Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začátku normalizace opět převážily příběhy, které zdůrazňovaly občanskou uvědomělost. Hrdinou je tu učitel z podhorské vesničky, jejíž obyvatelstvo pomáhá partyzánům v boji proti fašismu. Také hrdina, jediný intelektuál mezi nimi, s nimi souhlasí a v tomto duchu vychovává nejen své žáky, ale sám je připraven za vyznávané ideály položit i život. Když vesnici obsadí němečtí vojáci a učitele nutí ke spolupráci, modelová situace se vyostří. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

topi 

všechny recenze uživatele

Zapadlý snímek, odehrávající se během druhé světové války a kde jsou partyzáni vykreslení trochu jinak, než bylo v normalizačních filmech většinou zvykem. Hlavní hrdinou příběhu je učitel (Ivan Mistrík), kterému se chce dostat na kobylku naoko přívětivý velitel fašistů (Leopold Haverl) a chce se dozvědět pravdu o tom, kdo vyhodil most do povětří a kde se pachatelé nacházejí. Dramatická rovina je čím dál vypjatější, vrcholící silnou scénou. Co mě hned překvapilo byla kamera, která se nebála experimentovat a při pohřebním průvodu nezvykle snímala celou scénu. Hudba Jozefa Malovce tíživou atmosféru skvostně doplňovala. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ivan Mistrík v roli venkovského učitele, který udělá osudovou chybu. Nechce zranit děti létajícími střepy od výbuchu v pravé poledne, protože nějaký partyzánský idiot nastavil blbě časovač. Rozbíjí okna dodatečně a je přitom chycen. Prubner má sice pravdu, že tento film má mnoho technicko scénáristických chyb ale přesto mu patří 4. Mistrík svou roli zvládl neobyčejně skvěle. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Muž na mostě vypadá zpočátku jako plnokrevné drama, nástin situace je dostatečně výmluvný. Bohužel v okamžiku, kdy má dojít ke gradaci, tempo vyprávění zvolňuje. Jakkoliv je Leopold Haverl dobrým hercem, jako tvrdý esesák ve vypjatých situacích nepůsobí dostatečně přesvědčivě, navenek prosvítá jeho slovanské dobráctví. Příliš melodramatická hudba v samotném závěru zbytečně rozvolňuje konec, který měl být spíš razantně podtržený. Velmi podobné téma zpracoval Ivan Bukovčan již v roce 1962 ve filmu Zbabělec, ale Jiřímu Weisovi se podařilo propracoval lepší psychologii postav a vytvořil větší dramatické napětí. I když film není zdaleka tak propracovaný jako o 10 let starší bratříček, povedlo se na Kolibě natočit velice slušné válečné drama s minimem výpravy. ()

tonho 

všechny recenze uživatele

Ivan Mistrík ako dedinský učiteľ a Leopold Haverl ako nemecký dôstojník v čiernobielej vojnovej dráme Jána Lacka nakrútenej podľa scenára jedného z najplodnejších slovenských scénaristov Ivana Bukovčana. Film je síce z obdobia normalizácie, hlavnú úlohu v ňom však nehrajú partizáni, ale dedinský učiteľ, ktorý sa náhodou dozvie o sabotáži proti Nemcom pripravovanej partizánmi. Ja chvályhodné, že náckovia hovoria po nemecky, len škoda absencie slovenských titulkov. Nevierohodne pôsobí perfektná slovenčina Leopolda Haverla, ktorý hrá nemeckého dôstojníka. Partizáni majú vo filme len veľmi malý priestor a nepôsobia veľmi sympaticky. Ich sabotáž (vyhodenie mosta do vzduchu) spôsobí viac škody ako úžitku, nemá žiadny strategický význam, Nemcom neuškodí, na druhej strane trpí civilné obyvateľstvo, konkrétne učiteľ, ktorý odmietne prezradiť páchateľov tejto sabotáže, čo v praxi znamená trest smrti. Film je modelovou drámou z obdobia 2. svetovej vojny, sústreďuje sa na psychológiu postáv resp. ich vývoj v existenciálnej životnej situácii. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Solídna dráma z vojnového obdobia má pomerne krátku stopáž, ale vzhľadom na plytký dej je to až-až. Osobne by som nejakú dejovú linku navyše iba privítal a som si istý, že by to malo na film pozitívny dopad. Ivan Mistrík v roli učiteľa urobil zásadnú chybu. Prišiel na ňu, ale nestihol ju napraviť. Podozrievavé oči SS-áka neoklameš...Oceňujem častú nemčinu, trochu zamrzia chýbajúce titulky. Témy rozhovorov sú však ľahko čitateľné a mnoho sa dá domyslieť. Slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie prebiehalo v lokalitách Lendak, Výborná, Kuchyňa, Plavecký Mikuláš a Rudno nad Hronom. (dyfur)
  • V místnosti, kde je držený učitel, jsou vyskládané německé pušky Karabiner 98k. (Winster)

Reklama

Reklama