - který taky zrovna nezní jak od traumatizované oběti, teda jak si ji hodně lidí představuje, že by znít měla. Za mě furt hodně dobrý. ()

Epizoda 3 (2022) (E03) 

Tereza je zvláštní nátura. Ale myslím, že všichni kolem sebe někoho takovýho máme a třeba jsme to i my sami. Setkání v kavárně nedopadlo ani u jednoho aktéra podle jejich představ, ale proběhnout muselo a myslím, že nejednomu divákovi proběhlo hlavou ,,A co jako čekal/a?" Tereze na sympatiích nepřidává ani to, jak se chová ke své kamarádce s benefity, která evidentně touží po úplně jiném statusu. A redaktorka, která touží po knize co jde až na dřeň, by měla s Terezou promluvit o terapeutovi - přece jen je jediná, která ví, co se děje. ()

Epizoda 4 (2022) (E04) 

David, ač nerad, si je vědom, že obvinění se je tak nevypaří do vzduchu a tak je nucen o tom (zatím) dvěma osobám říct. Jejich reakce nejsou překvapivý. ()

Epizoda 5 (2022) (E05) 

,,Musíme tě trochu prodat, Terko." Epizoda, která nastiňuje, z jakého prostředí hlavní hrdinka pochází a co ji utvářelo. City hlavně skrýt, vše řešit rychle a s co nejmenší škodou. A když člověk nenajde konejšivou náruč u matky, tak co to zkusit u té hodné paní, co mi nejen věří, ale chce abych svou bolest vykřičela do světa. V této epizodě vidíme, jak je Tereza ve skutečnosti křehká, i přes to jakou tvrdou slupku si nasazuje a jak vysoký zdi si kolem sebe staví. ()

Epizoda 6 (2022) (E06) 

Sympatie dělají hodně. A ač se snažím být nestranná neb víme prd, co se stalo, chtě nechtě cítím větší emoce u Davida, kterému se právě hroutí svět. A to (z jeho pohledu) jen proto, že na ulici potkal člověka z minulosti. Co by bylo,  kdyby se to ráno nepotkali? Dopadlo by to stejně? Druhá strana mince je ta, že jinému se zhroutil svět už před pěti lety. Kvůli němu. V Emmě tu začíná hlodat červíček pochybností a její Pročbysitovymýšlelacobyztohoměla je jasným důkazem, že člověk z PR nebere prachy za nic. Výborný to je. ()

Epizoda 7 (2022) (E07) 

Tereza je tvrdá jak žula. Po kom to asi má. Na jedné straně touží po porozumění (matky) a když jí ho někdo dá (přítelkyně s benefity), tak kope a ubližuje. Přijde mi, že redaktorku bere nejen proto, že ji vyslechne a podpoří, ale i protože moc dobře ví, že to všechno není nezištný. ()

Epizoda 8 (2022) (E08) 

Tak si shrňme základy. NE znamená NE. Přestaň znamená NE. Nechci znamená NE. Možná znamená NE. ANO znamená ANO. A je úplně jedno, jestli jste v klubu, na cestě domů, před akcí či už jste začali. Skvěle zahraný, je tam vidět šok, zamrznutí. Z té scény se mi udělalo zle. Tereza měla rozhodně koule, že do jámy lvové vešla sama a táta a máma jako lvi svý mládě chránili. ()

Epizoda 9 (2022) (E09) 

O jednoduchých a složitých cestách. Překvapuje mě,  že Terezu překvapily řeči o žalobě. O fyzickém i psychickém zneužití. ()

Epizoda 10 (2022) (E10) 

A život jde dál, což? ()

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama