Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mladý hrdina Štěpán Berka (Matouš Ruml) přijde o dobře placenou práci v bance. Místo povýšení, které očekává, dostane padák a stane se z něj muž v domácnosti i otec malého Honzíka (Nathan Ruml) na plný úvazek. Manželka Veronika (Berenika Kohoutová) pracuje v nemocnici jako vrchní sestra a nakládá si tolik služeb, že to v jednu chvíli přestane stíhat a dojde jí s manželem trpělivost. Štěpán se tak rozhodne najít smysl života, práci a získat zpátky rodinu, která se mu hned na začátku rozpadne. Proto se s pomocí ztroskotaného sládka Bolka (Bolek Polívka) pokusí rozjet rodinný minipivovar, který zdědí s bratrem Michalem (Jakub Štáfek) po otci. S tím ale nesouhlasí Štěpánova matka Hana (Eva Holubová) a pokouší se svou polovinu pivovaru prodat. Štěpán se snaží kupce odradit, a nakonec přesvědčí své kamarády, aby se k němu přidali a stali se jeho spoluvlastníky. Štěpán s Bolkem jim slíbí, že do roka mohou vyhrát Pivní festival, kde je první cena spojena s finančním bonusem, a tím pádem se podíly zhodnotí. Pivovar dostává půjčku a začne procházet rekonstrukcí. Do toho se v pivovaru objeví i Tereza (Barbora Černá), dcera Bolka, která má ale o svého otce alkoholika strach. Moc dobře si pamatuje na dětství, které bylo plné otcových alkoholových eskapád. Nakonec ale na spolupráci kývne a začne oběma v pivovaru pomáhat. Příběh rodinného pivovaru tak odhalí i jedno rodinné tajemství. (TV Prima)

(více)

Recenze (25)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hořký svět je typicky seriálový produkt, který snad vybočuje jen tím, že není natáčen komplet ve studiu. Není divu, taky se na něm podíleli tvůrci, kteří mají s podobnými seriály bohaté zkušenosti. Obsazení je slušné, seriál je místy opravdu humorný a pivaři se něco dozví o tom, jak fakticky mají pivovarníci těžké, chtějí-li se mezi zavedenou konkurencí prosadit. Škoda, že dobře rozvinutá zápletka rychle končí. Poslední díl je trochu jak z amerických happy endů, ale jinak se na to dá koukat a přeci jen seriál mírně vybočuje jak tématikou tak svým dějem, zápletkou i obsazením. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

První díl vypadal velmi slibně, spousta postav, náznaky různých vztahových problémů, navíc ještě pivovar a vůbec velmi sympatické obsazení. Ale pak se začaly příběhy vytrácet a šlo jen o to pivo, což byla celkem nuda. A konec do ztracena, aby se na něj dalo případně navázat dalším pokračováním. Ale příště by to rozhodně chtělo zatlačit víc na pilu a přinést nejen vyvážené pivo, ale i scénář. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, který jede podle obvyklé a předvídatelné šablony, ale je celkem příjemný, zvlášť když také rádi rozjímáte a debatujete o pivu, rádi ho ochutnáváte, zajímáte se o pivní styly, navštěvujete minipivovary, popř. jste si nějaké pivo zkusili sami uvařit. Ale zároveň to neberete tak smrtelně vážně, abyste se vlastním (i seriálovým) tlachům nedokázali zasmát. V seriálu jsou samozřejmě užity zkratky, které nereflektují skutečné chování pivního trhu, ale pro účely příběhu to bylo v pohodě. A samotný námět seriálu o sládkovi, který vaří pomocí zraku a čichu, neboť pivo pít nesmí, a o majiteli, který má geniálním degustační schopnosti, ale nemá rád pivo, je docela zajímavý. ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Tak ve stejnou dubu nasadila televize dva seriály s tématikou alkoholu - Pálava a Hořký svět. Pálava bohužel nabídla jen recyklaci již trochu vyčpělých Vinařů s novou "partou", která ale není sympatická a zajímavá. Hořký svět vypadal lépe, ukázat trable podnikání při pokusu rozjet skomírající rodinný pivovar slibovalo hodně. Zůstalo to bohužel někde na půl cesty. Plusem jsou dobří herci a pivo, které většina Čechů miluje. Nedostatkem je snaha narvat do příběhu vztahové peripetie a podobné "scénáristické" berličky, které ale moc nefungují. Žádný problém se pořádně nedořeší (a to ani takový drsný jako je nevěra), problémy se urovnají (a to i za cenu, že se některé postavy změní ve svém chování dost výrazně - např. Holubová),  každá podstatnější postava seriálu dosáhne určitého vítězství, i když to je málokdy to, co by čekal divák, zároveň se asi v něčem "poučí", jen není jasné v čem.  Škoda. Možná natáhnout seriál na 13 dílů, dát větší prostor tomu řemeslnému (výroba piva, propagace, problémy s odbytem, vaření nových značek), ubrat na vztazích nebo je aspoň trochu lépe napsat  a promyslet. Takto tu máme zase spíš lepší průměr, ale žádný kultovní snímek. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

O tom, že je seriál koukatelný, svědčí osm natočených dílů. Scénáristé nemuseli děj zbytečně protahovat a zaplevelovat nikam nevedoucími rozhovory. Myslím, že to byl průlomový počin televize. Natočíme několik dílů a počkáme, co na to divák. Když příběh zaujme, budeme pokračovat. Že by to byl posun od nekonečných telenovel ke kvalitnější tvorbě? Bolkovi role polepšeného alkoholika sedla a Eva Holubová mu zdařile přihrávala. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se na Sázavě, např. v Ratajích nad Sázavou nebo Kácově. (rakovnik)
  • Interiéry a exteriéry pivovaru včetně továrního komínu či restaurace byly natáčeny v pivovaru v Kostelci nad Černými lesy. (NMP)
  • Seriálová hospoda se natáčela na Berounce v Roztokách u Křivoklátu v hospodě U Jezzu, stejně jako záběry o pár metrů vzdálené vodní slalomové dráhy. (Krata21)

Reklama

Reklama