Reklama

Reklama

Volné pokračování filmu Ikarův pád se věnuje dalším osudům pianisty Káry (Vladimír Menšík), který se rozhodl bojovat s démonem alkoholu. S podporou rodiny nastupuje do protialkoholní léčebny. V léčebně si postupně zvyká na nové prostředí a tvrdý denní režim. Seznámí se také s několika pacienty, asi nejblíže pozná alkoholika Fendrycha (Vlastimil Brodský). Začíná zápas člověka o nabytí nové sebeúcty a obnovu narušených vztahů s okolím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (123)

Lima 

všechny recenze uživatele

Když se vysloví jméno Menšík, tak se mi nevybaví komik, či estrádní bavič, ale úžasný charakterní herec, který se podobných rolí, jako byl mnich Bernard V Markétě Lazarový, nebo právě postava alkoholika v Tažních ptácích, bohužel příliš nedočkal. Nikdo by postavu člověka, propadajícímu alkoholu, nezahrál lépe. A Mistr Brodský za ním rozhodně nezaostává. Špička televizní tvorby. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně o nic horší pokračování Ikarova pádu, odehrávající se tentokrát přímo v protialkoholní léčebně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neméně povedené pokračování vynikajícího Ikarova pádu, stejní tvůrci, trochu pozměněné herecké obsazení, avšak stále stejný herecký koncert pana Menšíka, který se tentokrát ocitá při svém vnitřním zápasu s démonem alkoholu v protialkoholické léčebně a po svém návratu z ní mu v životě zůstává jen jeho klavír a hudba, pár ideálů a předsevzetí z léčebny a oddaný přítel (neméně skvostný a přesvědčivý Vlastimil Brodský), který ho postupně stahuje do pekel závislosti znovu a znovu sebou... (strašné potvrzení faktu, že recidiva je nějakých 60 procent...) Podobné filmy: Ikarův pád, Dnes naposled, Zjasnělá noc, Hadí jed, Dobří holubi se vracejí, Hodina klavíru ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle pokračování se mi líbilo teda víc než Ikarův pád. Aspoň jsem se podíval, kde jednoho dne skončim. Na takovym pokoji s Menšíkem, Brodskym, Somrem, Cupákem a Zedníčkem bych to docela bral :-) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Snad ještě syrovější pokračování drsného civilního filmu. Měl vzniknout ještě třetí díl, ale pan Menšík bohužel zemřel a Hubač ani Filip si nedovedli v hlavní roli představit někoho jiného. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ikarův pád mě kdysi nadobro rozložil. Byla jsem jako skládačka rozebraná na kousky. Uvnitř jsem se cítila prázdná, emotivně vysátá a hodnou chvíli pohroužená do vlastních myšlenek. Nedokážu zcela přesně vystihnout a vyzdvihnout tu naprostou preciznost s jakou nás pan Hubač dokázal opět vtáhnout do obyčejných lidských dramat, do našeho nitra, vytáhnout bubáky ze skříně a bojovat s nimi. O Menšíkovi se říká, že svou roli nehrál, že to prostě byl on. Z Brodského jsem rovněž cítila bezvýchodnost a zoufalé volání o pomoc. Chmurnou atmosféru trochu odlehčil hujer Somr, nicméně jsem opět padla na kolena před mistrovským dílem a před výkony herců, kteří se už nenarodí ... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

