Reklama

Reklama

Zlatá labuť

(seriál)
  • Česko Obchodní dům (pracovní název)
Trailer
Česko, (2023–2024), 52 h 8 min (Minutáž: 50–60 min)

Hrají:

Marta Dancingerová, Adam Vacula, Petr Kostka, Daniela Kolářová, Petr Stach, Kristýna Ryška, Hana Kusnjerová, Simona Lewandowska, Mark Kristián Hochman (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(58)

Obsahy(1)

Báře Veselé (Marta Dancingerová) se smůla lepí na paty a je na útěku před spravedlností. Shodou okolností se tak trochu nedobrovolně stává prodavačkou oddělení módy v právě otevřeném obchodním domě Zlatá labuť. Ten je doslova dechberoucím palácem přepychu a novou moderní dominantou centra Prahy. Za jeho luxusními výlohami kráčí dějiny. Píše se totiž 15. března 1939 a okupační vojska překračují naši státní hranici. Kromě Bářiny linky budou diváci sledovat osudy jejích kolegyň, a to Evy Duškové (Beáta Kaňoková), která by se ráda stala slavnou herečkou a Aleny Zimové (Simona Lewandowská). Zlaté labuti vládne rodina Kučerů s nekompromisním otcem rodu Rudolfem (Petr Kostka), klidnou silou rodiny maminkou Boženou (Daniela Kolářová), dcerou a dvěma syny. Rudolfem mladším (Petr Stach), upoutaným po dětské obrně na invalidní vozík, a nejmladším Petrem (Adam Vacula), tak trochu problémovým rodinným rebelem. Do čela řízení rodinného klanu se ale dere především jejich sestra Irena (Kristýna Ryška), intrikánka a milovnice luxusu a moci, která žije v odcizeném vztahu se svým manželem Lukášem (Robert Mikluš). (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ještě zbývá pár dílů třetí sérky, ale to nebude mít na celkový hodnocení vliv a pokud ano, rád to opravím. Zlatou labuť jsem bral jako takovou exkluzivnější telenovelu a moc se mě do ní nechtělo, ale jednak jsem byl nadšen z celkové tuzemské kvality na Voyo, ale především mě tady lákala jména předních českých divadelních herců a musím tedy konstatovat, že jsem nakonec velmi spokojen. Ano jistě situace mně občas přijdou až příliš nevyrohodně vyhrocené, ale je tam toho naštěstí víc dějových linií, lesbický vztah, náckové, spousty jiných vztahů, židi, prostě určitě si každej najde alespoň něco čeho se chytí a bude ho to bavit. V čem je seriál ale jasně nejsilnější jsou právě herci a jejich výkony. Tady musím smeknout především před Láďou Hamplem, ten zahrál toho slizouna tak dokonale, že ještě teď mám chuť mu narvat doprdele raketu země vzduch a udělat škrt. Jarda Plesl je taky na pána a nácka si vysloveně užívá.  Adam Vacula je takovej klaďas a působí jako ryzí chlap, že je jistě jeho fanclub narván ženama od jednoho do sta let. Ještě zmíním Šárku Krausovou, která mě zatím nadchla především v Divadle na Vinohradech, ale tady taky jede první ligu. ()

k212 

všechny recenze uživatele

VOD binge-watch na rychlost 2. Je tam nějakej Mirek Dušín, co ukrývá židy, chce se oženit s nemocnou zkrachovalou protekční slečinkou, ale ve skutečnosti miluje prodavačku, bývalou zlodějku. A tak okolo sebe furt strášně nenápadně tančej, občas se velmi kultivovaně pohádaj, hodně na sebe civěj, že jim snad nikdo tu lásku ani uvěřit nemůže, prostě ZeroChem. Pak je tam jeho ambiciózní a pletichářská sestra Cruela, její pokrytecký two face, vynucený prvorepublikový comming out a bossing v praxi. Je to docela vtipně vytuněná figura, ale radši bych se nezmiňovala na kolika LGBTQ stereotypech jede. Taky tam je její blonďatý a výrazně mladší mazlíček Alena, holky to maj asi rády krapet divoce, ale to divák moc neuvidí, no a do trojky se s nimi zabydlel bonvián a oddaný manžílek Lukáš Mašků, s ním to divoce jednou divák uvidí (tak solidního a férovýho alkoholika aby pohledal). Jo a taky je tu zlej SSák, slizkej ředitel, kriminální živel v bekovce a hodně dalších nudných postav. K tomu přičtu příšerně přebarvený interiéry, asi to má bejt art-deco, ale je to art-voči-voser, a je tu dobová soap-opera komerční české TV produkce. Jako dlouho si dám zase voddech, asi tak do důchodu. Jsem maximálně v úžasu, že v časech streamovaného obsahu se produkuje 21 dílná série o 21 hodinách hracího času, kde se mluví rychlostí slovo za pět vteřin, věta za minutu, následuje minutová dramatická pauza a děj se dá shrnout do odstavce :) Jedna * za odvahu nasadit do primetimu lesbické scény, druhá * jednoznačně za Irenu a Grubera, oba představitelé těchto rolí to hezky rozjíždějí, halt ti záporáci prostě mají větší škálu! ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Od 2. série, kdy se děj i emoce konečně rozhýbaly, takové moje čtvrteční guilty pleasure. Správně by se to ovšem mělo jmenovat Úchvatná Irena! Herecky i charakterově je totiž jasnou hlavní hrdinkou právě mrcha/ ředitelka v podání krásné Kristýny Ryšky. Navíc, móda sklonku 30. let na ní vyloženě září a právě kapku instagramově naleštěná dobová estetika je tím největším trumfem Zlaté Labutě. 1.sérii oživovala drsným ostrovtipem snad jen paní domácí skvělé Reginy Rázlové. Milostné drámo nic moc, vycmrndlý hlavní milovník, který neví, váhá a tragicky zírá, chemie zamýšlené ústřední dvojice nulová. Teď se osudy trojice prodavaček zvolna vybarvují a čím dál zajímavější je i ústřední gestapácký záporák, plukovník Gruber (Jaroslav Plesl). Tak uvidíme... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Abych rozkoukala nějaký nový český seriál s potenciálem na více sérií, musí v něm být opravdu atraktivní lákadlo. Televize Nova začala v únoru vysílat projekt od tvůrců úspěšných seriálů Vyprávěj, První republika a Kukačky, a tím si Zlatá labuť získala moji pozornost. Romantické drama na pokračování z období protektorátu vypráví osudy zaměstnanců a majitelů luxusního obchodního domu, není tu tedy nouze o milostné pletky, politické i rodinné intriky, a i když se jedná prakticky pouze o ateliérový seriál, pomocí dobové hudby a krásných kostýmů zapůsobí na diváka skoro stejně jako výpravnější První republika. Oceňuji také neokoukané obsazení (až na Martu Dancingerovou, která se pravidelně objevovala také v Kukačkách) v čele s Kristýnou Ryškou, Simonou Lewandowskou a novým idolem mnoha žen a dívek Adamem Vaculou. Edit druhá řada: Druhá série je o poznání temnější s minimem pozitivních momentů, což je logické, protože se naplno rozpoutala válka, zaměstnanci Labutě se zapojují do odboje, řeší se i méně známé problémy tehdejší doby, jako je léčba homosexuality. Jsem upřímně zvědavá, jak se všechny zápletky uzavřou v závěrečné sérii. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásně barevný dobový kostýmní seriál, zajímaví herci a docela mne to i bavilo...než se ukázalo, že napínavá původní detektivní zápletka bude natahovaná do nekonečna...a počet dílů začal bobtnat rychleji než těsto na buchty. Lepší než většina dlouhých seriálů, ale mělo to mít do deseti dílů a šmitec. Ta natahovaná móda úspěšných seriálů mne odrazuje. První sérii jsem přesto viděl ze 3/4 a sem, tam, nějaký díl z druhé série jsem také zahlédl nebo slyšel "odvedle". ()

Galerie (1 339)

Zajímavosti (7)

  • Plukovník SS Gruber (Jaroslav Plesl) má límcové označení „Standartenführer“, avšak nárameníky majora (Sturmbannführer). Na uniformě mu také chybí označení SD (jakožto „velitel Prahy“ byl pravděpodobně členem SD, jinak by mu nebylo podřízeno Gestapo). (Albi70)
  • Pan Mašek (Robert Mikluš) si v restauraci objednává carpaccio. To však bylo v Itálii „vynalezeno“ až v roce 1963. (Figuska)
  • V epizodní roli se představila Veronika „Besky“ Beskydiarová, vítězka kulinářské reality show MasterChef Česko 2021. (Olík)

Reklama

Reklama