Reklama

Reklama

Fotografování obyvatel domu

(festivalový název) (studentský film)
  • Československo Fotografovanie obyvatelov domu (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1968, 15 min

Obsahy(1)

Najkrajšie i najtragickejšie okamihy života jednej vidieckej rodiny. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

fragre 

všechny recenze uživatele

Vtipné, dojemné i kousavé. Jeden neví, co je zde přirozené a co hrané. Komentované rodinné album s fotografiemi svateb, pohřbů, křtin... i s tou dávkou přirozené trapnosti, která při takových akcích leze na povrch. A možná, že ta pointa je trochu násilná a zbytečná. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tady musím začít odzadu. Od dokumentárně vypadající pointy, díky které tenhle filmeček skončil na 21 let v trezoru. Absurdní óda na vymoženost socialismu a jeho přínos pro vesnickou romskou rodinu se do té doby tváří jako fotoalbum jedné rodiny snímané před jejich domem. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

„Tak to je fotka, to sme postavili dom … Na tej fotke sme všeci zdraví …“ A pak už koloběh života pokračuje – pohreb starej mamy, svatba najstaršej dcéry Viktorky, dedko zomreli … „A furt to ide dokola. Mení sa to jako počasie. Viktorka už má chlapčiska a kúpili sme si nový televizor …“ Příběh jedné rodiny, zachycený jedním pohledem na jednom místě. A se zajímavým zakončením … Velmi netradičně pojatý dokument. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Tvaroslovně mimořádně originální koncept poněkud oslabují závěrečné sekvence, které sice dokonale ironizují fráze o socialistickém budování, ale celou tu předcházející dojemnou i úsměvnou výpověď ponižují na pouhou předehru ostré pointy, již by šlo ostatně vyjádřit i jinak, organičtěji. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,AJ DEDKO ZOMRELI. VEĎ TAK TO NA TOM SVETE CHODÍ. UŽ TO INÉ ANI NEBUDE..." __ Je tu viditeľná snaha o výpoveď a autentickosť, zábery z pohrebov však musia u kriticky uvažujúceho diváka pôsobiť zinscenovane (možno ani nik nezomrel). Sám Trančík opisuje svoj absolventský film ako hraný dokument s politickým nábojom, napokon záver s cynicky podanou kritikou socializmu si ani inokedy dovoliť nemohol. Snáď ešte treba oceniť fakt, že študentský film z daného obdobia bol nakrútený na (drahší) farebný materiál. (92. hodnotenie, 5. komentár k filmu) ()

Reklama

Reklama