O něco lepší pokračování Ikarova pádu. Z Menšíkova sóla se stal duet Menšíka a Brodského a to věru na výbornou inscenaci stačí vrchovatě. Skvostné jsou i epizodky Cupáka a Somra, geniální je jako vždy Hlaváčová. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Voľne pokračovanie “Ikarovho pádu” sa kompletne odohráva na proti-alkoholickom ústave. Tak nejak som dúfal, že dôjde na zdramatizované, alkoholické excesy. Bohužiaľ, tieto sa opäť nedostavili, respektíve tie scény, ktoré sa vo filme objavili, mi neprídu nijak výnimočné. Je to škoda. Strašná škoda. Lebo filmy s danou témou, zasadené do takého prostredia s tak veľkým potenciálom, by mali zasiahnuť ďaleko viac. Mali by diváka poznačiť, prípadne vystrašiť natoľko, aby ho naviedli na “správnu cestu”. Dopad alkoholizmu treba podať viac šokom, nie len formou výchovy, to je málo, keď sa niekto len neoholil, respektíve nedodržal režim ústavu. Neviem prečo má tento TV film 90% (rovnako ako Ikarův Pád), no príde mi to ako dosť nadhodnotené, i keď musím uznať, že takýto snímok v dobe režimu je vzhľadom na námet celkom slušným “tabu”, čo musel byť naozaj vzácne .. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vladimír Menšík počas svojej dlhoročnej kariéry stvárnil množstvo postáv v mnohých filmoch a televízych seriáloch. Väčšinou sa jednalo o komické úlohy. No ja si ho vždy budem pamätať a vážiť hlavne kvôli tomu ako zahral tragických hrdinov v alkoholických drámach - "Ikarov pád", "Tažní ptáci" a "Dobří holubi se vracejí". Snímok "Tažní ptáci" natočil v roku 1983, podľa scénara Jiřího Hubača, režisér František Filip. Je to silný príbeh o človeku, ktorému závisloť na alkohole zničila život. Vladimír Menšík podal obdivuhodný, mimoriadne presvedčivý výkon. Výborne mu pri tom sekundoval Vlastimil Brodský. **** ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Galapředstavení hereckých es, které tato země měla. Dvojice Menšík a Brodský je tu opravdu dokonalá, ale i ostatní potěší svým přirozeným hereckým projevem, takže všem lze jejich role věřit. Ikarův pád mě bavil o něco více, ale Tažní ptáci jsou hodni také 5*. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprosto přesná a navíc výtečně umělecky zpracovaná studie alkoholismu. O hereckých výkonech pánů Menšíka a Brodského nelze dodávat víc, než vymýšlet další zbytečné superlativy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po Ikarovom páde som si hovoril, že všetko bolo povedané a pokračovanie asi bude o niečo slabšie. Opak je pravdou, je ešte lepšie. V podstate platí to, čo v prvom komentári, len Vtáci ma chytili hneď od začiatku a nepustili do konca. Je to ale zásluha faktu, že som bol zvedavý, ako bude príbeh ďalej pokračovať, čiže za to môže predovšetkým kvalita Ikarovho pádu. Je na zamyslenie, prečo 30 rokov starý televízny film je psychologicky lepšie zvládnutý, ako súčasná česká komerčná kino produkcia, ktorá sa na artovú drámu prevažne iba tvári. Prečo potom opúšťať domov s televíziou a chodiť do kina si za menej kvalitné české produkty platiť. To je ale na veľmi dlhú úvahu. Žeby nedostatok kvalitných scenáristov a hercov a vačší apel na finančný zisk? Keď ale vtedy ľudia radi sledovali napríklad Ťažných vtákov, prečo dnes dávajú prednosť ľahšie stráviteľným dielam? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tažní ptáci ma oslovili výraznejšie, ako Ikarův pád. Zmizli postavy (Rázlová a spol.), ktoré dej neposúvali a namiesto nich pribudol Brodský, ako dôstojný protihráč Menšíka a Radovan Lukavský, aby aspoň niekto bol kladnou postavou. Řanda rozvinul svojho záporáka a Somr si strihol predobraz Hujera. Pribudlo dramatickosti a konfliktov, ktoré z tejto druhej časti vytvorili veľmi dobre sledovateľný a zaujímavý televízny počin, ktorý sa k predtým zmieňovanému Stratenému víkendu priblížil na dohmat. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Ikarův pád na druhou. Výtečné, ještě syrovější pokračování filmu, ve kterém bravurní Menšík dostává posilu v řadě dalších výtečných českých herců. Ať už je to Eduard Cupák, Josef Somr nebo Vlastimil Brodský, který tu vytváří možná jednu ze svých nejsilnějších rolí. Scéna u klavíru, ve které svádí Kára nerovný boj s pokušením, patří k těm, na které se prostě nedá zapomenout. A není jediná. Tažní ptáci jsou zkrátka další z nezapomenutelných televizních klenotů, který navíc odhaluje jak tragicky hlouboko padla televizní tvorba o 30 let později, kdz se potácí někde mezi brakem, paskvilem a klinickou smtí a to přesto, že není omezena žádnými tehdejšími mantinely. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stejně skvělý scénář jako v případě Ikarova pádu. Vladimíru Menšíkovi přibyl další herecký partner v podobě Vlastimila Brodského. Další herecký koncert. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně na stejné úrovni jako Ikarův pád. Opět se setkáváme s hereckým velikánem, který se zoufale snaží bojovat proti alkoholu tentokrát s neméně výtečným Brodským. Po emotivní stránce také perfektní. Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších parket. 85% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování "Ikarova pádu", které mě zaujalo více a to převážně díky plejádě skvělých herců, které opět vede nepřekonatelný Menšík a dokonale mu přitakává Vlastimil Brodský. ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama