Reklama

Reklama

Lovci lvů

  • USA The Ghost and the Darkness (více)
Trailer

Obsahy(1)

Michael Douglas a Val Kilmer bojují s nebezpečnými zvířaty uprostřed africké přírody.
Stavební inženýr, plukovník John Henry Patterson přijímá od cynického podnikatele Beaumonta snad nejtěžší úkol svého života - stavbu železničního mostu ve východní Africe. Britové se tam snaží předstihnout německou a francouzskou konkurenci. Most má být postaven za pět měsíců. Za šest měsíců Patterson očekává narození dítěte, a tak chce být ve stejnou dobu doma. Při realizaci úkolu však nepřekonává jen stavební problémy, ale musí se dočasně proměnit v lovce lvů, kteří napadají domorodé dělníky. Proti záludnému páru krvelačných zvířat přezdívaných Duch a Temnota je téměř bezmocný. Dokončení železniční tratě do oblasti slonoviny je tak silně ohroženo. Patterson si proto na pomoc proti lvům přizve zkušeného lovce Charlese Remingtona...
Skutečnými událostmi inspirovaný dobrodružný film režiséra Stephena Hopkinse, jehož děj se se odehrává v roce 1896 ve Tsavu (dnešní Keni). Profesionálního lovce lvů Charlese Remingtona ztvárnil Michael Douglas (Honba za Klenotem Nilu, Skandální odhalení, Americký prezident). Neohroženého stavitele Pattersona si zahrál Val Kilmer (Přísně tajné, Top Gun). Američí filmaři úspěšně těží z nádherné a divoké africké přírody, natáčelo se v Jižní Africe v rezervaci Songimwelo Game v provincii Mpumalanga. Přitom bylo použito drezúrovaných lvů i jejich animatronických modelů. Velkou zásluhu na úspěchu snímku má uznávaný scenárista William Goldman (je podepsán například pod tituly Butch Cassidy a Sundance Kid, Všichni prezidentovi muži, Maratonec, Chaplin), který již ve scénáři dokázal příběhu vtisknout rafinované napětí. Kameru vedl proslulý kameraman Vilmos Zsigmond (Někdo se dívá, Nebeská brána).

Rok 1896. V tábore Tsavo vo východnej Afrike stavia britská vláda posledný úsek železničnej trate s dĺžkou 580 míľ z Mombassy k Viktóriinmu jazeru. Briti sa ponáhľajú, aby prekonali konkurenčné krajiny v získaní lukratívneho obchodu so slonovinou vo východnej Afrike, a na to je železnica nevyhnutná. Podplukovník Patterson (VAL KILMER) má postaviť most cez rieku Tsavo - záverečný úsek budovanej trate. Táto úloha sa však mení na nočnú moru. Tábor začnú prepadávať ľudožrútske levy, ktorí čiernych delníkov doslova decimujú. John sa musí vyučiť za lovca levov. Preto povolá skúseného lovca Charlesa Remingtona (MICHAEL DOUGLAS). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (308)

akisha 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších safari filmů s tím, že vždycky, když ho vidím, mám chuť rychle se podívat na něco podobnýho, ale nic podobnýho prostě nemám/neznám. Skvělá tajemná atmosféra, skvělá práce se strachem diváka, skvělá práce se lvy, co jsou tu prezentovaní opravdu jako inteligentní, krvelačné bestie, za jejichž touhu po lidské krvi si z největší části mohl sám člověk. Michael Douglas v bezva roli, ač pro něj dost netypické. A hudba od Goldsmithe je sázka na jistotu. 80% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobře vystavěný příběh provázející výstavbu důležitého železničního mostu ve Východní Africe. Tragické události spojené s brutalitou dvou samotářských lvů-"duchů" na sebe nenechají ve vyprahlé buši dlouho čekat. Jde o základní problém, postavit dílo za obrovských ztrát na životech, nebo zajistit odstřel skoro mýtických zvířat.?! Kdo se však téměř neřešitelné situace zhostí... ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Geniálně navozená atmosféra vytvořená pomocí chytré kamery a strhující domorodé hudby. Lvi zde nejsou zvířata, nýbrž mystičtí démoni a funguje to věru znamenitě. Z hýbající se vysoké trávy jde strach, stejně jako z každé naháněčky, kterou charismatický Val Kilmer podnikne. Herecky velice solidní, technicky naprosto bez kazu. Dokonale natočené scény se lvy. Jak tvůrci dosáhli takové autenticity je skutečně těžko k pochopení a poklona je tudíž na místě. Trochu toho moralizování nikdy neuškodí a zdravý nadhled a charisma si s sebou přinese ve vedlejší roli neohrožený lovec Michael Douglas. Jeden z nejlepších dobrodružných snímků, který si nehraje na přehnaný megafilm, i když jím bez větších obtíží s přehledem může být. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Ono sa to javí byť vcelku slušné - dvojica Val Kilmer a Michael Douglas funguje nad očakávania dobre, atmosféra hustne a zdá sa, že niečo by tu mohlo dopadnúť inak, než by priemerný divák čakal. Namiesto prekvapujúceho záveru ale prichádza šokujúci moment, keď si ostrieľaný lovec levov postaví stanovište, na ktorého likvidáciu by stačil aj bezstarostne poskakujúci Bambi. Tak toto ja neprekusnem! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro mě je takovej Val Kilmer herec. Nic víc. Možná umí, a dokonce hrál i v pro mě dobrých filmech, ale nikdy jsem si jeho ksicht nezapamatoval natolik, abych si na něj vzpomněl v konkrétním filmu. A Lovci lvů jsou na tom úplně stejně. Teda s tím rozdílem, že se do něj zamíchá vlasatej Douglas. Film jako samotnej možná zaujme, ale pak necelé dvě hodiny proplynou tak, že za pár dalších filmů už nevím, že jsem něco takového vůbec viděl. Teda, teď nemluvím jako ochránce zvířat. Bejt ochránce zvířat, tak u tohodle filmu probrečim půlku stopáže. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (12)

  • Skutečný podplukovník Col. John Henry Patterson vydal knihu se svými zážitky "The Man-Eaters of Tsavo." (HellFire)
  • Zlaté maliny - nominace: Nejhorší vedlejší herec (Val Kilmer) (Karlos80)
  • Původní knižní předloha z roku 1907 vyšla poprvé v češtině pod názvem „Lidožraví lvi za Tsava a další dobrodružství z východní Afriky“ v říjnu 2023. (keton)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama