Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Na začátku příběhu bylo přeříznuté lano a smrt horolezce. K. Fialová jako slovenská lékařka Eva a S. Mikulski jako polský záchranář Adam v dobrodružném seriálu, odehrávajícím se v československo–polském pohraničí mezi skalnatými štíty Vysokých Tater po skončení 2. světové války. (Česká televize)

Recenze (28)

regentor 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý koprodukční seriál ze začátku 70. let minulého století který popisuje sice fiktivní ale ne zcela smyšlený příběh. Detektivní zápletka na pozadí Tater nabízí dnes už značně vybledlou část historie 2. světové války a především události které následovaly po ní v Československo-polském pohraničí. Ve třináctidílném seriálu oživají stará tajemství i nové křivdy.Dílo je samozřejmě poplatné době svého vzniku ale krimi zápletka není vytvořena úplně mimo realitu .Když k tomu přidáme plejádu tehdejších hereckých hvězd jako Stanislaw Mikulski, Květa Fialová, Martin Růžek, solidní hudbu a krásu slovenských velehor, tak dostaneme docela zajímavý retro příběh který je možné shlédnout zde: http://www.dailymotion.com/video/x5viocs ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se stal legendou snad jedině pro velikost scénaristických ambicí Karla Valtery. Slovenská tematika do jeho pojetí zasahuje jen zprostředkovaně. Tolik česky mluvících Slováků z Prahy se pod Vysokými Tatrami jen tak nenajde. Jednotlivé dějové linie jsou snad v detailech propracovány, ale kvalita jejich propojování není vzdálena braku. S tím kontrastuje kvalita režie i hereckých výkonů (Růžek, Fialová, Mikulski, Voska, Kemr, Drahokoupilová), kterou v řadě případů ředí ne zcela dotažený dabink. Nesourodý pokus o sloučení milostných příběhů, okupačních témat, akčnosti i romantiky připomíná rozešité špatně nastřižené šaty. Už v době svého vzniku seriál spíše odpuzoval než přitahoval. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se stal legendou. A nikoli bezdůvodně. Spisovatel a filmový scénárista Karel Valtera (1937 – 2010) ve svém dílku rozpřádá atraktivní dějovou osnovu, která, situována do lůna impozantních slovenských a polských velehor, vyvolává dráždivé, neklidné napětí, s nímž tvůrci budují krok za krokem vzrušivou atmosféru plnou zvratů a nečekaných momentů. Příběh z minulosti, v němž ožívají vzpomínky na konec války, který se neobešel bez dramatických událostí, je propojen s osobním životem hlavních protagonistů, přičemž všechny vztahové peripetie tu neslouží jen jako obvyklá vějička diváckých preferencí, ale rozkrývají dosud neujasněné vnitřní konflikty těchto osob. Tato autenticita byla stvrzena také obsazením populárních českých, slovenských i polských herců, z nichž mnozí využili účasti v tomto seriálu k jistému vybočení ze zavedeného stereotypu – to platí nejen u Květy Fialové, jejíž poněkud nepřístupná lékařka žijící v nevyhovujícím manželství je svrchovaně civilní, nepatetickou rolí, která se vymyká obvyklé hereččině šarži, ale také u Martina Růžka, jehož Werner je neobyčejně plastickou studií člověka poznamenaného válkou, či Josefa Kemra, který svého tragikomického ochmelku vystihl i na malém prostoru, jež mu byl vymezen, v několika přesných tazích. U polských herců, především v případě Stanisława Mikulského, působí rušivě nevhodný dabing (proč ne Vladimír Brabec?), který jejich postavy činí tak trochu komickými. A ano, seriálu by nepochybně prospěla nekompromisní ruka páně střihačova, řada scén je zbytečná či zbytečně zdlouhavá. Ale jinak tomu nelze v zásadě nic vytknout – exteriéry jsou i po letech uchvacující a kameraman Pávek dokázal zaznamenat zrádnou krásu horských masivů v rozmáchlých celcích, jejichž monumentalitu stvrzuje také výrazná Liškova partitura, jedna z nejlepších. V porovnání se současnou zmetkovou seriálovou produkcí Duhový luk obstojí se ctí. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Seriál rozpráva príbeh na pozadí začínajúceho sa vzťahu horolezca Adama a lekárky Evy. Do Tatier sa vracajú nacisti, ktorí pod tlakom práve prebiehajúceho Norimberského procesu s divíziou Rainbow Arch (Dúhový luk), prišli zničiť dôkazy ale aj svedkov. Vo filme sa odvíja príbeh veliteľa práporu Gebirgsjäger (horských strelcov) majora SS Lediga, ktorý prišiel do Tatier z Nemecka aby si odniesol ukryté archívy SS, falošné peniaze a zlikvidoval všetkých žijúcich svedkov z obdobia kedy sa zdržiavali nacisti v Tatrách. Príbeh je čiastočne fiktívny, ale na historickom základe. Ako to bolo s nemeckými posádkami v priestore Vysokých Tatier v dobe 2. svetovej vojny. Podľa mojich vedomosti bola v Tatrách jediná stála nemecká posádka a to na observatóriu Lomnický štít. Z našich jednotiek bola vojenská jednotka v Tatranských Zruboch (Vojenské Sruby), išlo o vojenskú základňu pre výcvik vojakov v horách. V jej zruboch boli vytvorené pred a cez SNP podmienky na ubytovanie partizánov oddielu Vysoké Tatry a nakoniec aj celý tento útvar sa pridal k Slovenskému národnému povstaniu. A v Tatrách bol aj tatranský oddiel žandárstva a finančnej stráže. Predstavitelia slovenského vojnového štátu ponúkli Tatry Nemcom. Väčšinu tatranských zariadení obsadil wehrmacht a jednotky SS, viacero penziónov bolo vyčlenených pre mládežnícku organizáciu Hitlerjugend, kde sa pripravovali mládenci na front. Po potlačení povstania, ktoré aj vo Vysokých Tatrách bolo pod taktovkou generála SS Höffleho, Vysoké Tatry obsadili 8.9.1944 nemecké vojenské jednotky. V Starom Smokovci zriadili vojenské veliteľstvo a usídlila sa tu aj Waffenschule PzAOK 1. Panzerarmee (vojenská škola tankovej armády), v Tatranskej Lomnici sa usadilo Gestapo a od októbra 1944 Štrbské pleso obsadila divízia Rainbow Arch. Väčšina vojenských jednotiek zo Starého Smokovca odišla 25. a 26.1.1945 a posledné jednotky odišli 27.1.1945. Išlo o príslušníkov štábu "Armeegruppe Heinrici" (armádna skupina Heinrici, pomenovaná po generálplukovníkovi Gotthard Heinricim) a jednotka poľných žandárov. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Seriál, který v době svého vzniku jistě zaujal a napnul diváky u obrazovek. Dnes už je to spíš overdramatic vyplněný ze 3/4 vatou, takže po vystříhání scén zaměřených na něco úplně jiného, by z toho byly tak 2 - 3 díly. ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na seriál jsem čekal desítky let, ale evidentně jsem trpěl retro optimismem i když jsem žádnou pecku nečekal, ale tohle je fakt strašný...Nekonečné natahování scén bez obsahu... mlácení prázdné slámy.. Jediné co za něco stojí je hudební motiv, ten je ale natolik nadužíván, že při třetím dílu ho máte plné zuby.... ()

jacky.ik

všechny recenze uživatele

Jednotlivé díly seriálu: 1.Smrt na štítě , 2.Svědek , 3.Strach , 4.Noční rozhovor , 5.Poklad na jezeře , 6.Svátek všech svatých , 7.Houpačka smrti , 8.Štvanice , 9.Muži jdou městem , 10.Člověk v masce , 11.Štědrý večer , 12.Odplata , 13.Lavina ()

burton 

všechny recenze uživatele

Sledovala jsem to jako malá holka a moc se mi to líbilo. Když o tom tak dumám, dobrá detektivka s "tajemnou zápletkou", krásnou doktorkou Květou Fialovou, krásným horalem Stanislavem Mikulskim, krásnou a občas hrozivou Tatranskou karajinou. Muzika, provázející seriál mi utkvěla v paměti zcela zřetelně a pamatuju si to proto, že i když jsem byla malá, nepřipadalo mi to trapný a v hloubi své malé, dětské, probouzející se duše jsem veděla, že to má dobrý potenciál. Myslím, že by Česká televize měla investovat peníz a zakoupit práva na promítání a naopak zatnout tipec takovým kokotinám, jako je stomilióntá řada fucking Růžové Ulice a Doktorů ze Zahrady! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Duhový luk je seriál popisující...já vlastně ani nevím co. Není to ani o horách samotných, ani o horolezcích, horské záchranné službě, polici operující na pohraničí hor a jen málo je to o bývalých nacistech. Ti sice v seriálu, již podle názvu, zaujímají přednostní postavení, ale ve skutečnosti se více v ději věnuje všemu jinému. Mj. i vykreslení osobních vztahů mezi postavami nebo hlavně Adamem a Evou. Polská spolupráce docela funguje a je možná škoda, že se podobným způsobem netočilo v koprodukci více námětů. Jenže seriál s každým dílem ubývá na stopáži a popisuje opravdu všemožné. Tvůrci zobrazují život na horách, věnují se vykreslení mezi vztahů či se zabývají dávnou minulostí. Takový mix všeho. A samozřejmě nezapomínají připomenout, že tehdejší ochránci bránily zemi před všemi proradnými živly. Postava Květy Fialové mi byla výsostně nepříjemná pro její afektovanost, která se ale projevovala tiše. Ale též odměřenost a leckdy i povrchnost. Míchanice všech možných žánrů se tak trochu nepovedla. I proto, že ačkoli se na horách vraždí, policie je úplně pominuta. Na druhé straně je to alespoň místy napínavé a je tu pokus udělat něco jiného než co se tenkrát točilo, navíc s příhraniční spoluprací. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

