Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Právě včas se vrací ze záhrobí Róza Riedlová, aby blahodárně zasáhla do života bázlivé Jany, plné pochybností o všem a hlavně o sobě samé. Je-li Róza, ta roztomilá starší dáma, vůbec nějaké strašidlo, pak rozhodně patří k těm nejlaskavějším, která se v našem světě pohybují. Jinak by se jí ani nemohlo podařit udělat tak skvělý pořádek v lidských vztazích nejen v rodině Jany a ve škole, ale všude tam, kde se objeví. K televiznímu filmu podle stejnojmenné knížky rakouské spisovatelky CH. Nostlingerové napsaly scénář Jana Procházková a Halina Pawlowská. Podařilo se jim spolu s režisérem J. Hyklem a účinkujícími - I. Janžurovou, M. Donutilem, J. Paulovou, J. Ornestem, K. Pospíšilovou a dalšími - vytvořit přitažlivý komediální příběh, který získal ocenění doma i v zahraničí. V roce 1995 v Montevideu jej porota vyznamenala jako nejlepší film pro děti, v roce 1994 na Festivalu Oty Hofmana v Ostrově dostal 1. cenu v kategorii filmů pro děti a cena nejsympatičtějšímu dospělému herce připadla Ivě Janžurové za roli Rózy. V těchto dnech slaví herečka významné narozeniny a k nim "Rózu, strážné strašidlo" uvádíme spolu s gratulací a díky za všechny role v pohádkách i pořadech pro děti, kterými nás po léta Iva Janžurová těší. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Knížku, podle které je psaný scénář, jsem jako dítě milovala. Kde jí je konec ... píšu si na seznam knih, které musím u rodičů najít. Filmová verze je poněkud zmodernizovaná, ale to nevadí příliš. Některé věci jsou proti knížce osekané, zejména epizody kolem Róziných sociálních vazeb, některé jsou navíc, love story Janiny kamarádky. Neviděla jsem film jako dítě, nevím, jak by se mi to v mých osmi až dvanácti letech, což je věk cílové skupiny, líbilo, ale pořád ještě bych občas brala, kdybych měla svoje strážné strašidlo. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Místy vtipný, místy sarkastický, místy chucpe drzý postmoderní pohádkový příběh, vlastně jakási novopohanská aluze na Anděla Strážného, jehož zde nahrazuje hodné osobní "Strašidlo". Nejvtïpnější bylo zkarikování povolání rodičů - psychiatra a psycholožky, jinak na tomto díle neshledávám nic kvalitního. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Tento film si už skoro nepamatuju, ale vím, že kdysi dávno jsem ho viděl. Příběh je zajímavý. Trochu se mi vybavuje hudba, která uspávala. Tato pohádka se moc nepovedla a proto hodnotím horšími dvěmi hvězdami. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

vysílání Rózy,strážného strašidla v těsném sousedství Strašidla cantervillského mi přišlo jako trochu nešťastná věc...ale hodnotím jako dospělák,dětem se to třeba líbilo,co já vím..... ()

U.Tarare odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tahle blbou pohádku jsem dlouho neviděl. Kdyby bylo po mém, po minutě bych to ihned přepnul. Bohužel nebylo, a tak jsem jí viděl celou a každá další viděná minuta mě utvrdila v tom, že tomuhle fekálu musím dát odpad! ()

misa_laska 

všechny recenze uživatele

Pěkný film pro dětské publikum. Mě se líbili rodiče - maminka psycholožka a tatínek psychiatr a jejich vtipné rozhovory a reakce a "demence z povolání" :D ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Protekční body za Karolínu Pospíšilovou, pro kterou jsem měl v době, kdy moderovala populární Klub Marmeláda, velikou slabost. Ať už za moderátorským mikrofonem nebo v těch několika málo dětských filmech, za všech okolností přirozená a sympatická. ()

Reklama

Reklama