Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři chlapi, dva předsedové a falešná hlášení v české filmové komedii ze života pracujícího lidu. V domečku v Ouplavicích hospodaří tři Potůčkové: děda vdovec, syn, jemuž utekla žena, a dosud svobodný vnuk. Otec působí jako předseda zemědělského družstva, syn vede místní mládežníky a děda penzista ty dva přes troubel své nerozlučné fajfky zásobuje spoustou rozšafných rad. Právě mají spoustu starostí. Jejich vesnice soutěží se sousední Piskoří a protivníci využívají k boji nečestných zbraní... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Teprve druhá Dietlova seriálová práce, která od počátku nemusela být špatně vymyšlena. Tři generace v jedné chalupě jistě mohly zažívat různorodé komické příhody plynoucí nejen z rozdílných povah, ale také věku. V osmnácti dílech by se jistě našlo víc než pouze tento film, který je z velké části postaven na obhajobě socialistické poctivé práce v zemědělství a ZD. Je to škoda. Hlavní zápletka je totiž právě tato a dokonce i milostné peripetie nejmladšího člena Potůčků jsou svázány s místní politikou. Na druhé straně byl nejhumornější děda, který ve snaze pomoci zamotal co mohl. Ostatně komedie je dobře obsazená a těžko vyčítat autorům, že v 63. roce byli poplatní době. Tím ale neříkám, že bych se na film podíval znovu. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Komunistická agitka, která jistě ve své době měla a i dnes má spoustu svých příznivců, je pravdou, že v dnešní "svobodné" společnosti si "dobrá" část obyvatelstva s potěšením plivne do tváře komunistického molocha naší minulosti, však smutnější stránkou této "odvahy" je to, že většina těchto dnešních ohnivých disidentů by si v době vzniku tohoto filmu nedovolila ani písknout a možná by je to ani nenapadlo, protože by ani netušili, že něco je špatně... Člověka až mrazí....buďme však vždy rádi, že máme tu dnešní "svobodu" a alespoň můžeme vyjádřit svůj individuální postoj a neopíráme se jen o "podporu zdola a nesoutěžíme v hromadění kompostu", i když tím posledním si nejsem tak zcela jist... ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Režisér a scénárista by bezesporu zasloužili medaili za statečnost, protože vystavět celý příběh kolem kupy kompostu by se neodvážila ani největší esa holyvůdu. Bohužel se potvrdilo ono staré dobré pořekadlo, že z hnoje bič neupleteš. Děda Potůček občas zazářil, zvláště se povedlo jeho "zemedelci" po vzoru našeho třetího dělnického prezidenta a "vždyť už je to hotový... jenom to potřebuje ještě trochu dodělat!". Také vrcholná scéna v hlavní roli s kohoutkem a "naším předsedou, na kterýho je spoleh" neměla chybu. A v souvislosti s tímto filmem mi pořád vrtá hlavou, o dnešku se říká, že se vše zrychluje, člověk předčasně dospívá a tak... a přitom Lipský měl svého syna Skopečka ve dvou!! letech a ten syn zase v sedmi letech svého syna, Trojana. Mně napadá jediné vysvětlení, že ve dvacátých letech Země kroužila kolem Slunce daleko pomalejc, takže tehdejší rok trval dnešních několik let. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jaká je naše stratégie na vesnici ?? No ?? Aby všichni měli všechno, ne ?!" - "No, jistě !!" - "To ví přece taky každej bulík !! No, ale jakou taktikou my se k tomu dostaneme ?? No, řekni, jen se neboj !! Tím, že nikdo nemá nic !! Akorát mu to neřekneme.." ;) Slaboučký snímek, který vlastně vznikl pouze kvůli divákům bez televizních přijímačů, aby i oni ochutnali kousek tehdejšího seriálového fenoménu, z něhož se však díkybohu do dnešních dní víc než pár epizod, když na základu té s názvem Kuře vlastně Jaroslav Dietl vystavěl i nablblý příběh celého filmu, nedochovalo.. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Účinek této komedie značně poklesl a zestárl oproti době svého vzniku. Je to spíše pouhé zajímavé shrnutí jednoho z prvních populárních československých televizních seriálů, v němž je i nadále několik slibných a silnějších momentů. Záležitost kolem holdu lidu je rozkošná a díky podobným momentům jde alespoň o průměrně zábavnou komedii. Občas vyvolává shovívavý úsměv a lidskou čest se pokouší stavět na piedestal. Někdy se dobové společenské problémy a jejich řešení zdají tak vzdálené. Třígenerační soužití je vyplněno ctižádostí, pocitem nezaslouženého zlehčování jejich společenského úsilí, marnou snahou o spravedlnost a štěkající zahořklou pravdou. Potůčkové řádí ve složení: dobrácký, vitální a popletený děda (sympatický Lubomír Lipský st.), štvavou pravdu dštící a pochybovačný otec (příjemný Jan Skopeček) a uražený syn (zajímavý Ladislav Trojan). Z dalších rolí: osamělá a doufající vdova Přibylová (Stella Zázvorková), idealistický redaktor Zemědělských rozhledů Bursík (sympatický Josef Kemr), vychytralý důležitý muž z ministerstva (dobrý Martin Růžek), prostoduchý koňák Drda (velmi dobrý Čestmír Řanda st.), škodolibý zedník Nedoma (příjemný Josef Beyvl), provokativně se chovající mladá Boženka (Karla Chadimová), okresní tajemní s korupčním chováním Skřivánek (zajímavý Jaroslav Mareš), znalý účetní a trumpetista Kořínek (Vlastimil Hašek), či nadšený referent ČSM (Antonín Šůra). Uchovat si čestnou tvář je chvályhodné. Touha po pravdivé a otevřené mluvě taktéž, ale pravdivá slova štěkaná ve vzteku všem nevybíravě a uraženecky je nakonec pravdou poloviční. Za tu druhou se převlékla jen dětinská zášť. I tak se z humorně zábavního prvku zachovalo stále něco, co dokáže i v současnosti pobavit. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Z 15 dílů, které byly vysílány živě, zůstaly zachovány jen 3, které byly zaznamenány na film snímáním z televizní obrazovky. (sator)
  • Jan Skopeček, ač hrál předsedu JZD, vůbec zemědělství nerozuměl. (M.B)
  • Film se natáčel na Sedlčansku ve vesnici Štětkovice. (M.B)

Reklama

Reklama