Reklama

Reklama

Detektiv Martin Tomsa

(seriál)
Česko, (1994–1998), 20 h 57 min (Minutáž: 58–83 min)

Hrají:

Marek Vašut, Michal Dlouhý, David Matásek, Petra Jungmanová, Jan Zvoník, Martin Havelka, Erik Pardus, Kateřina Brožová, Jiří Pomeje, Jiří Schwarz, Sabina Laurinová, Svatopluk Skopal, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Epizody(18)

Cyklus Detektiv Martin Tomsa připravila brněnská Tvůrčí skupina Josefa Souchopa a Dariny Levové. Cyklus o soukromém detektivovi se začal realizovat už na přelomu let 1992/93. Velký podíl na jeho vzniku měly četné dopisy od diváků, kteří chtěli na televizní obrazovce opět vidět české prostředí, české herce a české příběhy ze současnosti, které velmi dobře znají. Také nám šlo o to, přinést na obrazovku relaxačně příjemný a odpočinkový cyklus, v němž by hlavní roli hrál oblíbený český herec, vzpomíná na samotné začátky dramaturg Josef Souchop, který je zároveň i autorem několika scénářů. Kandidátů na hlavní roli soukromého detektiva bylo více. Nakonec byl postupným výběrem obsazen populární Marek Vašut, který je nejenom dobrým hercem s profesionálním přístupem, ale splňoval i náročné požadavky, které byly na detektiva kladeny. A že o nebezpečné situace v jednotlivých epizodách odvysílaných v minulých letech nebyla nouze. Zajímavostí jistě je, že se Marek Vašut, občas i přes velké riziko, nenechává zastupovat profesionálním kaskadérem. Lituje jen, že nebezpečných scén nebylo ve scénářích daleko víc. Seriál by to určitě daleko více zatraktivnilo, dodává. Role Martina Tomsy mu byla blízká a říkal, že ji dělá rád. Detektiv Martin Tomsa byla zároveň jeho první několikaletá role.
Děj jednotlivých příběhů je zasazen do Brna a jeho blízkého okolí. Unikne-li divákovi jeden díl, neztrácí přehled o ději, protože se nejedná o klasický seriál. Jednotlivé příběhy jsou totiž uzavřené a nenavazují na sebe.
Autoři scénářů se inspirovali nejen skutečnými událostmi, ale i všeobecnými kriminálními zkušenostmi. Na rozdíl od reálného života ale v televizních příbězích dopadne téměř všechno dobře a lumpové jsou potrestáni. Při na práci na scénářích byla důležitá i spolupráce s odbornými poradci, kteří znají zvyklosti galerky, její přemýšlení, reakci, řeč. Znají postupy policie i pravomoci soukromého detektiva.
Natočeno bylo celkem 18 příběhů Detektiva Martina Tomsy. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Kakho-oto k tomuto seriálu (16)

Detektiv Martin Tomsa (1994) 

Devadesátá léta to popisuje celkem dobře. Některé díly jsou opravdu kvalitní. Z těch, co mám v živé paměti, považuji za nejlepší tyto: Případ Anděla, Bílá past, Tónina smrti (čtyři hvězdičky), následují více či méně průměrné epizody (Bratři, Tabatěrka, Zlatá klec, Osudná nadílka, Krutá daň omylu, Veronika, Osamělá), podprůměrné jsou epizody Zimmer frei a Camel story. Celkem nechápu, proč ČT nikdy nezopakovala výrazné díly (Vykání psovi, Flek na hru, Nechte maličkých - tento prý po premiéře kritizoval Vladimír Železný, tehdejší ředitel Novy...). Zbývající díly si vůbec nevybavuji (Lambada, Vůně peněz, Kdo unesl Marthu M?). Mimochodem všechny díly ČT samozřejmě vysílala, ale reprízovala jich pouze devět a nedávno další tři. Text v sekci zajímavosti (že devět dílů televize vůbec neodvysílala) není pravdivý. Ještě dodávám, že celý seriál minimálně jednou vysílala slovenská televize (tuším Markíza). Seriál je neprávem až přespříliš kritizován, ve skutečnosti i řada dnešních kriminálních a detektivních seriálů není ani na úrovni Tomsy. Kolikrát např. opakovali v televizi Big Bena, dříve Wolfův revír, případně naše seriály jako Hříšní lidé města brněnského apod. Viděl jsem první řadu Policie Modrava a celková úroveň tohoto seriálu je o poznání horší než v případě Detektiva Martina Tomsy. ()

Zimmer frei (1994) (E01) 

První díl seriálu považuji za nejméně povedený, alespoň z 15 epizod, které si alespoň trochu pamatuji. Srstkova role a závěr epizody se ovšem celkem povedly. Na druhé straně, když opakovali tuto epizodu, mohli zopakovat úplně všechno. Díly Flek na hru, Nechte maličkých a Vykání psovi si dodnes vybavuji, přestože je dávali jen v premiéře. ()

Camel story (1994) (E02) 

Z celkového počtu dvanácti reprízovaných dílů seriálu je Camel story druhým nejhorším. První řada (epizody 1-6) je zřejmě tou nejslabší, poněvadž předchozí díl Zimmer frei je z těch, které si pamatuji, vůbec nejhorší. Další dvě epizody z první řady (Vůně peněz, Lambada) si vůbec nepamatuji. Stejně jako výborný díl Flek na hru je ČT nikdy neopakovala. Z reprízovaných dílů je nejlepší Zlatá klec (6. díl), tato epizoda strčí Zimmer frei a Camel story do kapsy. ()

Flek na hru (1994) (E04) 

Podle uvedeného obsahu si díl matně vybavuji, ale hlavně si vybavuji dobrý dojem, který ve mně zanechal. Snad v tomto díle gauneři Tomsu svázali, polili benzínem a do úst mu dali zapálenou cigaretu... Díl jsem měl kdysi nějakou dobu dokonce nahrán na VHS. Bohužel, jedná se o jeden z šesti "trezorových" dílů seriálu, které Česká televize vysílala jen v premiéře (a později ještě TV Markíza, která dávala celý seriál v jednom zátahu). ()

Zlatá klec (1995) (E06) 

Nejčastěji reprízovaný díl první řady (epizody 1-6) seriálu. Slušný kriminální příběh, který strčí do kapsy epizody Zimmer frei a Camel story. Další tři díly první řady ČT nikdy neopakovala, avšak na základě letmé paměti si myslím, že díl Flek na hru je kvalitnější než Zlatá klec. Ve "Zlaté kleci" vystupuje řada pohledných hereček – Studenková, Hrubešová či Kuklová. ()

Bílá past (1995) (E07) 

Otevírací díl druhé řady (epizody 7-12) seriálu řadím mezi top části celého seriálu. Jedině o "Případu Anděla" mohu zcela jistě říct, že se mi líbí ještě více než Bílá past. Tomsa je na stopě výroby a distribuce tvrdých drog, přičemž pozná, že slepá láska svádí jedince k velkým zločinům. Jestli vypadá Tomsa v některých dílech seriálu jako packal, ňouma či otloukací panák, v epizodě Bílá past to rozhodně neplatí. Policii pomůže měrou vrchovatou, navíc velmi snadno odrazí dva fyzické útoky dvou různých narkomanů. ()

Tabatěrka (1995) (E08) 

V rámci seriálu nadprůměr, jinak spíše průměrný kriminální příběh, kde dostali hodně prostoru Veronika Žilková a Igor Bareš. O poznání horší než předchozí epizoda Bílá past, ale zároveň o něco lepší než následující díl Veronika. ()

Veronika (1996) (E09) 

Podle mě je tento díl nadhodnocený. Rozhodně nesouhlasím s názory, že se jedná o nejlepší epizodu seriálu. Jenom z druhé řady, kam patří i epizoda Veronika, mám raději Bílou past, Tabatěrku a Nechte maličkých (díl Kdo unesl Marthu M.? si navíc nepamatuji). Příběh je dramatický, drsný a emotivní, ale zároveň silně přitažený za vlasy, respektive líčí matku s dcerou jako dost hloupé osoby. Stačilo informovat policii, nebo si myslely, že je pro Veroniku lepší šlapat v 16 letech, než být určitou dobu v nějakém ústavu pro mládež? Nehledě na to, že matka Veroniky mohla svého partnera udat dávno před tím za jeho zločiny, ale bála se, takže seděla jenom ona... Neskutečná hloupost, kterou nakonec zaplatila životem. Výborně zahrané role Veroniky a jejích rodičů. Scéna s Helšusem je jednou z nejhumornějších v rámci celého seriálu. ()

Nechte maličkých (1996) (E10) 

