Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (121)

Aky 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než to Rusové předvedli v praxi, natočili Američané film o tom, jaká hrůza je atomová elektrárna, když se vymkne kontrole. Dnes už ony děje, které si kolem toho představovali, působí lehce komicky, je třeba se na film dívat jako na napínavé drama, nikoliv jako na varování - to už nefunguje. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku, kdy byly jaderné elektrárny ještě v plenkách, musel tento film u diváků vzbudit nemalé mrazení. Dnes jsme již o dost dále a máme za sebou nejeden výbuch jaderné elektrárny (Ukrajina, Japonsko), takže trochu víme, o co jde. Film Čínský syndrom ale zase tolik nezestárl, protože korporace se takto chovají i dnes. Takže si ho klidně pusťte. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Při natáčení reportáže v atomové elektrárně se stane havárie, která se podaří reportérce Kimberly Wellsové (Jane Fonda) a jejímu kameramanovi Richardovi (Michael Douglas) natočit. O to víc je udiví, když nejenže elektrárna o havárii mlčí, ale od svého vedení dostávají přísný zákaz reportáž uveřejnit. Společně se rozhodnout zjistit o havárii více, a za pomoci jaderného technika Jacka Godella (Jack Lemmon) zjišťují hrozivé informace. Problém je, že někdo nechce, aby se tyto informace dostaly na veřejnost ... Člověka až mrazí v zádech, když si představí, co všechno se v podobných zařízeních děje, a je systematicky zametáno pod pokličku. Hlavně prohlášení o absolutní bezpečnosti elektrárny dnes přijde k smíchu (po událostech v Japonsku 2011). Navíc když se do toho připlete lidský faktor a chamtivost, touha po zisku za každou cenu.. Po příběhové stránce to bylo o něco horší - samozřejmě film má co nabídnout, ale zápletka (a hlavně vyvrcholení) je takové lagricové, škoda. A to i přesto, že se všichni (tři) hlavní představitelé snaží, seč jim síly stačí - nejvíce mne asi zaujal mladý (a zarostlý) Michael Douglas.. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

I když je tento film z těch fundovanějších, pokud jde o realitu jaderné elektrárny (čti: "Většina filmů o jaderných elektrárnách jsou mimo naprosto úplně, tenhle je jenom vcelku mimo."), k uvěřitelnosti mu ještě leccos chybí. Bohužel, přednášky profesora Heřmanského z jaderných reaktorů mi zkazily zábavu, stejně jako přesvědčení, že elektrárenské společnosti nedisponují armádou vyzvědačů a nájemných vrahů, kteří jsou vždy okamžitě na (pro ně) správném místě. A to nepopírám, že k mnoha nehodám a haváriím v JE došlo. U filmů se zjevným politickým cílem by měla být přesnost uzákoněna. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prednedávnom som čítal knihu jedného amerického scenáristu, ktorý vyučoval v Los Angeles scenáristiku a jeden semester venoval vytváraniu scenáru priamo na prednáškach spoločne so všetkými prítomnými študentami. Ich výsledok vyzeral veľmi podobne, ako Čínsky syndróm. Keďže sa to udialo v 70ych rokoch, hovoril študentom, aby pri tvorbe scenára mysleli aj na to, kto by mohol hrať hlavnú úlohu a podľa toho si určili približný vek hlavnej ženskej predstaviteľky. Jednou z tých, ktoré spomenul, bola Jane Fonda. Možno, ak by som sa viac prehrabal v histórii, zistil by som, že sa jednalo skutočne o základ scenáru Čínskeho syndrómu. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Vedoucí směny během nehody v elektrárně Three Miles Island dříve, stejně jako postava Jacka Godella, sloužil na jaderné ponorce. Měl tak zkušenosti s jaderným reaktorem, ale také to přispělo k nehodě samotné – pro malý reaktor na ponorce bylo větší riziko, že se kompenzátor zcela naplní vodou (odkaz na to slyšíme v 15. minutě filmu, kde v originále říká, že je voda téměř u linie páry, tj. na maximální bezpečné úrovni), než že se jádro roztaví při absenci chlazení. Proto při problémech s chladicím okruhem chlazení raději zcela vypnul a zapříčinil tak částečné roztavení jádra. (Jarek572)
  • Natáčení probíhalo v Californii a Pennsylvánii. (reich)
  • Po uvedení do kin byl film odborníky kritizován jako „přitažený za vlasy“ – taková nehoda by se v jaderné elektrárně rozhodně nikdy nemohla stát. O 12 dnů později však přišla nehoda elektrárny Three Mile Island, která se odehrála velmi podobně tomu, jak je popsaná ve filmu. Pokud by natáčeli film jako reakci na nehodu, princip nehody by nejspíš nebyl přesnější. Tato nehoda také zvýšila divácký zájem o film. (Jarek572)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama