Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Slovensku vzniklo vícero ohlédnutí do neblahé minulosti Slovenského štátu (za všechny připomínám aspoň Obchod na korze) - i nyní převažuje tragikomické ladění v pohledu na rodinu, kde se pokrytectví natolik rozmohlo, že potlačilo svědomí, morálku i lásku. Předkládanou výpověď však považuji za zbytečně šroubovanou i chtěnou, neboť závažná dilemata zplošťuje a vtěsnává do trapně výsměšných výjevů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Flego 

všechny recenze uživatele

Podceňovaný snímok Jána Lacka, ktorý v minulosti mnohokrát dokázal, že vie natočiť komédiu a dokázal to i teraz. Jeho tragikomické videnie Slovenského štátu je politicky korektné, vážne v zobrazení doby a silno satirické v pranierovaní vlastností človeka. Na príbehu zbožného malomeštiaka, ktorý postupne zdegradoval svoje pozitívne vlastnosti získaním vysokého mocenského postavenia vtedajšieho režimu, poukázal bez zbytočných odbočiek ( a socialistických moralizovaní ) rozklad človeka. Na hlavnej postave si perfektne zgustol poľský herec Mieczyslaw Czechowicz ( nahovoril ho Eduard Bindas ). Tretí komentár. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Satirické drama. 1)  K násilným přesunům majetku docházelo v těchto končinách v minulém století skoro pořád. Začalo to vznikem Československa, účtováním s Rakouskem, pokračovalo pozemkovou reformou a obecně účtováním se šlechtou, pak přišlo zabrání Sudet a přesuny obyvatelstva, dále Protektorát a oloupení Židů, rok 1945 znamenal odsun Němců, 1948 a následující léta rozsáhlé znárodňování a naopak rok 1989 a následující léta zase rozsáhlá privatizace na etapy. Na Slovensku navíc přibylo specifikum Slovenského štátu s arizací, posléze okupovaného Němci a po roce 1993 vznik samostatného Slovenska. Trochu moc na tři generace._____ 2)  Z filmu mám pocit televizní inscenace._____  3)  Pachuť ideologické propagandy cítím i teď, po dvou týdnech od zhlédnutí._____ 4)  Zaujali mě 23letý Tibor Vokoun (mladý pán Cyro Šubík) a 27letý Ján Greššo (Cyrův levicový kamarád Ivan). ()

zette 

všechny recenze uživatele

U mene znamych filmu, hlavne tech ceskoslovenskych mam nekdy pocit, ze jej mnozi hodnotici ani nevideli... Velmi zdarily film o cerne minulosti Slovenskeho statu a vyobrazeni chamtivosti, pokrytectvi, hlouposti tzv. novych slovenskych obcanu. Bez zbytecne oslavy socialismu a patosu. Herecke vykony jen prumerne. Samozrejme nedosahuje kvalit a atmosfery Obchodu na korze, ale film zcela jiste stoji za pozornost. ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Nudny film , kde cesti herci mluvi slovensky, neco se zazpiva , micha se do toho politika a plane se keca a buduje lepsi budoucnost pro chude lidi.Snad jen Kveta Fialova je ozdobou tohoto filmu. ()

Reklama

Reklama