Dodnes si díl trochu pamatuji. Matka (Burianová) měla na špatném údělu syna sama velký podíl. Tomsa jí na konci řekl něco ve smyslu, že by jí správně měl dát přes držku. Tomsa totiž zjistil, že Ivanův kamarád/přítel podváděl Ivana právě s jeho matkou. Díl je to velmi nechutný, ale zároveň silný. Na nereprízování této epizody mělo zřejmě velký vliv, že byla po odvysílání probírána v radě pro vysílání. Velmi se o to zasloužil Vladimír Železný, ředitel TV Nova, podle kterého měl být díl vysílán až po 22. hodině. Brejchová tam snad hrála pěknou mrchu, ale tím si již nejsem jistý. I když v epizodě nešlo o snuff film, Tomsa zde působil jako Thomas Wells (Nicolas Cage) ve filmu 8 mm. Taky ho vyšetřování nechutného případu dobře semlelo. ()

Krutá daň omylu (1996) (E11) 

Jeden z často reprízovaných dílů, ačkoliv kvalitou jde o nanejvýš průměrnou epizodu celého seriálu. Z druhé řady se mně osobně díl líbí nejméně, když nepočítám jeden díl, který si vůbec nepamatuji (Kdo unesl Marthu M.?). Vašut nakonec s ohromným štěstím přežije úklady mafie, avšak místo něho umírá naprosto nezúčastněný a nevinný člověk. ()

Tónina smrti (1996) (E13) 

Velmi povedený díl v rámci celého seriálu. Je až s podivem, že ho opakovali jen jednou. Vysíláno tedy pouze dvakrát (1996, 2014). Epizoda odsýpá, je dramatická, trochu i akční a končí razantně a překvapivě zároveň. ()

Vykání psovi (1998) (E14) 

Zatímco druhá řada (epizody 7-12) měla obsahem velmi nechutný díl Nechte maličkých (10. díl), třetí řada seriálu (epizody 13-18) obsahuje obdobnou epizodu nazvanou Vykání psovi (14. díl). Simona Stašová si zde střihla mrchu, jež dokázala jako guru vlastní sekty vymýt mozky řadě lidí, včetně příbuzných či přátel Martina Tomsy. Bohužel, díl nekončí žádným happy endem, poněvadž není nalezen způsob, jak vedoucí sekty hnát k trestní odpovědnosti. Rovněž tato epizoda, stejně jako pět dalších, nebyla nikdy reprízována a není k sehnání ani na uložto. Jediná možnost, jak ji získat je napsat si o její nahrání do ČT. Jenže, co nemají v e-shopu, prodávají za šíleně vysoké ceny, např. samotné Vykání psovi by stálo asi okolo dvou tisíc korun... (sic!) ()

Osamělá (1998) (E15) 

Poněkud zvláštní díl, avšak na druhé straně celkem zábavný, zřejmě až nechtěně. Stejně jako Tónina smrti vysíláno pouze dvakrát (1998, 2014). Epizoda je skutečně bohatá na řadu budoucích hvězd českého filmu. ()

Osudná nadílka (1998) (E16) 

Podle mě spíše slabší díl poslední řady (epizody 13-18) seriálu, avšak zároveň se jedná o zajímavý a "klasický" detektivní příběh. Potěší skvělý Luděk Munzar, dobrá je také Zuzana Slavíková v roli jeho nešťastné dcery. ()

Bratři (1998) (E17) 

Z poslední řady seriálu (epizody 13-18) mám nejraději Případ Anděla (úplně nejlepší díl seriálu) a Tóninu smrti, avšak i epizoda Bratři se povedla a v rámci seriálu patří do nadprůměru. Michal Dlouhý výborně hraje jednoho z mnoha svých televizních/filmových padouchů. Skutečnost, že Michal Zach (M. Dlouhý) spolu s kumpánem Axmanem přepadli Tomsu a zdemolovali mu byt, vedla nakonec ke zmaření jejich zločinných plánů. Tomsa rovněž v tomto díle prokázal kvality dobrého kriminalisty, což neplatí samozřejmě u všech epizod. ()

Případ Anděla (1998) (E18) 

Poslední případ detektiva Martina Tomsy považuji za vůbec nejpovedenější. Policie ČR a Interpol nasadí Tomsu do vily boháče, který žije s vypočítavou milenkou, vypočítavou dcerou, neškodným synem a proutnickým zahradníkem. Tomsa pracující inkognito jako řidič se u Macháněho skutečně nenudí a ani já jako divák se rozhodně nenudím. Mladé Petře Jungmanové to v roli Anděly sekne, totéž platí o Šárce Brázdové v roli Viktorie Macháně/Macháňové. ()

Reklama

Reklama