viděla jsem to jako malá holka, dobrou roli měl i Kemr..a doktorku Evu hrála nádherná Květa Fialová, Mikulski hrál záchranáře Adama,....nedávno jsem v antiku viděla malou knížečku s fotkama, no za 6,-kaček - nekupte ji, tak jsem si to oživila...jedná se o ukryté zlato a bankovky v jezeře-plese,v Tatrách, schoval je tam německý voják, když ustupovali před Rudou armádou a po letech se tam vrací...pak je tam pár mrtvejch a poklad najde někdo jiný...tohle bych klidně pouštěla v TV dál, když můžou dávat jiné a mnohem horší, proč ne tohle..... ()

mrLotus

všechny recenze uživatele

Pár záběrů mě utkvělo v paměti,Kemr se sekerou vruce,Růžek asi hrál SSmana a vím,že pořád hledali prachy.Chtělo by to reprízu! ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Na slovenských televizích už dávali kdejakou krávovinu z minulého režimu, ale tohle nějak zapomněli. Taky bych to rád viděl znova. Jako klukovi se mi to hodně líbilo. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto po mnoha letech jako nostalgická vzpomínka na mládí, kdy jsem to jako děcko spolu s rodiči prožíval, avšak nyní mne již tento seriál nedokázal vtáhnout. Teď jsem viděl vcelku nudnou, utahanou záležitost s příliš dlouhými, často nic neříkajícími záběry kamery, nepříliš záživným scénářem i dialogy a s průměrnými hereckými výkony. I přes zklamání jsem rád, že jsem  si tento legendární seriál připomněl. 45 %. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, že jsem ten seriál jako kluk sledoval a nezanechal na mě žádný dojem. Pamatuji se na jedinou scénu: V ordinaci: on (asi Mikulski): "Honorář"? Ona (asi Fialová): "U nás se neplatí". ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Slabučké. Pořád se jen někde chodí, pomalu, všechno je až bizarně natahované. Obzvláště pikantní je to pak u "bojových" scén, kdy vojáci pod palbou jdou v zástupu jako ovce na porážku jen co noha nohu mine. Občas někdo zasažen spadne a ostatní nezájem. Možná kdyby to vzal do ruky někdo jiný, udělal z toho celovečerní film... Takhle to byla jen nuda plná patetické hudby, hloupých dialogů a scén vedoucích odnikud nikam, které působí mnohdy značně dětinsky. Pozitivně lze hodnotit jen některé herce a krásné exteriéry. To ale není zásluha filmařů. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Šíleně a zbytečně roztáhlé. No zbytečně... vlastně jsem si mohl déle užívat vynikající hudbu geniálního Zdeňka Lišky, která je velmi "Lišková" a tak tedy hned prozradí svého tvůrce. Jeden motiv mi připoměl jeho hudbu k dílu Modrá světla (ze záběrů na pobřeží) ze seriálu 30 případů majora Zemana. Samotnému seriálu dávám 2*, protože naivností a zbytečností je tam dost, děj celkově nepříliš zajímavý a mohl z toho být spíše jeden celovečerní film. Třetí hvězdu dávám samozřejmě hudbě a pane Liško rozdělte se tam nahoře o tu hvězdu ještě s panem Kemrem. Jeho postava bohužel zemřela snad v první polovině (vidíte už ani nevím, jak to bylo dlouhé), ale když tam ještě pan Kemr byl, tak to byl prostě opět herecký koncert. Miluju ty jeho "kukuče". ()

roduch 

všechny recenze uživatele

Byl jsem ještě malý, ale podle matných vzpomínek to byl dobrý seriál, mimo jiné i o poválečných tajemstvích. Škoda, že ho nikdo ještě neopakoval. Navíc nejde ani nikde získat videozáznam jednotlivých dílů seriálu, pouze je k mání filmová povídka Karla Valtery v knižní podobě. Zkoušel jsem oslovit ČT, ale údajně je seriál ve vlastnictví FS Barrandov. Napsal jsem tedy do našich slavných filmových laboratoří a překvapivě je to jinak. Práva vlastní Státní fond kinematografie a za mírný poplatek není problém si seriál zapůjčit (tedy jakoukoli TV stanicí, která by jej chtěla vysílat). Spíše je to vše o jiných penězích než o chtění něco dobrého vysílat - seriál by se musel zřejmě digitalizovat a to není zadarmo... Hlavně, že máme v TV možnost vidět Okres na severu a jiné politicky podložené programy z dřívějška. 25.2.2017 - doplňuji fajn informaci. Přes Google.pl jsem našel odkaz na všechny díly seriálu! Vysílala ho v roce 2015 TV Kino Polska. Už jsem si všechny díly stáhnul. :-) http://freedisc.pl/aleksandra-20,d-1555866,luk-teczy-duhovy-luk-1972 ()

Reklama

Reklama