Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

andrii 

všechny recenze uživatele

Pouhá touha? Milenci na dvě noci? Ouha. Zlom tělesnosti. Žahavá medúza v rouchu Evy a Adama. Nebezpečná záležitost v žá/n/ru fyzickém. Ukopni ten zatraceně vysoký podpatek, který ti zajel..., do klína ostře tlačí a řeže nevyzpytatelná, nemilosrdná, zánětlivá vášeň. ()

flawi.f 

všechny recenze uživatele

Škoda toho zbytečně vyhroceného a přehnaného konce. Ale jinak dozajista zajímavý pohled na to, co se stane z jedné nevinné záležitosti na jednu noc. Glenn Close je jako psychopat naprosto skvělá a Douglas jako její "oběť" zrovna tak. ()

Goldenhair 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, kdyby jen chudák Michael věděl, co ho čeká, určitě by nechal kalhoty nahoře. Tohle je fakt řádně napínavý, sexy provokativní film. Kdo by navíc dokázal zapomenout na kontroverzní konec ve vaně, králíčka a úžasně psychopatickou Glenn Close (sakra, jak to, že za žádnou svou roli ještě nezískala Oscara?) Osudová přitažlivost prostě přitahuje i po těch letech. A i když tu byl před ní ještě Clint se svou Misty, tenhle klasický osmdesátkový thriller pravděpodobně už nic nepřekoná, i když se o to snažil nejeden předchůdce (Obsessed, Swimfan, The Crush) a stoprocentně ještě snažit bude. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Podobný, ale lepší a nosnější námět než u 9 1/2 týdne. Glenn Close tady vypadá fakt jak transka(víc než obvykle). A Douglas má co chtěl. Jinak několik dost napínavých momentů a výborná scéna s králíčkem. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Dan Gallagher (Michael Douglas) je úspěšný právník, a také šťastně ženatý muž a otec rodiny. Během jedné služební cesty však "zklame", a vyrazí si s blonďatou Alex Forrestovou (Glen Close). To co Dan považuje za obyčejný flirtík, však Alex považuje za začátek dlouhého vztahu - a vůbec ji netrápí Danovo manželství. Když Alexino pronásledování začně přerůstat veškeré meze, musí Dan začít vše řešit ... Ve své době to možná mohl být provokativní film. Dneska, kdy se podobnou zápletkou zabývá každý druhý thriller (a mnohem propracovaněji) se člověk už jen musí smát, jak se hlavní hrdina spustí s ani ne moc přitažlivou slečinkou. Na druhé straně, to "vyšinutí", se Glen Close podařilo zahrát perfektně. Adrian Lyne se ani tímto filmem nevychýlil z průměrnosti své filmografie (a nepomohl ani Michael Douglas)... ()

tuntavala 

všechny recenze uživatele

Pokud vase zena jede o vikendu k rodicum, postarejte se jet s ni. Pokud to neudelate jako Michael, budete mit dost velke problemy. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pro mě tento film ukázkovým thrillerem. Ohromné herecké výkony (mimo postavy dcerky, u které je téměř v každém záběru poznat pomoc štábu) - kdy jsem tomu jiskření mezi 3ma hlavníma postavama fakt věřila... :) :) Je tam tak krásné syrové napětí, kdy se nechává situace opravdu dojet až do konce a není to zbytečně vystřižené, zkrácené, ale je to prostě tak krásně "realistické" - a to si vybavuji u málo filmů....Napětí se tam dá opravdu krájet a ukázka toho, jak se může změnit život během krátké chvilky, jelikož prožijete 2 krásné večery a upnete se na svou novou "lásku"...Ok - hodně - a to nejen ženských - dokáže být takto šílených :D :D A jsou schopné se pro Vás "rozkrájet", pobavit Vás či Vám uvařit třeba i králíka k večeři :D :D Pro mě je tento film krásně šílený a klasikou v oblasti thrillerů. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Trochu chápu oba hlavní hrdiny a trochu je zas nechápu. Nevím, co vedlo Douglase, že se spustil. Glenn Close není zas takové pokušení, ale proti gustu ... Glenn Close naopak svoje běsnění skvěle přeháněla, ale trochu mě mrzí neznalost její minulosti. Nechtěl bych potkat takhle zklamanou ženu, ale chybí mi pro ni pochopení. Dobré drama, drnkající na nervy, kterému ale konec vytřel zrak. Myslím, že ta střelba byla příliš. Určitě stojí za to 65% = 3/5 ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

První co mě zarazilo, že Dougles je schopnej zahnout pěkný Archer s ošklivou Close. Ta ženská je mi děsně nesympatická a není vůbec hezká. No jasně, cizí ženská láká asi víc než vlastní a tím se dostává chlap do průseru. Průměrný a předvídatelný. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Asi se budu mnohým zde jevit jako člověk , který je vůči americkému thrilleru tohoto typu zaujatý, ale já si nemohu pomoci. Pro mne naprosto směšná, nevkusná a hloupá záležitost, která si navíc hraje na něco víc. Co je trochu pozitivní: Začátek a prostředek filmu je, si myslím, takzvaně takový normální. Problém však nastává především v samotném závěru tedy okamžiku, kdy se film snaží gradovat. A právě zde se z toho stala vzhledem ke gradaci přímoúměrně ubohá zhůvěřilost až trapnost-(viz scéna s králíkem mluví za vše). Znám lepší hororové filmy jako takové a také znám lepší psychologické filmy jako takové. Fakt absence jakéhokoliv artu nebo nějaké zajímavé myšlenky mi nedávají na vybranou a musím hodnotit opravdu nízko. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Opravdu netuším co je na tom filmu tak skvělého, že tolik vydělal a je tak slavný. Dobře objevil pro thriler Michaela Douglase a dal mu jeho charakteristickou roli obyč. člověka, který se dostane do problémů. Dobře obsahuje pár ehm... erotických scén. Ale jinak je to nuda k uzoufání, dvě hodiny se prakticky nic neděje až na pár scének, které člověka jakžtakž probudí a pak přijde standartní finále a konec. Čekal jsem víc. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, bohužel film je takový nijaký a určitě se z toho dalo vytěžit víc. Ale nebylo to zase tak špatné. Douglas a Close hrají na jedničku a sledování filmu je svižné a má tempo. Bohužel je děj také velmi předvídatelný a tím se ztrácí napětí. A občas diváka některé situace zaskočí. Třeba když Michael uvidí jak ze stropu kape voda, ačkoliv ví, že se nahoře koupe jeho žena, ale přesto tomu hned nevěnuje pozornost. A Gleen Close, ačkoliv hraje výborně, má do fete female hodně daleko a Michael Douglas tak spíše působí jako chlapík s divným vkusem, když se nechá od takové ženy svést, i když má doma o poznání atraktivnější a hezčí manželku a fungující rodinu. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Osudová přitažlivost pro mě rozhodně osudová není. Film mě nijak neoslnil, snad jedině mě dal do života radu o podvádění-nikdy nešukej labilní baby. ()

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama