Reklama

Reklama

Pipi Dlouhá punčocha

(seriál)
  • Švédsko Pippi Långstrump (více)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Na okraji malého městečka stojí vila Vilekula a v ní bydlí úplně samo devítileté děvčátko s vlasy zrzavými jako liška spletenými do copů, obrovskou silou, hlavou plnou báječných nápadů a srdcem tak velkým a dobrým, že by se do něj vešel celý svět. Její maminka je anděl a tatínek mořský vlk, kterého jednoho dne bouře smetla z paluby a teď je králem černošského kmene. Pipi má zvláštní zvyky. Například spí s nohama na polštáři a s hlavou pod pokrývkou. Pipi má opičku – Pana Nilssona, koně Alfreda, kufr plný peněz a dva věrné kamarády – Tomyho a Aniku a s nimi zažije velká i malá dobrodružství – například se popere s Benghtem – vyhlášeným rváčem v okolí, nebo si zahraje s policisty na babu – přičemž vylezou dokonce i na střechu.

Pipi Dlouhá Punčocha vznikla z příběhů, které Astrid Lindgrenová vyprávěla své dceři před spaním. Kniha se stala rychle velmi úspěšnou a udělala z Lindgrenové mezinárodně známou autorku. Kniha známé švédské autorky Astrid Lindgrenové vyšla už v roce 1949, ale dobrodružství snad nejpopulárnější dětské hrdinky byla zfilmována až po téměř dvaceti letech – a ještě mnohokrát potom. Úspěch prvního filmu způsobil, že kromě televizního seriálu byly natočeny ještě dvě pokračování (Ahoj, Pippi a Pippi v zemi Taka-tuka). V roce 1987 vzniká americký remake Nová dobrodružství Pippi Dlouhé punčochy. I když byl první film dán na index i ve Švédsku (pro individualistickou vzpouru hlavní postavy), nic to nezměnilo na desetiletém vítězném tažení díla po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Z pohledu dítěte mi ta vychytralá potvůrka, a juniorská mistryně světa ve zvedání koňů, připadala naprosto senzační. Nyní v ní vidím nevychovanou zrzku, která vede mé děti velmi nebezpečným směrem. Jelikož však Pippi nebyla stvořená pro upjaté dospěláky bez fantazie, ale pro potěr s nekonečnou fantazií, tak dávám tři hvězdy a odcházím sundat děti ze střechy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ani jako dítěti, ani teď mi nepřirostl ten seriál k srdci. Nevím proč. Snad proto, že mi už tehdy přišlo, že se Pippi chová spíš jako idiot (zalévání zahrádky, když prší apod.), než že by šlo o nějakou dětskou romantiku a přirozenou naivitu oproti předpojatému světu dospěláků. Také akce mi přišlo na dětský film poměrně málo, a když už, tak spíše trapné (třeba mytí podlahy). ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Kto by nepoznal Pipilotu Citóniu Cimprlínu Mucholapku Punčochatú, roztopašné červenovlasé dievčatko s vrkočmi, jednou dlhou punčochou, verným koňom a malou opičkou..? Báječné dobrodružstvá v malom mestečku prekročili všetky vekové kategórie a vďaka Astrid Lindgrenovej baví dodnes. V roku 1969 vznikol prvý film a po jeho úspechu okamžite nasledoval tento seriál, ktorý bol uvedený aj v Československej televízii v roku 1972. ()

Vital 

všechny recenze uživatele

Jak člověk postupem času stárne a přestává být dítětem,tak ani nepostřehne jaké byly pohádky v jeho dětství neskutečně idealistické.Když teď zhruba po 12 letech jsem měl možnost si koupit dvd s Pipi,tak jsem právě zjistil,jak je tento seriál jednoduchej a trikama nic moc udělanej,zkrátka mě to nebavilo.Ale když si vzpomenu jak mě v dětství ohromovala síla Pipi,její přesnost házení šipek,nebo věčné soupeření s dvěma zlodějíčky pro její poklad plný zlaťáku,tak hodnocení 4* dává mé mladší já z dětství,a tak je to v pořádku,protože je to pohádka pro děti. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem jsem tuto roztomilou rusovlásku s dvěma culíky neuvěřitelně žral, také jsem chtěl dělat různé skotačinky tak jako ona, nechodit do školy, mít pro sebe jen tak celou vilu Vilekulu, penízky po otci pirátovi mořském vlku, a především tu úžasnou medvědí sílu a bláznivé nápady. Švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová opravdu uměla pohladit na duši ,především dětské diváky, s kouzelnou fantazií napsal neuvěřitelně silnou knížku, která vyšla již v roce 1949 a prodává se dodnes. Filmové příběhy se jí myslím alespoň v tom zásadním na míru vyrovnají jsou přirozené a to je hlavní. Nevím jestli to zrovna bylo v tomto prvním celovečerním filmu o Pippi. Ale nejvíce se mě právě líbil ten díl s piráty, ale ten byl tuším buď samostatný a nebo právě v tomto seriálu. Jak říkám příběhy s Pippi byly poté zfilmovány ještě mnohokrát, ať už v úspěšnějších a nebov méně úspěšnějších pokračováních. Vždy ale se starými známými, a sice s Pipilotou Citónií Cimprlíny Mucholapky Punčochatý ( jak znělo officiálně její celé právé jméno), s opičkou panem Nilsonem (typicky švédské jméno), puntíkovaným koněm, s přáteli Tomem a Anikou a hlavně se slečnou Rosenblomovou která vždy tak trpěla rozpustilými ale jinak moc zábavnými kousky zlobivé Pippi. Slečna Ambersonová by totiž Pippi nejraději viděla v dětském domově a to hned od začátku!Ale to by nebylo ono že..? Takže nakonec abych to konečně už nějak uzavřel no dávám určitě za 4* je to přeci jenom kus mého dětství. Ať si každý říká co chce, a to neznámkuji s odstupem času.Nehledně nato že každé dítě přeci jednou mělo chuť vždy alespoň na okamžik jen tak někam utéct být sám na svobodě, prostě být samostatný. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (7)

  • Přestože byl film natočen barevně, byl původně vydán jako černobílý, dokud se ve Švédsku nerozšířily barevné televize. (Cheeker)
  • Postava slečny Prysselius (Margot Trooger) se v knize Astrid Lindgrenové neobjevila a byla vytvořena speciálně pro seriál. (Cheeker)

Reklama

Reklama