Reklama

Reklama

Předlohou dnešní Pohádky pro pamětníky byla jedna velmi oblíbená od Boženy Němcové s názvem Sůl nad zlato. Tentokrát uvidíte televizní zpracování z roku 1987, v němž pošetilý král (J. Sovák) vyžene svou nejmoudřejší dceru jen proto, že si jej cenila jako sůl. Na to, jak je sůl užitečná a jak moc ho má Maruška (I. Svobodová) ráda, pak musel pan král přijít sám… (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Inu, co čekat od pohádky s rozpočtem 3.000 korun... 30 minut chudých prostřihů mnohem slavnější filmové předlohy Bořivoje Zemana. Bonusový obsah: Audiokazeta C-30 s několikavteřinovým audiozáznamem ze slavnostního ceremoniálu jmenování Ludvíka Svobody do prezidentského úřadu a hudební skladba z alba Ilony Svobodové - LSD ve sprše. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z této série pohádek mi utkvěla v paměti nejvíce celkem chytlavá úvodní píseň. Toto je zkrácená verze klasické pohádky, odehraná v několika hercích a dvou studiových scénách. I tak má své kouzlo, hlavně díky Jiřímu Sovákovi a vypravěčce, paní Bohdalové. Jen bych herečky v rolích princezen asi nenazýval nejkrásnějšími princeznami na světě :-) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud chce nekdo zfilmovat notoricky znamou pohadku, mel by zaujmout bud ztvarnenim ci hereckymi vykony. V teto pohadce ale maximalne stoji za zminku Bohdalova v roli vypravecky, a to je malo... ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krátkometrážní tradiční pohádka s příjemným hereckým obsazením a hodně zkráceným dějem. Ono na tom snad ani nešlo nic pokazit. Zcela klasická příjemná kulisová pohádka osmdesátých let. Uváděno v rámci pořadu pro děti Strom pohádek. Hudba: Ladislav Štaidl ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasická česká pohádka ve zcela tradičním (byť kulisovém - studiovém) zpracování, skvěle vyprávěná Jiřinou Bohdalovou. Zpracování s vypravěčkou umožňuje kratší stopáž, která je vhodná i pro nejmenší děti, pro které jsou určeny i dva díly knihy "Strom pohádek z celého světa". Překvapením v příběhu pro mě byli jen "skřítci z Bílé hory", o kterých se v pohádce Boženy Němcové nemluví. Úžasný král Jiřího Sováka a babička Libuše Havelkové. Zajímavé komentáře: otík, Danulinda. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Pro osmdesátkové děti asi dostačující, já ale preferuji pohádky s pořádnou výpravou. Krásnou úvodní písničku celé série si však pamatuji i po letech. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tu stopáž myslím celkem příjemná pohádka. Jiří Sovák jako povedený král, Ilona Svobodová jako sympatická Maruška a Libuše Havelková - no prostě jako babička. A Jiřina Bohdalová je jedna z nejlepších pohádkových vypravěček naší historie. Její hlas je do pohádky jak dělaný, proto taky namluvila tolik Večerníčků. Jinak je to sice kulisová pohádka, ale o tom je celý seriál. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvěle dodržená předloha pohádky Sůl nad zlato, tentokrát v jednodušší kulisové podobě oproti dnes již klasice Byl jednou jeden král. Je zajímavé pozorovat rozdíl mezi králem v podání Jirky Sováka a pana Wericha. Oba jsou super. ()

Reklama

Reklama