Reklama

Reklama

Strom pohádek

(seriál)
Pohádka
Československo, (1987–1989), 4 h 32 min (Minutáž: 20–38 min)

Předloha:

Božena Němcová (kniha), František Hrubín (kniha), Pavol Dobšinský (kniha) (více)

Hrají:

Věra Galatíková, Jan Kačer, Petr Nárožný, Dagmar Havlová, Ondřej Havelka, Filip Renč, Martin Růžek, Dáda Patrasová, Josef Somr, Jana Preissová, Květa Fialová, Jiřina Bohdalová, Pavel Trávníček (více)
(další profese)

Epizody(10)

Recenze uživatele ostravak30 k tomuto seriálu (9)

O bílé laňce (1987) (E01) 

Jiřina Bohdalová je typický pohádkový typ a tak její hlas do pohádek samozřejmě patří. Proto mi připadá jako jedna z nejlepších vypravěček seriálu. Ovšem pak následují velmi zvláštně malované kulisy. A laň? To snad nemohlo fungovat ani na tehdejší děti, natož ty současné. Ta spíš vypadá jako zmutovaná zebra a antilopa. ()

Maruška (1987) (E02) 

Na tu stopáž myslím celkem příjemná pohádka. Jiří Sovák jako povedený král, Ilona Svobodová jako sympatická Maruška a Libuše Havelková - no prostě jako babička. A Jiřina Bohdalová je jedna z nejlepších pohádkových vypravěček naší historie. Její hlas je do pohádky jak dělaný, proto taky namluvila tolik Večerníčků. Jinak je to sice kulisová pohádka, ale o tom je celý seriál. ()

Divoké labutě (1988) (E04) 

V česku dost slavná pohádka Sedmero krkavců tu dostala lehce na zadek. Zatímco příběh o labutích napsal Hans Christian Andersen krkavce do své pohádky zahrnula Božena Němcová. Těžko říct, kdo byl první či zda se sešel jeden nápad ve dvou hlavách, ale koncept Sedmera krkavců se mi líbil přeci jen víc. K chlapům mi jdou více krkavci než labutě a sedm bratrů z chudé rodiny je méně častější než dokola omílané téma zakletého člena královské rodiny. Pohádka je navíc točená v kulisách, což není tak hrozné, krom toho šíleného koberce, který se shrnuje a má připomínat travnatý svah. ()

O chytré Marině (1988) (E05) 

Tahle pohádka je v českých luzích a hájích docela oblíbená a proto je zpracována hned v celé řadě verzí. Tato se Zlatou Adamovskou a odvanáct let starším králem Jiřím Štěpničkou se mi ale moc nepozdávala. ()

O třech synech (1988) (E06) 

Nebýt Petra Nárožného, který hrál hloupého, přihlouplého nebo minimálně natvrdlého či přitroublého krále mnohokrát - a režiséři dobře věděli, proč ho do těchto rolí obsazovali, asi bych se vydal o hvězdu méně. Právě on tuhle pohádku rozsvítil. Mě osobně bylo vždy sympatické i mladé herectví Ondřeje Havelky. Jinak je to samozřejmě obyčejná pohádka, která se ani nesnaží být neobyčejná, a tak je celá natočená ve studiu, což jí nepřidává. ()

Bez práce nejsou koláče (1988) (E07) 

Pohádka je to opravdu notoricky známá a její zpracování vlastně není špatné. Hlavně co se čerta jako Rostislava Kuby týče. Na druhé straně je to klasická studiovka, která ničím nevyčnívá ani ničím neoslní. Ovšem název je trochu zavádějící, protože s prací, za kterou přijde odměna v podobě koláčů nemá pohádka velmi společného. ()

Rozhodni obraze krásný (1988) (E08) 

Já nevím, mě se pohádka nezamlouvala. Dagmar Veškrnová zkrátka není vypravěčkou dle mého gusta, ale to by není ten důvod. Za mě je na dvacet minut pohádka lehce nelogická. Princezna vlastně dvakrát promluví, aby pak potřetí sama vstala a přiznala se ke svému mluvení. Takže kdyby princezna mluvit chěla, neboť se jí mládenec zamlouval, mohla promluvit hned. Proto bych pochopil, že král šel poslouchat, protože princezna mluvit nechtěla a nechtěla by se k tomu ani přiznat. Stejně tomu bylo i v pohádce Honza málem králem. Klidně tvůrci mohli pár minut přidat a dát tomu trochu hlavu a patu. ()

Dobro a zlo (1989) (E09) 

Dáda Patrasová byla v té době sexy a její vypravěčský hlas se dá poslouchat. Ovšem Kateřina Kaira Hrachovcová jako princezna selhala. Tahle role jí moc nevyšla, zřejmě si to myslí více rejžů, neboť její role princezny zde byla naprosto jedinečná. Docela mě bavilo, že Jan Potměšil málem zboural kulisy, jak vstoupil do zámku a již zmíněná představitelka Růženky se docela vyleká, když na ni princ vyrazí, což je jí vidět na očích. Pohádková malost není povedená. ()

Pasáček a císařova dcera (1989) (E10) 

Princezna je strašně nesympatická a navíc jí ani ta mluva úplně nešla. Mnohdy hrozně šeptala nebo jí nebylo rozumět vůbec. Ale vidět Michala Suchánka jako prince bylo rozhodně zajímavé, to už se teda nepovede. Terezy Pergnerové jsem si tedy bohužel nevšiml. Trochu úsměvné je i to, jak princ vaří v kotli a kamera skoro detailně zabírá, že v něm nic nemá. Buď to bylo absolutně odfláknuté záměrně anebo tvůrci prostě některé detaily pomíjeli záměrně, když se jedná o malé dílko v sérii více pohádek, kdo ví. ()

Reklama

Reklama