Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starý kupec (Z. Řehoř) jednou zabloudil v lese a přenocoval v opuštěném zámku. Ráno utrhl v zahradě pro svou dceru Rozárku (V. Freimanová) růži. A tehdy se pán zámku, zakletý král (I. Vyskočil), na kupce rozzlobil. Za růži žádal jednu z kupcových dcer… Pohádka o krásce a zvířeti byla už nesčíslněkrát zfilmována. U nás je nejznámější filmové zpracování Juraje Herze Panna a netvor podle Františka Hrubína z roku 1978 se Z. Studenkovou a V. Harapesem v hlavních rolích. Nyní vám nabízíme televizní adaptaci Hrubínovy předlohy z roku 1985 v režii L. Koutné. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

golfista 

všechny recenze uživatele

Variace na téma "kráska a zvíře" s krásnou Veronikou Freimanovou (nemohu jinak :) v roli Rozárky. Inscenace jinak ničím nevybočující z tehdejší produkce ČST. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když přistoupíte na to, že je to čistá televizní československá studiová (čti papundeklová) inscenace slavné pohádky, včetně těch příšerně rozplizlých plamenů svíček (a že jich tu je), můžete se soustředit už v podstatě jen na pozitiva. Tady je navíc vkusně používáno černé divadlo, hraje hezká hudba Vadima Petrova, a všichni živí herci (což zahrnuje i herečky, ať si genderová drůbežárna kvoká jak chce) hrají velmi příjemně, tedy až na zlou Janu Švandovou;) Veronika Freimanová ve třiceti pořád mohla hrát naivní děvčátka, a její postupné vytváření vztahu k Netvorovi (který tu vypadá jako tvor lev křížený s tvorem kokršpanělem) probíhá na velmi omezeném časovém prostoru docela uvěřitelně (na pohádkové poměry;)). Je jen zarážející, jak může třeba pohádka O Spanilé Jašince, ač je o dvanáct let mladší, vypadat úplně stejně... ale to jaksi není problém Rozárky A Zakletého Krále, že:) Čili tady je to na 70%. Děti bude rozhodně lepší s legendární pohádkou seznámit prostřednictvím ostřílené paní Koutné, než skrze Juraje Herze... nebo Zaklínače:)) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Z Veroniky Freimanové si na zadek nesedám, mezi moje oblíbené princezny a pohádkové hrdinky nikdy nepatřila, hlavně mě na ní irituje ten skojíkavý slzavý hlas. Uznávám ale, že jako Rozárka, hodná holka od plotny, co umí uvařit zelňačku, působí věrohodně a vcelku i chápu, že si ji zvíře chtělo nechat u sebe. S tím zvířetem je to vždycky vošajslich, mně ty zvířecí podoby zakletého ve všech verzích připadají roztomilé a tenhle kříženec opelichaného lva s neméně opelichaným pudlem není výjimkou. Smutné je, že zlo zůstalo nepotrestáno, zato byl potrestaný zcela nevinný manžel druhé ze sester. Ta mrcha mu zůstala na krku na pořád. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Slušně natočené i zahrané, jen nechápu, proč musí být v úvodu a závěru ta vypravěčka, je to jak z jiné pohádky a jiného stylu vyprávění, a taky jsem nepochopil, co chudák Štěpnička viděl na Švandové - asi ty její kozy. Jinak Řehoř dokonalý, zahrál ze všech nejlíp, procítěně, jako by ani nehrál pohádku, ale drama. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Obdoba klasické pohádky Panna a netvor v televizním zpracování v režii Libuše Koutné a podle scénáře Štěpánky Haničincové. Na Herzův stejnojmenný horor to sice nemá, ale pár pěkných scén se najde, zejména zámeček v televizních kulisách, působící temně romantickým dojmem za doprovodu magické hudby Vadima Petrova. Obsazení je sympatické, Veronika Freimanová v roli Rozárky jen září, její otec Zdeněk Řehoř nebo sestra Jana Švandová ji dobře doplňují. Jen ta maska netvora mohla být lépe zpracovaná, tady to bylo něco mezi lvem, tygrem a člověkem, s příjemným hlasem Ivana Vyskočila. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Příjemná, i když možná až moc zkratkovitá, verze klasického příběhu o krásné dívce, která svou láskou zachrání netvora. Vyskočil měl moc příjemný hlas. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Něco jako Herzova Panna a Netvor, zasazené ovšem do tradičních pohádkových kulis s moc pěknou hudbou Vadima Petrova a hlavně "přístupné" dětem, což se o skvělé, ovšem strašidelné Herzově verzi nedá říct. Netvorův měkký hlas a příjemně pohádkový vzhled Veroniky Freimanové to vše v kombinaci s pohodovými kulisami přináší poklidnou dobrou pohádku. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

starší studiovka,u které mi to studio nijak moc nevadilo,prostě příjemná...a nápad s černým divadlem byl výborný ()

ella 

všechny recenze uživatele

Kdyby se ze zvířete vyloupl někdo jiný než Ivan Vyskočil, dala bych čtyři. Protože je ale pro mě tolik důležitá hlavní dvojice v pohádkách, a tady na mě působila jen její polovina, velmi roztomilá Veronika Freimanová, přes tři hvězdičky se chtě nechtě nemůžu dostat. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Po trosicku rozpacitem zacatku, jsem to nakonec dokoukal s radosti. Televizne zpracovana pohadka ala "panna a netvor". Veronika F. za andelskou zenu, Svandova za potvoru (klasika). Pekne... ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Krásná klasická pohádka tentokrát převyprávěná Františkem Hrubínem a celkově dost kvalitní herecké obsazení (Freimanová, Řehoř,...). I přestože je pohádka jen studiová, určitě stojí za vidění a ráda se k ní kdykoliv vrátím. Zajímavé komentáře: otík, Danulinda, DadysGirl. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne marná nedělní televizní pohádka, která ač studiová, nepůsobí nijak chudě. dobré herecké obsazení a mimořádně krásný hudební doprovod staví tuto pohádku do kategorie s vyšší hranicí průměru. Vyskočil měl fakt sexy hlas.Prostě fajn pohádka. Snad jen chudák manžel od Hortenzie, ten dopadl, ale to už by byla úplně jiná pohádka... ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Neznámé televizní zpracování slavné pohádky KRÁSKA A ZVÍŘE. Tato obdoba se hodně podobá filmu PANNA A NETVOR od Juraje Herze z roku 1978. Ovšem tentokrát je to vše točené jen v televizních kulisách. A i přes to je pro mě tahle pohádka Libuše Koutné mnohem lepší než Herzův pohádkový horor. Ten zámek v televizních kulisách se skutečně povedl. Všude jsou pavučiny, svícny a vůbec celý působí takovým tajemným romantickým dojmem. Hlavní herci se také více hodí do rolí. Freimanová se absolutně hodí do role Rozárky, stejně tak Vyskočil do role zvířete. Řehoř se Švandovou jim skvěle sekundují. Snad jen ta maska samotného zvířete šla udělat lépe. Tohle je něco mezi člověkem a tmavým lvem s čumákem lva. [479. hodnocení, 26. komentář, 61%] ()

Reklama

Reklama