Reklama

Reklama

Nám se to stát nemůže

(TV film)
  • Československo Tatínek má cenu (pracovní název)

Obsahy(1)

Přesně o tom jsou přesvědčeni i členové rodiny v televizní komedii... Manželské i rodinné vztahy procházejí různými peripetiemi. Někdy může být rozbuškou partnerské krize i radostná zpráva... Matka se dvěma dospívajícími dcerami se právě chystá k odjezdu na chalupu, když se z telefonátu dozví, že otec dostane od Akademie věd významnou cenu. Okamžitě obvolá všechny známé a plánuje ještě ten večer uspořádat večírek. Jenže když se to dozví její? muž, naprosto to odmítá. Hádka se stupňuje do obvyklé manželčiny hrozby rozvodem. Jenže tentokrát na to muž přistoupí... (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Když rozvod, tak rozvod. Televizní drama o konečném rozhodnutí, odehrávající se v jednom prostoru, jen nám přibývají herci. Komedii aby člověk pohledal, k jisté pointě a poučení se ale přece jen aktéři dohádají. Vážné realistické téma mě opravdu nepobavilo a byť jsem čekal jiný konec, přece jen byli skoro všichni spokojení. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jedna čtyřčlenná rodina a prostor obývacího pokoje, v němž vyjde najevo nevěra i těhotenství. A v podstatě nežádoucí přítomnost hlásí přepravky chlebíčků od rozvozce, co dlouho hledají své strávníky. Takřka v divadelním aranžmá se na televizní hodinu rozjede konverzační kolotoč, který je v podání Petra Nárožného, atypicky tentokrát ponořeného do ne pro něj až tak ustálené vážnější polohy, Aleny Vránové, neřestné svůdnice rodinných hodnot, Veroniky Gajerové, zdárné propagátorky socialistického sexy stylu, Lucie Juřičkové a dalších, kteří zazvoní u dveří jejich bytu, poměrně nenápadně břitce komponovaný. Herci perfektně zvládají jemné (pře)chody do společenské kritiky své doby a jejich komičnost postupně dostává seriózní význam. Tahle hořká komedie rozhodně nesloužila jen pro plytké pobavení televizního národa, a je-li cítit prostor pro zamyšlení, tak je poměrně chytře zaobalen, aby tehdejší cenzura nepojala podezření. Závěrečné "zázračné" vyjasnění všech vztahů i osob je sice víceméně křečovitější, nicméně režijně to Hynek Bočan ustál a vtiskl svému tv filmu příznivou až osobitou formu s lehce hořkým odérem. Doba sice přála pozitivněji orientovaným tv počinům, snad proto tohle dílo nevešlo ve velkou známost. Pro herecké sdružení v oslnivé formě, dovedně skryté narážky na společenské poměry tehdejší doby, koneckonců i raritní donášku občerstvení do domu se vyplatí si jej po letech archívně připomenout. 7/10 ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

V rámci tv inscenací 80. let, které jsou většinou strašné, stojí tahle opravdu za pozornost. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu... až se chlap utrhne. Manželce její dlouholeté hrátky přestanou vycházet a dějí se věci. Petr Nárožný zde má konečně vážnější roli, která dokazuje, že hrát umí, a to velmi dobře, Alena Vránová taky podává svou vypočítavou hysterku velice věrohodně. Vl. Brabec nástupem na scénu děj patřičně vygraduje a v roličce přičinlivého hocha rodinnou proměnu sečte a podtrhne Vl. Dlouhý. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Nejlepší hořkosladké repliky dostal všechny Petr Nárožný. Obsahově cynické věty podal dokonale gentlemansky smutnou formou a právě on spolu se scénáristou Boučkem zaslouží největší pochvalu za tuto kvalitní konverzačku místy až francouzského střihu. Ostatní herci víceméně příjemně sekundují, minimálně Vladimír Brabec však za své gagy "nejlepšího přítele rodiny" zaslouží rovněž zmínit jmenovitě. 80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

aj ked ceskoslovenske filmy v druhej polke 80. rokov uz dodychavali a nebolo jaxi ani tem na tocenie, stale ide o lahko nadpriemernu normalizacnu konzervacku. Petr narozny sa ulohy zhostil dobre, dialogy su take normalne, na urovni, Vranova bola vyborna, trochu slabsi rozjazd, ale slusna podivana stale : 70 % ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama