Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkal,že to není nic extra,že jsem viděl lepší filmy na dané téma a že je to docela dost předvídatelné.To všechno je pravda,ale stejně jsem se ke konci přistihnul,že jsem napjatý jako struna a nevědomky jsem na povrchní a neoriginální hru filmu přistoupil.A koneckonců...proč ne? Je to svižné,výborně zahrané a s výtečně budovanou atmosférou.Mys hrůzy je možná někde jinde a Základní instinkt odvážnější,ale i Osudová přitažlivost má své značné kvality. 75 % ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Chlap jako oběť? Nenechte se vysmát! Nenadarmo se přeci říká, že kdo seje vítr, sklidí bouři. A Michael Douglas jen po zásluze sklidil, co, ehm, "zasel" během onoho památného divočení na kuchyňské lince... Touha po zakázaném uvolnění bývá přinejmenším nezměrná, stejně tak ale ony nežádoucí následky. [...] Lyne tyhle erotické psychárny prostě umí. Dokonale dokáže pracovat s pochybnými motivy omotanými okolo Freudovy naleštěné busty v bahnitých zakoutích lidské psychiky. Kdyby si na něm Míša býval udělal uzel, udělal by líp :-) Při závěrečných titulcích lze jen stěží myslet na něco jiného. Možná tak ještě na samaritánskou manželku hlavního hrdiny, která, místo aby svého drahého chotě drapla za pytel a vykopala ho ze dveří, je mu naopak oporou a pomáhá mu (a nakonec i sobě) celou tu delikátní záležitost nikoliv jen společensky ustát, ale hlavně přežít. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! ) "Ježíši Kriste, ta děvka, úplně zešílela !!" Jeden by řekl, že spíš zešílel Adrian Lyne, když si myslel, že mu sežeru neatraktivní, neženskou a doslova asexuální Glenn Close, byť svoji sociopatickou zrůdu zahrála naprosto parádně, v jeho dalším kousku na téma nevěra, sex a jejich vše kolem ničící fatální následky !! To by se jeden, o Michaelu Douglasovi ani nemluvě, musel řádně zlískat, aby se nechal svést od takové androidky, přivedl si ji domů a nakonec jí ještě návdavkem naštěkal do boudy !! ;) Tím se velmi hlasitě nabízí srovnání s Diane Lane v režisérově Nevěrné či Demi Moore v Neslušném návrhu, ale není třeba rozebírat, která z dam by se stala vítězkou soutěže ženské krásy či přitažlivosti !! Michaelu Douglasovi ve vlastní několikáté variaci téhož darebáka, či přinejmenším proutníka samozřejmě není absolutně co vytknout, patří k velmi malé skupině herců, kteří mě doposud žádnou ze svých rolí ani v nejmenším nedokázali zklamat !! Celou dobu sledování Fatal Attraction jsem se snažil nalézt ty slibované prvky neonoiru, byl jsem však zřejmě nesoustředěný, na čemž nese vinu nejen celkově velmi podivná práce castingu, protože díky té herecké lůze Douglas strhává veškerou pozornost na sebe, navíc si nejsem vůbec jist, zda měli Gallagherovi syna či dceru, ale i Jarreho nudný soundtrack či Lyneova režijní sterilita !! A to zmrtvýchvstání ve vaně už si ani nezasluhuje komentář.. Celkově si myslím, že tato Osudová přitažlivost právě tu již několikrát zmiňovanou přitažlivost směrem k divákovi úplně postrádá a řadím ji k nejslabším Lyneovým snímkům, za který jsem doposud bláhově považoval 9 1/2 týdne. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Kam čert nemůže nastrčí Glen Close. Tu bych nechtěl potkat na samotě u lesa ani ve dne natož v noci. Glen se do Majkla zakousla jak upír s blond trvalou, přisála jako přerostlé klíště. Banalitu příběhu spolehlivě přebíjí scénáristický mustr o predátorovi a oběti, který Hollywood vždy dokáže vytáhnout ze šuplíku na světlo a v nějaké obměně znova zručně zfilmovat._____Navíc nikdo neříká, že když je to banální, je to zároveň i nereálné. Pokud člověku náhodou ujedou nohy v nesprávné posteli, tak i v dosti mírnější podobně tohle může být hodně toxický proces… Ono je to vlastně horor ze života tahle ta tuctová historka, že… 70% Produkce: Paramount Pictures ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Tenhle film znám, protože u něj bulela Bridget Jonesová! No, bylo mi třicet, jsem single, a tak jsem dospěla k rozhodnutí, že si chci taky kvalitně poplakat. Jediný, co se dostavilo byl šok. Osudově se přitahující hnusní lidé, kteří si vrznou na lince. Jí z toho brutálně hrábne, a on je ocas. Nebulela jsem, spíš jsem si oddechla, že nemám doma podobnýho vola. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Tak nevim, mám hodně rozporuplný pocity. Nevim, jestli by se taková relativně dáma, jakou Glenn hrála, tak neskutečně zbláznila kvůli chlapovi, a jestli by takovou ošklivku vůbec někdo chtěl. Chápu ale oba dva, to zas buďme realisti, protože lidi prostě podváděj a ženský dělaj kvůli mužskejm věci, který by bez nich ani nevymyslely a který jsou pod jejich úroveň. (možnej spoiler, záleží na vaší fantazii;)...) Konec už byl jenom snad jedinym možnym vyvrcholenim, i když to klasický "zmrtvýchvstání" si mohli odpustit. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

Celý film je úplně o ničem a při závěrečnem vyvrcholení jsem dostal záchvat smíchu...ale to asi nebylo záměrem autorů, hm? :) ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Naordinovala bych ten film všem mužům, kteří mají nevěrné myšlenky. Tohle by je mohlo zaručeně odradit. Ne jen, že je Glenn Close příšerně ale vážně příšerně škaredá, je ke všemu i pomatená stíhačka. Jinak ten snímek je tak špatný., ale 3 hvězdy dávám, protože u mého přítele to na nějakou dobu záletné úmysly zcela odrovnalo.. možná tento film znovu po čase aplikuji. ;D. PS.:Michaela si jako herce vážím, ale toto jsem stěží zvládla dokoukat do konce... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Osobne si myslím, že občas je tento film až príliš preceňovaný - teda hlavne vo svojej dobe. Tie oscarové nominácie, no teda okrem hereckých výkonov, sú akosi nezaslúžené. Avšak tento popkultúrny fenomén netreba odsudzovať, ponúka totiž hutnú thrillerovú zábavu a pre niekoho aj upozornenie, že od nevery radšej ruky preč. Ktovie na koho narazíte. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Reku nahrám si to a pozriem - vravím si, keď som videl, že budú tento podľa názvu slávny film vysielať v TV. V týchto ,,erotických thrilleroch", či lepšie thrilleroch s erotických nádychom mám značné rezervy, čakal som niečo v štýle ,,Základného inštinktu" alebo ,,9 a 1/2 týždňa", no nakoniec sa až do takýchto relácií dej nevyhrotil. Avšak čo ma výrazne prekvapilo a do istej miery aj ľutujem, že som tou informáciou disponoval ešte pred pozretím, bola skutočnosť, že aj napriek modrým číslam signalizujúcim skôr priemernosť, bol film nominovaný na 6 Oscarov vrátane najlepší film. Takéto nečakané pikošky vítam viacej až po pozretí, nuž doplatil som na svoju prílišnú zvedavosť a nič sa s tým už nedalo robiť. Tak teda konečne k filmu. Zo začiatku skôr poctivý priemer od ktorého som čakal, že sa viac-menej povezie na rovnakých koľajách ako vyššie zmienené filmy. No keď sa tieto správne horúce hrátky skončia, príťažlivosť sa zmení na posadnutosť postupne naberajúcu na sile a grandiózne vrcholiacu v tak atmosférickom finále, že by isto dal pred ním klobúk dole aj majster Hitchcock (chcel by som aby niečo takéto natočil on a zhudobnil to Herrmann). A odpustiť sa mu aj značná nadsádzka nielen v podobe klišového ,,znovuožitia". Glenn Close je taká aká je preto, že v skutočnosti nemá predstavovať zvodnú famme fatale, ale psychicky narušenú ženu. A aj keď nikdy nebola žiadna bohyňa na ktorej by chlap oči nechal, iskru tá ženská v sebe má, hernajs. (1691. hodnotenie, 69. komentár k filmu) ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Tak nádherný a stravující cit jako je láska se skutečně může za některých okolností změnit v posedlost a hlubokou nenávist. Zvlášť, když si jako zadaný muž začnete něco s velmi atraktivní a krásnou ženou, o které ale nevíte vůbec nic. Se ženou, která je schopná se do vás hluboce zamilovat po jediné společně strávené noci, a která pak nebere ohledy ani na vás ani na vaší rodinu. Proč by také měla? Vy přece musíte nést odpovědnost za své činy. A i když jste s ní strávil jen jeden víkend, ona vás bude považovat za svého životního partnera a nenechá vás spát, na každém kroku vás bude pronásledovat a ničit. Na začátku snad každý odsoudí u Dana Gallaghera (Michael Douglas) neschopnost ovládnout své touhy a možná trochu mu bude i přát komplikace z toho vzniklé. Ale čeho je moc, toho je příliš. Zbožňuju vyhrocené situace a těch je v tomhle filmu požehnaně. Nikdo jiný by je nedokázal tak dokonale předvést divákovi, jako můj zbožňovaný Adrian Lyne. Ten na jedné straně dokáže vykreslit divákovi ten nejspokojenější rodinný život, plný hřejivé lásky, společných her a milostných vyznání a na straně druhé vám ukáže velmi nešťastnou a osamělou ženu, která si už neuvědomuje žádné hranice, a která je schopná všeho, aby získala toho, o kom se domnívá, že jej hluboce miluje. A která čím více se snaží o to jej k sobě připoutat, tím více ho ztrácí. Je to však jen o sobectví, šílenství a naprostém zoufalství z její strany. Dokonalé herecké výkony jak Michaela Douglase, který se nejdříve snaží s Alex Forrest (Glenn Close) vycházet po dobrém, dá jí nějaké naděje, aby jí pak nakonec ignoroval (fakt dobrá je scéna pár dní "poté", v jeho kanceláři, kdy se k němu Alex pokouší přiblížit pozváním na operu, tam je úžasnej. Prostě když chlap už nechce, tak s tím nejde nic dělat a tu jiskru už v něm nikdy nezažehnete), a poté se už jen bránil jejím opakovaným výhružkám a pomatenému jednání, tak Glenn Close, která se z usmívající se, atraktivní a velmi pohodově působící ženy pomalu mění v nepříčetnou osobu, plnou nenávisti a zloby." I'm not trying to hurt you Dan, I love you."... "You what?"... "I love you."... "You don't even know me." ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý thriller, kterému vytýkám, že Michael Douglas je přílišnou obětí a také přehnané efekty v závěru. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Místy opravdu velmi napínavé!!! Jakoby chtěl scénárista tímto filmem varovat záletné manžely před jejich slabostí.. Od té doby co jsem to viděl, tak pokaždé když uvidím Glenn Closeovou tak mi naskočí husí kůže.. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat správný erotický thriller. Napětí roste, emoce sílí, rozhořčení střídá vztek, touhu střídá touha po pomstě. A ten Hitchockovský závěr! Měl jsem jen jeden problém ... Glenn Close to sice zahrála přesvědčivě, bohužel i jako mladice vypadala jako Baba Jaga nebo špatně nalíčený transvestit, takže za sebe můžu říct, že bych na Douglasově místě klidně tomu pokušení odolal :D Jinak vřele doporučuji, jde o neprávem opomíjenou klasiku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborní herci, s kterými si tenhle film prostě chcete projít, ale ať je Douglas sebelepší, Glenn Close má v tomhle filmu prostě navrch. Kdyby vám film na začátku sem tam nenutil, že půjde o něco temnějšího, dovedla by vás svým následným chováním překvapit. Ale ona to zvládne i tak Chladná a přitom emotivní, šílená a přitom přemýšlivá. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nevěra se prostě nevyplácí. Tak to je. Ženské umí být někdy pěkné bestie. A když některým přeskočí kolečko v mozku, pak to stojí za to. Glenn Close byla velmi přesvědčivá.To se musí nechat. Mohla být ale mnohem ďábělštější. Zatopit mu mnohem víc. Nejsem pomstychtivá, ale když už, tak už. Vidím to očima dnešního diváka. Takový závěr jsem očekávala. Vlastně je to jasné už od samého začátku. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Potenciálně zajímavý námět rozvinutý do příběhu, který rychle ztrácí originalitu a vrcholí jako béčko. Řekl bych, že je to nešťastně rozvržené; se zhrzenou ženou se divák seznámí jen povrchně a těžko k ní získá špetku sympatií. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Jak byla Glenn Close úžasně psychopatická, tak byl Michael Douglas neslanej nemastnej, což je škoda. Takhle z toho byl jen normální průměrný thriller. ()

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama