Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (262)

golfista 

všechny recenze uživatele

V žánru "televizní pohádka" neznám lepší kousek. Pohádka (nebo spíš muzikál) se proslavila především výbornými písničkami dvojice Svěrák & Uhlíř, z nichž některé vešly do dětských zpěvníčků a nejen do nich. Škoda, že nebyla více rozvedena paralela mezi "civilními" a pohádkovými postavami :) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejenom princové, ale celý nápad téhle pohádky je tak trochu na draka - ale co naplat, jsou tu "to svoje" hezky vtipně hrající herci a hlavně legendární Svěrákovy-Uhlířovy písničky. Zvlášť ta o tom hlupákovi je stále aktuální... 70% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Legendární televizní pohádka se známými písničkami (Dělání, Statistika nuda je) a komediálními prvky. Herecké obsazení je skvělé (Menšík, Bohdalová, Čenský aj.) a vůbec se jedná asi o nejlepší pohádku, vyrobenou ryze pro televizi. Z pozdější doby by jí snad mohla konkurovat ještě pohádka O princezně, která ráčkovala. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hudba pana Uhlíře je na absolutorium - tedy na pět hvězdiček. Zpěv herců je pro změnu na totální odpad! Výsledek je takovej, že hudbu si kdykoliv pustím jen z úst pana Uhlíře. Potkat ho na pódiu by možná bylo ještě o trošku lepší. Ale tuhle pohádku? Tu už nikdy nechci vidět. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Dělání dělání, všechny smutky zahání, dělání dělání je lék! Statistika nuda je, má však cené údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí :) písničky, které ani za dvacet let z paměti nezmizí, jakožto i pohádka :) a budu je jednou pouštět svým dětem :) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Krásná televizní pohádka s komediáními prvky, výborným hereckým obsazením v čele s Vladimírem Menšíkem a nezapomenutelným písničkami (Dělání atd.). ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jako v některých jiných pohádkách není to vlastně tak důležitý ústřední pár. Tím, kvůli komu se stojí na draky dívat, je samozřejmě Vladimír Menšík. "Můžu si hrát s gongem? - Můžeš, ale neuhoď se do hlavičky." ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„To, že chce drak princeznu, to není nic novýho, toho jsou plný pohádky.“ Moderní hudební pohádka, která vznikla díky snění malého chlapce v reálném světě. A díky této základní situaci si film může dovolit střílet z určitých žánrových konvencí, ale přitom to dělá tak, aby z nich úplně nevybočil. Každopádně princezna s elektrickou kytarou, která používá královské jablko jako ladičku a přeje si nové struny je výborný nápad („Mám se stát drakovou ženou anebo večeří?“). Pak jsou tu další postavy, a to zábavné (král v Menšíkově podání hláškuje jako o život), k pousmání (Lábus jako Bachacha víceméně vtipný) a pláči (Roman Skamene a jeho ultratrapný Hlaváček), ale kvalitnější humor přece jenom převládá. Samotnou kapitolou je hudební složka. Ta je myslím více než zdařilá, písničky jsou docela chytlavé a text k nim dobře napsaný (výborná práce pánů Uhlíře a Svěráka), co však neklaplo, byly otřesné pěvecké výkony (i když možná to byla třeba od Čenského postavy obrácená sebereflexe, když haněl princeznu za to, že neumí zpívat). Převládající spokojenost a slušné 4* navrch. „O čem jsem teď mluvil?!“ – „Nevíme Vaše veličenstvo, ale souhlasíme.“ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tradiční papírový pohádkový muzikál, který ocejchoval Čenského jako prince, ačkoli měl ty slušivé plísňáky ;) Jinak bych se obešla bez toho čb prologu a veškerých menšíkiád. Ale to by zase skoro nic nezbylo. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Co se písniček týče, trumfne tuhle pohádku jen Šíleně smutná princezna..."Dělání", "Kdyby se v komnatách", "Není to příjemné pomyšlení", "Hlupáku najdu tě", "Statistika",... na televizní produkci opravdu neuvěřitelné... Herecké obsazení je milé, za sebe chci jen vyzdvihnout Ivanu Andrlovou, která je nejen pěkná, milá a solidně herecky vybavená, ale především svoje kusy skvěle odzpívala, má krásný hlas. Jinak - teď zas k pohádce - nic světoborného, ale těma písničkama se posouvá vysoko 80% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ta princezna má baskytaru! Rekace mé sestry, když viděla fotky z téhle pohádky. Prolínání reality a pohádky i v tom, že si princezna půjčí tatínkovo jablko (jako znak státnosti) jako ladičku. Přiznávám, že mě vůbec nenapadlo uvažovat o rozpočtu téhle pohádky, ty kostýmy jsou hezčí, než v mnohých výpravnějších. No a kromě písniček ještě výborný tanečky, symboliku jejichž choreografie (hlupáku najdu tě) jsem nepochopila dodnes. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Autorská dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř (Dělání, dělání, Hlupáku najdu tě, Statistika, Jestli to nebude láska) je pokaždé zárukou kvality. Dětské zpěvníky byly zase o něco bohatší. Režisér Jiří Adamec na poli televizního rutinéra solidní. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Skutečně debilní televizní sračka, která pitomě kombinuje staro a moderno. Jediné, čím se vryla do povědomí národa, jsou písničky. Depresivní atmosféra textů: Je tu neútulno, je tu truchlivo atd, krásně ilustruje tehdejší dobu pozdního bolševismu. Podání dvou nesympatických figur Čenského a Andrlové, kteří v té době ještě byli sympatičtí, ale parádně se shodili v další letech, kvalitě neubírá, ale paradoxně přidává. A vrcholem, jakousi třešničkou na dortu, je kauza Bauhaus vs. Svěrák kvůli reklamnímu sloganu Postav třeba zeď:-))) Pro ty neznalé, utfg ()

Jacinda odpad!

všechny recenze uživatele

úchvatný komunistický brak, který podporuje umělou zaměstnanost. krásně vyobrazuje chudinu, která si neumí najít práci ani vytvořit podnikání a jen čeká, až jim někdo jiný tu práci najde. Chudina se zkrátka umí jen rozmnožovat. no a pak je tu ještě hrůzný zpěv 85% herců. nikdy víc ()

Reklama

Reklama