Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marina byla dcerou chudého chalupníka a sloužila u bohatého sedláka, který jí slíbil za službu kravičku. Jenže pak nechtěl svému slibu dostát, a tak Marina poslala otce ke královskému soudu. Král dal sedlákovi a chalupníkovi tři otázky, na které za svého otce odpověděla správně Marina. Tak se s ní král seznámil, zamiloval se do ní a chtěl ji za ženu. Ovšem pod jednou podmínkou – nesměla zasahovat do jeho sporů. To se ví, že to Marina nevydržela, a když se děla nepravost, zasáhla. A jak to s ní dopadlo? Ve známé pohádce podle Boženy Němcové hlavní role hráli Zlata Adamovská a Jiří Štěpnička, vypravěčkou byla Věra Galatíková. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chytrá horákyně, jež nyní, aby splnila podmínku - ani pěšky, ani na voze - , přijela na koze. Jen se těším, až v nějaké ještě zmodernizovanější verzi přijede chytrá horákyně, aby splnila podmínku - ani nahá, ani oblečená - , nahoře bez. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chudák ta koza, co si budeme nalhávat, Zlatu by neuvezla. Královský zámek je omezený na tři schody, trůn, křeslo, jednoho přikyvovače (král byl skromný chlapec) a postel. Vsadím boty, že ta byla ve stejné místnosti jako trůn, jen z jiného úhlu pohledu. Princip královského soudu, kdy se král v úloze soudce rozhoduje podle toho, kdo lépe odpoví na hádanku, je hodně postavený na hlavu. V téhle kulisové verzi to z toho trčí víc, než v té s Dádou. Jen si říkám, že chudý chalupník, co měl kozu, na tom zas tak špatně nebyl. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V podstatě jen ilustrativní převyprávění pohádky, kterou čte paní Galatíková s podivným čepečkem na hlavě, a kde Marinu hraje Adamovská a krále Štěpnička (otec Mariny se ke konci příběhu zcela vytratí) - nic, co bychom neznali a inscenačně opravdu spíše jen popisné. Jediným vtipným momentem je hláška: Odveďte tu kozu!, kdy podvědomě čekám, že odvedou Zlatu Adamovskou. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Odveďte tu kozu !!" ;) Další kupodivu celkem zdařilý výborně obsazený příspěvek Stromu pohádek od často dost jalové Jiřinky S pomlčkou nabízí poněkud zásadní otázku, kdo je tu vlastně skutečná koza.. Ta smradlavá s kopejtkama, co na ní Zlata Adamovská coby Marina alias chytrá Horákyně přijela ?? Nebo spíš právě Marina, jejíž selský rozum už Božena Němcová chybně zaměňuje za inteligenci či chytrost ?? Dle mého zasvěceného názoru spíš postava zde ještě mladičké kobry Adamovské, protože její výběr v rámci porozvodového vyrovnání lze jen těžko pochopit..;) Ale co !! Ženská logika je zkrátka ženská logika a na té nic k chápání není.. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zcela průměrná krátkometrážní adaptace známé pohádky Boženy Němcové Chytrá Horákyně. Pohádka není nijak výrazně zábavná, ale pro malé děti bohatě stačí. Pro dospělé diváky nuda. Hudba: Ladislav Štaidl & Pavel Krejča ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z mnoha variací na pohádku Boženy Němcové o chytré horákyni. Pouze inscenace, ale docela pěkná. Příjemná byla hlavně vypravěčka Věra Galatíková. Pro děti (vzhledem k délce i pro malé) velice pěkná a ani já jsem se u ní nenudila :-) ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další loupež pohádky o chytré Horákyni. Že to autorovi tohohle paskvilu není blbé, něco sprostě ukrást a tvářit se že nic. Zasloužilo by si to vykrákat za ušiska. Dávám dvacet hercům. A mimochodem, ten král byl pěkný lempl, než aby byl moudrý. Míním tím způsob jeho rozhodování pře. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tahle pohádka je v českých luzích a hájích docela oblíbená a proto je zpracována hned v celé řadě verzí. Tato se Zlatou Adamovskou a odvanáct let starším králem Jiřím Štěpničkou se mi ale moc nepozdávala. ()

Reklama

Reklama