Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začátku normalizace opět převážily příběhy, které zdůrazňovaly občanskou uvědomělost. Hrdinou je tu učitel z podhorské vesničky, jejíž obyvatelstvo pomáhá partyzánům v boji proti fašismu. Také hrdina, jediný intelektuál mezi nimi, s nimi souhlasí a v tomto duchu vychovává nejen své žáky, ale sám je připraven za vyznávané ideály položit i život. Když vesnici obsadí němečtí vojáci a učitele nutí ke spolupráci, modelová situace se vyostří. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

tonho 

všechny recenze uživatele

Ivan Mistrík ako dedinský učiteľ a Leopold Haverl ako nemecký dôstojník v čiernobielej vojnovej dráme Jána Lacka nakrútenej podľa scenára jedného z najplodnejších slovenských scénaristov Ivana Bukovčana. Film je síce z obdobia normalizácie, hlavnú úlohu v ňom však nehrajú partizáni, ale dedinský učiteľ, ktorý sa náhodou dozvie o sabotáži proti Nemcom pripravovanej partizánmi. Ja chvályhodné, že náckovia hovoria po nemecky, len škoda absencie slovenských titulkov. Nevierohodne pôsobí perfektná slovenčina Leopolda Haverla, ktorý hrá nemeckého dôstojníka. Partizáni majú vo filme len veľmi malý priestor a nepôsobia veľmi sympaticky. Ich sabotáž (vyhodenie mosta do vzduchu) spôsobí viac škody ako úžitku, nemá žiadny strategický význam, Nemcom neuškodí, na druhej strane trpí civilné obyvateľstvo, konkrétne učiteľ, ktorý odmietne prezradiť páchateľov tejto sabotáže, čo v praxi znamená trest smrti. Film je modelovou drámou z obdobia 2. svetovej vojny, sústreďuje sa na psychológiu postáv resp. ich vývoj v existenciálnej životnej situácii. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Komorní drama z války. 1)  Kladu si otázku: vedl by vzdělaný major wehrmachtu na konci roku 1944 takovou intelektuální ideologickou diskusi o poslání německého národa?_____ 2)  Na druhé straně oceňuji nejednoznačnou roli partyzánů (na dobu vzniku filmu dost nečekané) a silnou atmosféru._____  3)  Dobří byli ve svých rolích 37letý Ivan Mistrík (učitel Ondrej) a 36letý Leopold Haverl (německý major)._____ 4)  Zaujal mě očividný jazykový talent, německý důstojník, který po dvou létech pobytu na Slovensku hovoří bezvadnou slovenštinou._____ 5)  Rozsáhlé německé dialogy bez titulků neznalci němčiny poněkud znesnadňovaly orientaci v ději. Podle informací Slovenského filmového ústavu ovšem slovenské titulky ve filmu jsou. Mám to snad chápat tak, že česká distribuce slovenské titulky odňala, aniž dodala českou náhradu?_____ 6)  Výstižný koment: tonho***. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ivan Mistrík v roli venkovského učitele, který udělá osudovou chybu. Nechce zranit děti létajícími střepy od výbuchu v pravé poledne, protože nějaký partyzánský idiot nastavil blbě časovač. Rozbíjí okna dodatečně a je přitom chycen. Prubner má sice pravdu, že tento film má mnoho technicko scénáristických chyb ale přesto mu patří 4. Mistrík svou roli zvládl neobyčejně skvěle. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ono to své drobné mouchy má, o tom není sporu, přesto se domnívám, že tohle slovenské válečné drama stojí za to vidět.. Ivan Mistrík se mi v roli obyčejného člověka, venkovského učitele, slušného chlapíka velmi zamlouval, uvěřila jsem mu beze zbytku, každé gesto, každý pohled, každé rozhodnutí.. Ta scéna na mostě byla mrazivá.. Hodnotím shovívavě, neb velice ráda nadržuji malým skromným snímkům s myšlenkou a k tomu černobílá kombinace mě zřejmě nikdy neomrzí.. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

I přesto, že se filmu nevyhýbá klasický neduh čistě slovenských válečných snímků, tedy veškerá němčina bez překladu a skoro všechny situace lze vidět i jinde a ačkoli se celá, jinak bravurně vypjatá situace vyvíjí jednoduše, celková atmosféra je vynikající. Úplný začátek snímku je dokonce jeden z nejlepších, jaké jsem kdy viděl. Celá kvalita je jistě zapříčiněna také syrovým černobílým obrazem i výborným herectvím a film se může hrdě postavit do řady podobně kvalitních snímků, mapující nejtemnější období Slovenského štátu. Otevírá nejen otázku nutnosti činů zde provedených, ale také charaktery lidí. Konkrétně slušného a nevinného člověka, který se dostal mezi mlýnské nacistické kameny, ze kterých nebývalo úniku. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie prebiehalo v lokalitách Lendak, Výborná, Kuchyňa, Plavecký Mikuláš a Rudno nad Hronom. (dyfur)
  • V místnosti, kde je držený učitel, jsou vyskládané německé pušky Karabiner 98k. (Winster)

Reklama

Reklama