Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (262)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ta princezna má baskytaru! Rekace mé sestry, když viděla fotky z téhle pohádky. Prolínání reality a pohádky i v tom, že si princezna půjčí tatínkovo jablko (jako znak státnosti) jako ladičku. Přiznávám, že mě vůbec nenapadlo uvažovat o rozpočtu téhle pohádky, ty kostýmy jsou hezčí, než v mnohých výpravnějších. No a kromě písniček ještě výborný tanečky, symboliku jejichž choreografie (hlupáku najdu tě) jsem nepochopila dodnes. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Historka z natáčení: Adamec při natáčení nevěděl, tak tu pohádku pojmenovat, říkal si, že třeba název Blahobojní princové nebo Počátky socialistického dělání by nebyly špatné názvy, ale těsně před premiérou mu vedení dalo tip. Když pádil chodbou do střižny, nějakej přeceda za ním volal: Móža sa to volat "Princové só ale paka"...ale protože Adamec blbě slyšel, dal tomu název "Princové jsou na draka"...a jak to tak bývá, královská linie vymřela po přeslici, páč princ, sexuálně orientovaný na draky, dědice trůnu s nějakým drakem (doufám, že aspon s dračicí) jen tak nesplodí. Co na jeho orientaci říkala princezna, je pochopitelně z politických důvodů zamlčeno. Tento film se snažil fikaně zamaskovat problémy ve vztazích v prvopočáteční dělnické šlechtické rodině písní, která jistě zvedne tlak většině našich blahobojných podnikatelů: Dělání, dělání, u soustruhu či na báni, dělání, dělání je lék (ehm)...dělání, dělání, výdělečné je zaměstnání (ehm), dělání, dělání je lék... dělám si legraci, mně se ta pohádka taky líbila! ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, bez těch písniček by to byla prostě jen obyčejná televizní povídka. Svěrák a Uhlíř tomu však dali něco nového, takový náboj, že je to jedna z pohádek, kterou si z dětství pamatuji, i když je pravda, že jen díky těm písním. Vlastně jsem ani nevěděl, že se ta pohádka takhle jmenovala... ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem se na tuto pohádku podíval a opravdu jsem si jí užil. Když jsem byl dítě, neměl jsem rád písničky v pohádkách, dnes je to přesně naopak. Nemám ani nijak rád Andrlovou, ale tady jí to slušelo. Užil jsem si normální dětskou roli a skvělé české herce. Skamene je tu prostě boží a o Menšíkovi se nemá cenu bavit. Vždy myslím na to jak to šlo bez triků a akce a přesto tento televizní počin strčí celou dnešní filmovou produkci hravě do kapsy. ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Jak by to mohlo dopadnout s tak dobrým obsazením, to prostě ani nejde, aby to bylo špatné. Ještě v doprovodu s velmi výbornými písničkami od pánů Svěrák + Uhlíř a úžasným scénářem. Neznám nikoho, kdo by si nepobrukoval aspoň jednu písničku. No přiznejte se, že všichni víte, že dělání všechny smutky zahání a statistika nuda je! Moje neoblíbenější: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě, když lezeš na kutě, když ráno vstáváš. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1990 v režii Petra Obdržálka i stejnojmenná rozhlasová pohádka. (Miggi90)

Reklama

Reklama