Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražská Malá Strana a Jan Neruda – to je magické spojení. A pokud k tomu přidáme ještě renomovaného režiséra Jiřího Krejčíka a Jiřího Menzla v hlavní roli, je filmový zázrak hotový... Mladík studující práva (J. Menzel) si najde podnájem u jisté mladé konduktorky (S. Valentová) v domnění, že tu najde idylickou malostranskou atmosféru a bude se moci v klidu připravit na zkoušky. Dům je zabydlen rázovitými postavičkami. Žije tu majitel (J. Kemr), který občas ztrácí paměť, a jeho milá skromná dcera ve věku na vdávání (J. Molavcová), bydlí tu neúspěšný malíř (J. Somr) a jeho temperamentní žena (Z. Fišárková) i jistý tajemný Provazník (R. Hrušínský), který píše anonymy na své bližní, aby se škodolibě bavil na jejich účet. Největší potíže mladíkovi ale způsobí bytná, kvůli které je dokonce, ne svou vlastní vinou, nucen podstoupit souboj s jejím milencem, důstojníkem (P. Nový). Naštěstí v malostranském podnájmu nakonec neztratí ani život, ani mládeneckou svobodu. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to taková "podivná" malostranská povídka. Byl jsem zvyklý spíš na takové ty roztomilé až rozpustilé figurky. Tady toto je krutě realistické i na dnešní dobu, trochu depka, i když humor nakonec neschází. Esence života, řekl bych...80% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Neberu v potaz, že jde o filmové zpracování literární předlohy. Hodnotím jen film a ten mě vůbec nezaujal. Postavy jsou skutečně prazvláštní, každá je zakuklena do sebe a ani nová postava Jiřího Menzela nedokáže se zaběhlými zvyky nic udělat. Od tohohle filmu zábavu nečekat, jen sem tam slabé pousmání! ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

"Já nesnáším kočky, nesnáším", typická věta tohoto filmu. Zde také stojí za zmínku výkon Jiřího Mezela ale také Rodolfa Hrušínského a další herci to už bylo špatné například Pavel Nový. Pokud tento film měl být trapný tak jedině díky němu. Rád bych dal 5 hvězdiček ale ten Nový mi to zkazil. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Pod střechami. Za zdmi a stěnami, okny a balkóny. Tam, kam se slétla koncentrovaná poetika křehké, melancholické malebnosti výkladní skříně čtvrti pražské. Perlivé duše matičky stověžaté. Charakterová paleta člověčenství od pánů mistrů. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Tiší sousedé, idylická zákoutí, odlehlé uličky, kvetoucí zahrady. To je krása...." Všechny ty romantické představy mladého advokátního koncipienta (typická role pro Jiřího Menzela) vezmou rychlé za své. V domě, kde našel svůj nový podnájem, se totiž setkává s celou řadou roztodivných figurek. Z doktora práv se tak pomalu stává "doktorem lidských duší", jenž na vlastní kůži pocítí, že "každý z nás je trochu blázen, někdo víc, někdo míň ale každý člověk je trochu blázen". I o samotném panu režisérovi Krejčíkovi kolují doslova zkazky o tom, jaký to byl pěkný svéráz. Ale co naplat, filmy uměl točit moc krásně. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

Nerudovy povídky můžu v jakémkoli množství na stránkách knih i na obrazovce....Bohudíky se nestalo,že by se mi některé zpracování nelíbilo,vždycky to mělo tu atmosféru let,ve kterých se příběh odehrává...a ač bych asi v té době žít nechtěla,tu atmosféru miluju ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Zcela geniální Krejčíkovo zpracování povídky Figurky. Jedna scéna za všechny: "Pan nadporučík Rubacký žádá satisfakci" Menzel to uhrál skvěle. "Za všechno může Bismarck" , žvaní pan domácí Kemr. Opilec Somr v roli malíře. Prostě úžasné dílo, proti kterému mohou jít americké trháky akorát tak do prdele! ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zpracování Malostranských povídek, jedinečné herecké výkony a celá řada skvělých hlášek ("Tatínku, pan doktor myslí, že jsem moudrá!" "Kryšpín vstoupil na nebesa." "Voni špatně vypadaj."). ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Podivnej film odehravajici se na Male strane. Zivocisnejsi nez bych cekal, ale ne moc veselej. Nejlepsi byla SonaValentova, jak furt zkousela tu postel. A pak jeste souboj. ()

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Patrně jedna z největších a nejlepších rolí režiséra Jiřího Menzela společně s dalšími skvělými hereckými výkony všech zúčastněných činí z tohoto díla jedno z nejzvučnějších a nejživoucnějších v Krejčíkově bohaté filmografii. Hudba Zdeňka Lišky celý tento opus posouvá (ostatně jak je u něj dobrým zvykem) do ještě vyšších a úchvatnějších sfér, a vezmeme-li v potaz, že se zřejmě jedná o jeho labutí píseň, působí v tomto kontextu její síla (alespoň tedy na mě) o to mocněji... ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Naprosto brilantní. Po všech stránkách. Hodnocení zde naráží na to, že se jednalo o televizní projekt. Jakoby to předem znamenalo sníženou kvalitu. Tady se ale sešly všechny hodnoty. Neruda, Krejčík, Šofr, Menzel, Hrušínský, Kemr, Somr, Valentová, Molavcová, Lábus... ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Milá povídka z prostředí malé strany a krásné doby 2. pol 19. stol, Praha malebná, útulná a jak už je u Nerudy zvykem, trochu smutná......ale takový už je život, něco by Vám o tom pověděl hl. hrdina v podání Jiřího Menzela. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Nádherně natočená televizní adaptace jedné z našich literárních klasik. Atmosféra Nerudovy Prahy je mistrně převedena na filmové plátno a stejně tak celý film je precizně natočen. Nejkrásnější na celém filmu jsou ty záběry na Prahu, které jsou doslova okouzlující. Jenže zároveň je to bohužel velice nudné, stejně jako literární předloha, která je dodnes pro mne největším literárním zklamáním. Stejně tak mne i zklamal Jiří Menzel v hlavní roli studenta práv, který vůbec neviděl to, že jeho bytná je žena, kterou by těžko někde našel. Veselá, přitažlivá, sexuchtivá a ještě s malým miminkem. A on dal přednost právům... No úplnej kretén... Dokonce ještě horší než Oldřich Vízner v LÉTO S KOVBOJEM. [837. hodnocení, 43. komentář, 77%] ()

pouler 

všechny recenze uživatele

Nádhera, v době Mezlova jubilea (75) si připomeneme Jana Nerudu a jeho malostranskou idylu i malá dramata života obyvatel těch starých barokních domů... Život 19. století, který se v době gulášového socialismu ještě dal kvalitně zachytit (omítky byly stále oprýskané jako před 100 lety)... herečky top (erotika je nenápadná v rytmu bieder-mayeru))... Jiří Menzel ala Woody Alan hraje stejně dobře jako umí režírovat, Rudolf Hrušínský tentokráte ve své zlé poloze: "nemám rád když jsou lidé šťastní" GREAT... dopisy anonymní jako za normalizace jako dnes v anonymních diskuzích, některá povinná četba prostě nestárne 5* ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Tatínku, pan doktor myslí, že jsem moudrá..." Tahle komedie oplývá "Menzelovskou poetikou", který zde skvěle představuje hlavní roli a spolu s ostatním hereckým ansáblem jistě naplňuje Nerudovu předlohu. Pro mne je film velice příjemným překvapením a Krejčíkovou perlou... "Kládou se nešoupe jako sirkou!" ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Kňourající Menzel. Přestárlý student se přištěhuje do podnájmu k nymfomance do baráku plného exotů. Pěkně ho přivítají tři starší ženské, které si vlezou do jeho postele a začnou se hyhňat, skákat a rozhazovat nohama. Paní, zpíváte pěkně, ale mohla byste toho už nechat? Polovina filmu s klátícím se Menzlem, který jde kvůli nesmyslu do souboje s neuvěřitelně přehrávajaícím Novým (to platí i pro všechny ostatní, ale snad nejhorší ze všech je Nového sekundant), všichni kroutí a koulí vočima, zvedají obočí, cení zuby a dělají přitroublé grimasy až si Krejčík pomlaskává. Popleta Lábus má naučit Menzla za půl dne šermovat. Hrušínský, Somr - nic horšího jsem od nich nikdy neviděl. Nedivím se, že se na tomto pseudouměleckém filmu přiživila Krumbachová. Desetkrát zopakovaný vtip s kočkou taky leze postupně na nervy. Předvídatelné repliky. Devětkrát hodil Menzel po kočce botou. Hodí i podesátý? No jasně! Vynadá na konci Menzel konduktorové, nebo se s ní snad usmíří? No jistě, že jí vynadá! Ani jedou a ničím Krejčík nepřekvapí. Hlavně že se tento odbojář honosí titulem Zasloužilý umělec. Jediný Liška nezklamal. ()

Reklama

Reklama