Reklama

Reklama

Čtvrté patro

(festivalový název)
  • Španělsko Planta 4ª
Trailer

Obsahy(1)

Příběh chlapců uzavřených na nemocničním traumatologickém oddělení, kteří, ač nevědomky, soupeří o svůj život. Někteří z nich jsou stálí pacienti, jejichž osud zpečetila rakovina, jiní teprve čekají na svou diagnózu. Navzdory všem životním překážkám tu nevidíme zoufalství, beznaděj, ale plné prožívání mládí, všudypřítomnou legraci a téměř všední život dospívajících. Ve zdejší sice přátelské, ale pořád nemocniční atmosféře se ale vznáší jeden neviditelný otazník. Nikdo z chlapců neví, jak dlouho tu bude a jaký jeho zdravotní stav vlastně je. Může se stát, že druhý den někdo s pozitivním lékařským výsledkem odejde domů, stejně tak se může stát, že druhý den už budou mít o kamaráda méně. (FIBO)

(více)

Recenze (7)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75% .... Lepšejšie ako to veľmi podobné, čo som videl naposledy (Kankerlijers). Stále citlivá téma, no veľmi pozitívnym spôsobom spracovaná, respektíve chlapcami vnímaná. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Představte si nemocnici, kam Vás jako dítě převezou po nějaké nehodě nebo náhlému zdravotnímu incidentu. Dostanete se mezi kolektiv lidí, vrstevníků. Nemocniční prostory, lékaři, nekončící odebírání krve apod. Brzo se dostanete do toho stavu, kdy Vám nezbývá nic jiného než brát svůj život tak, jaký je a zapojit se do legrácek, vyvádění a prožívat svůj život tak, jako kdyby žádná nemocnice ani nebyla. Když už jste řádný člen kolektivu, tak nastane to, že někdo z nejbližších přátel odejde, přijde nový. Člověk si ve své naivitě uvědomí, že i on má vyměřený jistý čas. V jakém směru (ok nebo ko), to zjistí každý až momentě, když ten moment přijde. ()

Brhlis 

všechny recenze uživatele

Druhý film, který jsem měl možnost vidět v rámci mého studijního pobytu ve Španělsku (děkuji členům místní ESN :)). Svým námětem, žánrem, vtipem a soundtrackem mi to velmi připomínalo francouzské Intouchables. Skvěle namíchaná porce humoru a dramatu. Moc se mi líbily herecké výkony všech tří mladých "Baldies". Intouchables osobně považuji za lepší film, ale tento kousek u mě na pět hvězdiček určitě taky má. Velmi příjemný objev v pro mě zatím neprozkoumaných vodách španělské kinematografie :). 90% ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Nerozbrečí a to je dobře. Po titulcích bylo v kině ticho. Film, který má našlápnuto k tomu, aby z vás udělal hromádku neštěstí a byli jste zralí na panáka, naštěstí nepřekračuje hranici emocionálního vyděračství. Planta 4a je úžasným snímkem, který se zabývá víc životem než smrtí a to je na něm to nejlepší, jakkoli stojí "plešounci" v nejistotě a neví, kdy přijde poslední hodinka (a doufají, že nepřijde). ()

juvelinokivi 

všechny recenze uživatele

Film získal v roce 2004 mimo jiné také cenu za nejlepší film pro mládež na Zlínském festivalu. Scénář napsal Albert Espinosa, který v dětství deset let bojoval s rakovinou. Své zkušenosti popsal i v později vydané knize "Žlutý svět". Podle jeho scénáře byl v roce 2010 natočen remake "Nemocniční piráti" - viz http://www.csfd.cz/film/286382-nemocnicni-pirati/. ()

Reklama

Reklama