Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je březen 1945 a nacistům je již zcela zřejmé, že válku vyhrát nemohou. Přichází proto na řadu úvahy o budoucnosti po válce a o zametání stop. Jeden koncentrační tábor se musí zcela vyklidit a zdejší vězně je nutno pohřbít v dolech. Zůstávají jenom hledači min – mezi nimi veterán španělské občanské války Vídeňák Ernest (M. Knažko) a odbojář z Prahy Kim (M. Zounar). Ti se jednoho dne rozhodnou i s ostatními vězni utéct, ale jsou prozrazeni a většina uprchlíků je zastřelena. Dvojice hrdinů však nezůstává sama a cestou se k nim přidá i hlídací pes z tábora, jehož Kim chodíval krmit. V nadcházejících dnech vede Ernest mladého Kima v neutuchající zimě cestou za svobodou a učí jej, že v této době existuje jen jedno pravidlo, jímž se musí řídit – zabij nebo budeš zabit. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Některé nedotažené detaily sice chvílemi bijí do očí (např. až příliš dobře živení vězni koncentračního tábora, jimž z pod čapek vylézají dlouhé vlasy), ale to jsou jen málo podstatné vady ve srovnání s napínavým dějem a věrohodným zobrazením psychologie lidí, kteří jsou denně nuceni rešit morální dilema zda zabít, nebo být zabit. Hvězdička navíc za nesentimentální a nadmíru reálný závěr snímku. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

U mě dobrý.. Nečekal jsem od toho zázraky a taky se nekonaly. Jedná se o poměrně povedený příběh s poněkud hloupým koncem (být zastřelen "našima" je fakt pakárna). Překrásný německý ovčák se do filmu skvěle hodil a záběr s ním považuju za obzvláště zdařilé, není to jeden z těch laciných rychle natočených filmů, kde pes před kamerou jen trpí a v každém záběru je vidět, jak kouká mimo kameru a všechny ostatní jen na svého v pozadí ukrytého pána. Hodně prostoru je věnováno právě vztahu Zounara (coby ošetřovatele psů v koncentráku) a psa, který nevědomky uprchl z tábora s nimi. Jiří Zahajský se představuje v záporné roli, ale každý bude kvůli jedné scéně víc nenávidět jeho filmovou ženu. Slušnější válečný průměr. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ďalší kvalitný zárez od M. Hollého. Film láka diváka dosť úbohým plagátom k filmu(alebo skôr k dvd), ale stačili 2-3 minúty a ja som tušil, že M. Hollý ma opäť nesklame. Je zaujímavé, že tak dobrý, navyše československý film hodnotilo tak málo užívateľov. Hneď v úvode prekvapia na naše pomery obrovské davové scény v koncentráku. Často používaná nemčina výrazne zvyšuje dôveryhodnosť snímku. Trochu rušivo na mňa pôsobili prestrihy z Kňažkovej minulosti v Španielsku, zato Zounarove spomienky na udalosti okolo atentátu na Heydricha mi sedeli viac. Film s pokojným vedomím môžme nazvať road movie, pretože hlavná dvojica je takmer neustále na úteku. Záver výborný, takže spokojnosť. 80%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdyby si tvůrci odpustili úvodní lapsus, možná bych byla ke zbytku chyb poněkud tolerantnější. Ale koukat se několik minut na smíšenou partu dobře živených osob, z nichž je každá oděna do poněkud jiného kostýmu, někteří mají vypůjčené župany z nemocnice, ale všichni se tváří unyle, tak to je vskutku vydařený šprým. Díky spolupráci Pixa + Hollý vím, že Němci po zranění nekrvácí, německý kabát se po propíchnutí zázračně zacelí, v Praze již před válkou bydleli Kimové (tehdy ještě neprodávali veteš na tržnici, ale odvážně ukrývali kusy vysílaček sloužících k odbojové činnosti), německé selky nemají rády psy a Ernest z Vídně mluví plynně česky. A nyní k pozitivům, hudba se Harrymu Macourkovi povedla, je škoda, že Macourek nenapsal i scénář a neujal se režie, horší by to určitě nebylo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Někdo asi dostal pokyn natočit něco válečného o dvou politických vězních prchajících z koncentráku a tak vznikl nejspíše tento film. Bohužel od války to už bylo notně daleko a tak ve filmu asi převládají spíše představy tvůrců filmu jak to asi mohlo být, než aby si dali nějakou extra práci se studiem dobových reálií. Na začátku tak vidíme docela slušně postavený koncentrák kdesi v Německu s jednotlivými baráky, apelplacem, nezbytnou šibenicí s pro výstrahu stále pověšenými vězni - zřejmě uprchlíky, ohradníky s izolátory nabité proudem a strážními věžemi s emgéčky. Vyrovnaní vězni na nástupu jsou dobře živení, někteří mají bříška...  Na barácích si svítí petrolejkami a po holení div nepoužíají aftershave Old Spice...  A mají tam docela pohodu. Nikde žádní kápové s obušky atd. Útěk skrze nabité dráty s izolovanými nůžkami přes nehlídaný prostor vypadal skoro efektně do doby, než se další prchající vězni kvůli snadnějšímu podlezení chytají horních neporušených drátů a nikde žádný výboj. To dobou už asi Němcům v lágru vypadly pojistky... No a mohl bych pokračovat. Samotné putování jarní německou krajinou a příhody těch dvou uprchlíků jsou vcelku zajímavé a i uvěřitelné. Ve filmu se v pro něj netradiční roli fanatického nacisty objeví pan Zahajský. Zde si šťáb dal s reáliemi docela práci ať už šlo o vojenský vlak s velkým véčkem Viktória na lokomotivě či německy vyšivanými ubrusy ve stavení hajného, nebo nočním náletem na německou kolonu na mostě. I když tedy oletcích vímhodně, ale že by spojenecké taktické letectvo útočilo na pohybující se německé kolony v noci, to jsem viděl poprvé... :-) Dokonce je snaha ve filmu ukázat dva tigery, byť samozřejmě nejeden milovník těchto oblud při pohledu na ty papundeklové nástavce zaúpí. Kupodivu z ideologického hlediska film netlačí zrovna na pilu. Jasně, Kňažko hraje Španěláka, tedy zřejmě kovaného komanče, ale o straně se ve filmu nikdo nezmíní ani jednou. Oproti tomu mladej Zounar byl zatčen při atentátu na protektora a tam ty vazby na odboj tedy nejspíše byly spíše směrem na západ (jak dobře víme, komunisté v našem odboji s atentátem nesouhlasili). Na závěr jsem čekal nějakou líbačku s Rudou armádou, ale ani to se nekonalo, což filmu zase dává plusové body. Docela mi tam ale štvaly ty chorály a závěrečná recitace. Prostě Nedělní chvilka poezie šouplá na konec filmu, přesně dle mých vzpomínek na tu dobu. Dnešního diváka tento válečný film jen těžko osloví a pro toho dříve narozeného je to spíše o pocitech. Za mně film má pozitivum právě v těch jednotlivých epizodách, během putování uprchlíků. Nikterak neskrývá krutost, které tehdejší svět pátého roku války byl bohužel přeplněn. Dávám tedy za tři odjištěné miny. * * * ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Scény ze železničního mostu s tunelem byly natáčeny v Ratajích nad Sázavou. (rakovnik)

Reklama

Reklama