Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

This woman is completely irrational. Osudová přitažlivost mě zaujala dvěma prvky: Nenapodobitelným výrazem Michaela Douglase při pohledu na svlékající se ženu, nebo když mu ho někdo kouří ve výtahu, který uplatnil během kariéry v řadě filmů. Tím druhým je výčet toho, co by se dnes už nedalo / nesmělo natočit. Sklon posouvat tuto hranici proti směru společenské senzitivity dostihl Adriana Lynea ve druhé polovině devadesátých let po příliš pravdivé a příliš chápající Lolitě, po níž si už neškrtl. Vynechme banální otázku zlých (šílených, iracionálních, podlých) žen a jejich zobrazení v umění. Je fakt, že se to s tímto fenoménem jeden čas (několik set, tisíc let) trochu přehánělo, ale je milé, když někdo ujme opomíjeného tématu. Aby člověk nepodlehl omylu, že má ďábel ve spárech jen tu početně méně zastoupenou polovinu lidstva. I think you are terrific. But I am married. Lyneovi se především mistrně daří navozovat efekt šikmé plochy, situaci postavy propadající se do čím dál většího průšvihu, o němž diváci vědí, ale ona ne (nebo ji není s to vzdorovat); kdybychom neměli k dispozici bohatou tradici antického dramatu, mohli bychom ho nazývat efektem Vrchní, prchni. Asi závisí na osobní historii diváka, ale mě se dělalo nevolno. Obsadit roli harpyje proti typu vynikající Glenn Close byl doslova mistrovský tah - už jen pro zdůraznění, jak málo muži stačí, když se objeví reálná, "nekomplikovaná" příležitost. SAMURAI SELF-HELP. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Povedený thriller, který na nevěrníky zdvihá varovný prst. Poučení: za každý nemanželský sex zabije bůh malého králíčka. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica ma vôbec nebavila. Sledovať romancu s odpudivou Glenn Close, počúvať dialógy, v ktorých sa tliacha o ničom, do toho ďalšia nesympatická postava vypaseného priateľa, bolo veľmi málo toho čím by ma film zaujal. Zhruba od polovice si ale film začal veľmi dobre budovať atmosféru napätia, až ku koncu to má skoro hororový nádych (s odkazom na Psycho). Zrazu som si uvedomil, že tá Glenn Close je na tú postavu priam stvorená, že Michael Douglas hraje výborne a výborná je aj Anne Archer v roli jeho manželky. Do toho veľmi dobrý soundtrack a ako som na začiatku filmu bol sklamaný, tak na jeho konci som bol priam nadšený. Inak je zaujímavé, ako bol Michael Douglas obsadzovaný do typovo veľmi podobných rolí, do rolí sexuálneho predátora, ktorého "klofne" nejaká veľmi nebezpečná ženská. Čo sa týka "myšlienky" filmu, je tu pár zaujímavých náznakov. Jeden náznak je smrteľné nebezpečenstvo náhodného sexu (v čase rozmachu AIDS). Druhý náznak sú emancipované, ambiciózne ženy, ktoré kvôli kariére obetujú rodinný život (ale kvôli nedosiahnuteľnému rodinnému krbu sú schopné vraždiť). No a pobavil ma hororový termín "bunny boiler", ktorý priniesol tento film, a ktorý znamená ženskú, s ktorou si neradno niečo začínať. ()

NJD 

všechny recenze uživatele

Když v roce 1996 dělali tvůrci 101 dalmatinů casting na roli hlavní záporačky Cruelly De Vil, Glenn Close byla zřejmě jasnou volbou :) ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že "Osudovou přitažlivost" pouští některé ženy svým mužům, jako varování. Glenn Close zatápí Michaelu Douglasovi opravdu pekelně. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

"Viděls Osudovou přitažlivost? Já jo a zděsil jsem se, stejně jako se vyděsily miliony chlapů v celé Americe...", pravil Samotář v Seattlu. No ono takovýhle film občas není na škodu... ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Jako není to špatný film- Michael Douglas v roli korunovaného vola (chcete-li děvkaře) a Glenn Close (mimochodem velmi hnusná) v roli psychopatické děvky vytvářejí velmi hutný a drsný thriller... aneb jak si jednou avantýrou zničit život...no postavy byly slušně šílené obě, a spíš případ pro psychiatra než za mříže...každopádně doporučuju všem ženatým...jak by to bylo po právní stránce, bych se musel zeptat JUDra, bohužel filmu ubližuje, že podle názvu a prvních několika minut je jasné co se bude dít, i když až tak drsné jsem to nečekal- taky je trochu přitažené za vlasy,že to Alex udělala až v 36letech - navíc vypadá na 60)....50% ()

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Nuda. Snad ještě horší než onen slavný Základní instinkt. Osudová chyba byla pouštět si tento...thriller? Přitom námět ok. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Není nic horšího, než blbě odmítnutá žena, to už věděl svého času i Tiberius. Velmi dobře zahraný film, jehož největší předností není scénář, dialogy, ale jedině a pouze herci. Za mne 75%. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem větší psycho. Více brutální a méně debilní. Ke konci to byla spíše šaškárna. Působí to strašně nereálně. Podle mě je chyba v obsazení. Glenn Close je o mnoho méně atraktivní než žena v roli Douglasovi manželky. Navíc dějově to vypadá jako spokojené manželství. Tento snímek se hloubkou moc nepovedl. Ale zabavil. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

“Throwback Thirsday #60” - Legendární thriller z 80. let o nevěře, která má fatální důsledky. Další z filmů z této dekády, který mi dlouho unikal, když jsem byl kid, tohle nebyl úplně nebyl film, co by mi nějak zajímal. V tvorbě Adriena Lyna je vrchol Jakubův žebřík a můj názor nezměnil ani Fatal Attraction. Douglas tu hraje svou typickou roli úspěšného muže, ten další cast už je na pováženou. Proč by jakýkoliv chlap podvedl Anne Archer (7+/10) s mužatkou Glenn Close (4/10) ? Tuhle otázku si totiž musel klást každý mužský divák během sledování tohoto thrilleru. Banální zápletka je roztažena do dvou hodin a nechybí typická thrillerová klišé z té doby, jako mrtvý domácí mazlíček nebo finální home invasion…Určitě svou zápletkou šlo tenkrát o unikátní film, ale ne všechno ojedinělé musí být zároveň nějakým masterpiecem. Film sice získal 6 nominací na Oscara a patřil mezi největší kasovní hity roku 1987, ale mně teda k srdci nepřirostl (narozdíl od Lyneova Jacob’s Ladder). Shlédnuto na ČT. 3* ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočenej, ale nevýraznej thriller se stokrát viděnou zápletkou. Hlavní hrdina má románek s ženskou, kterou vůbec nezná a nakonec se z ní vyklube totální psycho případ, kterej by nevyřešil ani doktor Chocholoušek. Následuje děj typu "pokud mě nezačneš milovat a žít se mnou, udělám ti ze života peklo". Docela se divim tomu, jakej měl snímek v době uvedení úspěch (dle tržeb). Možná to bylo tim, že to tehdy ještě nebylo ohraný téma. Druhá silnější hvězda hlavně za Douglese, jinak nuda. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý psychofilm. Hlavní hrdina se vykousne s atraktivní a náruživou, leč poněkud psychopatickou ženou, čímž si do budoucna zadělá na nemalé problémy. Michael Douglas hraje opět to, co mu asi sedí nejvíc, to jest muže v dobrém společenském postavení, zmítaného pudy. Glenn Close je také perfektní (oceňuju i to, že se nestyděla natáčet odhalené scény, není nic stupidnějšího a trapnějšího, než když je ve filmu znázorňován puritánský oblečený sex, takové to mazlení po milování, kdy ona má na sobě kalhotky a péřovku) a vůbec všichni herci a herečky jsou zde výborní, a to včetně té malé roztomilé holčičky. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Kvalitní thriller nejen, co se týče obsazení. Scénář nepřekvapí, ale režijně i herecky výborně řemeslně zvládnuto. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Jemně pichlavý thriller o tom jak vám zdánlivě drobná nevěra může zkomplikovat život. Douglas sice nedostává moc prostoru vyniknout ale i tak je ve své typické roli bezchybný, tím kdo to tady ale táhne je zkrátka Glenn Close, z které na mě jako na chlapa šel fakt strach. Ta její jemná psychopatie byla fakt vnitřně nepříjemná. ()

josieaddms odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím kdo co tímhle filmem sledoval. Jako že, nepodváděj svojí ženu nebo špatně dopadneš?? Vůbec nechápu Michaela Douglase, že když má doma Anne Archer tak ji půjde podvádět s nějakým jako je Glenn Close. - Ona je dobrá herečka, to určitě, ačkoli nechápu že se musí několikrát ve filmu předvést nahá, nebo alespoň v průhledném oblečení. Nám stačí říct tuhle miloval - a s touhle se jen vyspal. Nepotřebujeme podrobné záběry, divák si to domyslí, díky. Můj názor je: Anna Archer je hezká žena která dělá pro domácnost a jejich společný život úplně všechno, takže když ji Douglas podvedl, je idiot a může si za ty následky sám. Svým způsobem skoro až "Dobře mu tak" ()

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama