Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začátku normalizace opět převážily příběhy, které zdůrazňovaly občanskou uvědomělost. Hrdinou je tu učitel z podhorské vesničky, jejíž obyvatelstvo pomáhá partyzánům v boji proti fašismu. Také hrdina, jediný intelektuál mezi nimi, s nimi souhlasí a v tomto duchu vychovává nejen své žáky, ale sám je připraven za vyznávané ideály položit i život. Když vesnici obsadí němečtí vojáci a učitele nutí ke spolupráci, modelová situace se vyostří. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Muž na mostě vypadá zpočátku jako plnokrevné drama, nástin situace je dostatečně výmluvný. Bohužel v okamžiku, kdy má dojít ke gradaci, tempo vyprávění zvolňuje. Jakkoliv je Leopold Haverl dobrým hercem, jako tvrdý esesák ve vypjatých situacích nepůsobí dostatečně přesvědčivě, navenek prosvítá jeho slovanské dobráctví. Příliš melodramatická hudba v samotném závěru zbytečně rozvolňuje konec, který měl být spíš razantně podtržený. Velmi podobné téma zpracoval Ivan Bukovčan již v roce 1962 ve filmu Zbabělec, ale Jiřímu Weisovi se podařilo propracoval lepší psychologii postav a vytvořil větší dramatické napětí. I když film není zdaleka tak propracovaný jako o 10 let starší bratříček, povedlo se na Kolibě natočit velice slušné válečné drama s minimem výpravy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Solídna dráma z vojnového obdobia má pomerne krátku stopáž, ale vzhľadom na plytký dej je to až-až. Osobne by som nejakú dejovú linku navyše iba privítal a som si istý, že by to malo na film pozitívny dopad. Ivan Mistrík v roli učiteľa urobil zásadnú chybu. Prišiel na ňu, ale nestihol ju napraviť. Podozrievavé oči SS-áka neoklameš...Oceňujem častú nemčinu, trochu zamrzia chýbajúce titulky. Témy rozhovorov sú však ľahko čitateľné a mnoho sa dá domyslieť. Slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Co to děláte pane učiteli? '' ---- Tuto větu jsem čekal a přesto jsem se při ní otřásl. Tenhle film mne překvapil. A mile. V sedmdesátých létech vzniklo podobných filmů moře a většinou byly nejen špatně natočené, ale hustě ideologicky zabarvené a tudíž dnes skoro nekoukatelné. Tohle je ale vyjímka. Černo-bílé podání filmu jen prospělo. Skvělá byla i kamera, která občas velmi zajímnavě a z růsných úhlů snímala herce... Všiml jsem si toho hned v úvodu filmu, kdy kamera zajímavě zabírá pohřební průvod na mostě. Mistrík byl opět skvělý a líbila se mi i postava německého velitele, který se sice snažil nastolit klid a pořádek v obci bez poprava mučení, ale o to více z něj šel strach... A plný souhlas s Masterem19, zde partyzání nejsou jako v jiných filmech ti skvělí hrdinové... zde je jejich jejich přítomnost a i pochybné poslání vinou utrpení místních obyvatel, kteří jsou s Němci v každodenním kontaktu. Až se divím, že se něco takovéhleho podařilo v roce 1972 natočit. Za to přidávám tu 4 hvězdu. 4 tabulky skla. * * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

I přesto, že se filmu nevyhýbá klasický neduh čistě slovenských válečných snímků, tedy veškerá němčina bez překladu a skoro všechny situace lze vidět i jinde a ačkoli se celá, jinak bravurně vypjatá situace vyvíjí jednoduše, celková atmosféra je vynikající. Úplný začátek snímku je dokonce jeden z nejlepších, jaké jsem kdy viděl. Celá kvalita je jistě zapříčiněna také syrovým černobílým obrazem i výborným herectvím a film se může hrdě postavit do řady podobně kvalitních snímků, mapující nejtemnější období Slovenského štátu. Otevírá nejen otázku nutnosti činů zde provedených, ale také charaktery lidí. Konkrétně slušného a nevinného člověka, který se dostal mezi mlýnské nacistické kameny, ze kterých nebývalo úniku. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Tie hlúposti, ktorých sa tu hlavné postavy stihnú dopustiť sú ľudské a v rámci extrémne vypätej situácie pochopiteľné. A teda, než aby na celkovom dojme uberali, tak ho prehlbujú. Plusom je tiež po psychologickej stránke realistické stvárnenie partizánov. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ono to své drobné mouchy má, o tom není sporu, přesto se domnívám, že tohle slovenské válečné drama stojí za to vidět.. Ivan Mistrík se mi v roli obyčejného člověka, venkovského učitele, slušného chlapíka velmi zamlouval, uvěřila jsem mu beze zbytku, každé gesto, každý pohled, každé rozhodnutí.. Ta scéna na mostě byla mrazivá.. Hodnotím shovívavě, neb velice ráda nadržuji malým skromným snímkům s myšlenkou a k tomu černobílá kombinace mě zřejmě nikdy neomrzí.. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Film někde na půli cestě při sestupu slovenské kinematografie z výšin nové vlny do bažin normalizace. Hezký černobílý obraz, který v zimních exteriérech vypadá úplně graficky. Kvalitní výkony hlavních herců, ale též již několik klišé. Uf, ale ten konec na mostě s plačícími babičkami ve vlňácích... a když po osudné salvě kamera zabere ušlechtilou hlavu učitelovu v pohybu, který naznačuje jak se jeho tělo ve spirále hroutí k zemi, a je to podpořeno tak tklivým hlasem houslí, to už jen jeden čeká, kdy ještě zazní hymna. Takový heroický kýč. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zapadlý snímek, odehrávající se během druhé světové války a kde jsou partyzáni vykreslení trochu jinak, než bylo v normalizačních filmech většinou zvykem. Hlavní hrdinou příběhu je učitel (Ivan Mistrík), kterému se chce dostat na kobylku naoko přívětivý velitel fašistů (Leopold Haverl) a chce se dozvědět pravdu o tom, kdo vyhodil most do povětří a kde se pachatelé nacházejí. Dramatická rovina je čím dál vypjatější, vrcholící silnou scénou. Co mě hned překvapilo byla kamera, která se nebála experimentovat a při pohřebním průvodu nezvykle snímala celou scénu. Hudba Jozefa Malovce tíživou atmosféru skvostně doplňovala. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Komorní drama z války. 1)  Kladu si otázku: vedl by vzdělaný major wehrmachtu na konci roku 1944 takovou intelektuální ideologickou diskusi o poslání německého národa?_____ 2)  Na druhé straně oceňuji nejednoznačnou roli partyzánů (na dobu vzniku filmu dost nečekané) a silnou atmosféru._____  3)  Dobří byli ve svých rolích 37letý Ivan Mistrík (učitel Ondrej) a 36letý Leopold Haverl (německý major)._____ 4)  Zaujal mě očividný jazykový talent, německý důstojník, který po dvou létech pobytu na Slovensku hovoří bezvadnou slovenštinou._____ 5)  Rozsáhlé německé dialogy bez titulků neznalci němčiny poněkud znesnadňovaly orientaci v ději. Podle informací Slovenského filmového ústavu ovšem slovenské titulky ve filmu jsou. Mám to snad chápat tak, že česká distribuce slovenské titulky odňala, aniž dodala českou náhradu?_____ 6)  Výstižný koment: tonho***. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Len taka normalizacna blbost, nema to ani cim zaujat, tempo je slabe, reziser Jan Lacko sa velmi nepredviedol, Yvan Mystryk /Medena veza/ nic moc, zvysok hercov som jaxi nepoznal : 50 % ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ivan Mistrík v roli venkovského učitele, který udělá osudovou chybu. Nechce zranit děti létajícími střepy od výbuchu v pravé poledne, protože nějaký partyzánský idiot nastavil blbě časovač. Rozbíjí okna dodatečně a je přitom chycen. Prubner má sice pravdu, že tento film má mnoho technicko scénáristických chyb ale přesto mu patří 4. Mistrík svou roli zvládl neobyčejně skvěle. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Na 70. léta povedený snímek, který nenápadně (možná, že i nechtěně) ukazuje i na stinné stránky fenoménu partyzánů. Více než to ovšem zaujmou nadprůměrné herecké výkony a dobře natočené vypjaté situace. Stojí za shlédnutí. ()

tonho 

všechny recenze uživatele

Ivan Mistrík ako dedinský učiteľ a Leopold Haverl ako nemecký dôstojník v čiernobielej vojnovej dráme Jána Lacka nakrútenej podľa scenára jedného z najplodnejších slovenských scénaristov Ivana Bukovčana. Film je síce z obdobia normalizácie, hlavnú úlohu v ňom však nehrajú partizáni, ale dedinský učiteľ, ktorý sa náhodou dozvie o sabotáži proti Nemcom pripravovanej partizánmi. Ja chvályhodné, že náckovia hovoria po nemecky, len škoda absencie slovenských titulkov. Nevierohodne pôsobí perfektná slovenčina Leopolda Haverla, ktorý hrá nemeckého dôstojníka. Partizáni majú vo filme len veľmi malý priestor a nepôsobia veľmi sympaticky. Ich sabotáž (vyhodenie mosta do vzduchu) spôsobí viac škody ako úžitku, nemá žiadny strategický význam, Nemcom neuškodí, na druhej strane trpí civilné obyvateľstvo, konkrétne učiteľ, ktorý odmietne prezradiť páchateľov tejto sabotáže, čo v praxi znamená trest smrti. Film je modelovou drámou z obdobia 2. svetovej vojny, sústreďuje sa na psychológiu postáv resp. ich vývoj v existenciálnej životnej situácii. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Znovu film pre znalcov nemčiny, keď aj dlhé dialôgy Nemcov sú bez akýchkoľvek titulkov a tak zostáva si len domýšľať podľa gest, výrazov a niekoľkých známych slov a fráz. Aspoňže jeden major hovorí ľúbozvučnou slovenčinou. Nie je to celé až také nelogické, ako niektorí píšu, učiteľ nemal inú možnosť. Niektoré scény sú zaujimavé, hlavne úvod a tiež predzáverenčný vlastenecký príhovor učiteľa, ale psycho-snové retrospektívne myšlienky na konci mi nesadli, napriek vypätej situácii. –––– Kde je tá vaša zem? Nevidím ju. Dajte mi zváčšovacie sklo. Vy ste taký malý národ, že nemáte nijakú pravdu. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Ján Lacko natočil vydarený film.  Tradične dobré herecké obsadenie na čele s  Ivanom Mistríkom a Leopoldom Haverlom.  Hodnotím  70%.. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Sneh, jeden most, jeden ucitel a nemecki vojaci v jednej nemenovanej, slovenskej dedinke uprostred zimy. Tato vojnova drama sa odohrava v tomto sneznom prostredi, kde si Leopold Haverl zahral nemeckeho majora a Ivan Mistrik miestneho ucitela. Film neni vobec o ziadnej akcii, ale skor o zniceni mostu partizanmi, ktory aj tak neukazali, ako bol zlikvidovani. Len plavajuce brvna z neho v rieke ukazali na okamih. Koniec filmu sa vobec neodohraval v znameni pozitivneho efektu, ale v opacnom smere, co aj bolo lepsie, pretoze druha svetova vojna nebola k nikomu milosrdna, aj ked sa to malo tykat nevinnych ludi. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Zase absence titulků, to snad byl zlozvyk či co. Hned čtyřicítka mínus. Velká škoda, protože jinak je to velmi dobrý film. Jak herecky, tak ostatním. Nevyniká nad ostatní, ale je prostě dobrý. A proč tedy jen dvacet? Vysvětlení viz výše. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Konvenční film z doby povstání, jehož slabinou je, že se tu hlavní postavy chovají dost předvídatelně a hlavně hodně hloupě. Představte si, že víte o tom, že partyzáni ve 12 hodin odpálí most. Co uděláte ? Otevřete těsně před dvanáctou všechna okna, aby je nerozbila tlaková vlna ? Pokud nejste naprostý idiot, tak vás napadne, že právě podle toho na vás Němci přijdou. No a hlavní hrdina i předtím jeho soused přesně tuhle blbost udělají. Pak se ale nemůžou ničemu divit. Mimo to zamrzí nedostatky v realizaci. Haverl hraje Němce, který umí slovensky, protože na Slovensku dva roky žil. Přitom mluví slovensky úplně plynně, bez přízvuku a bez chyb. Taky tu chybí titulky, které by překládaly německé dialogy, takže jsem většinou houby věděl, o čem se mluví. Ale možná jen na CS Filmu vyfasovali kopii bez titulků, kdo ví. ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Přikláním se k názoru kolegy Prubnera. Hlavní hrdina je vylíčen jako naprostý idiot a to byl prosím učitel, který by měl mít všech pět pohromadě. Když o výbuchu věděl 12 hodin dopředu, mohl vymyslet něco jíného. Taky jsem to viděl bez titulků na STV1, tak je to asi normální. Ještě že německy docela rozumím, tak mi to tolik nevadilo. Vypjatá scéna je na hřbitově, ale pak to jde s filmem z kopce. Jsou mnohem lepší slovenské válečné filmy. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Jak uz zde bylo zmineno opet a tedy zase je to film kde nemci vedou dialogy a monology bez prekladu a titulku a pak prask nemcinu vystrida rustina. Nevim co tim chteli basnici rici, ja osobne mam nejakou znalost nemciny, ale proste se nechytam, cloveku pak utikaji souvislosti a jen nevericne kouka. Hrozne mi to bere z celeho filmu (a bohuzel se nejedna jen o tento snimek). Velice me ve filmu pobavil partyzan co spilal uciteli, ze posloucha nemecke rozkazy to bylo dlouho nejzabvnejsi co jsme kdy slysel... ()

Reklama

Reklama