Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra o právu mladého člověka rozhodnout sám o sobě, které je zpochybňováno údajnými potřebami socialistické společnosti. Hra pojednává o právu mladého člověka rozhodnout si o svém budoucím povolání. Patnáctiletý Libor Kolman je plachý, zakřiknutý učeň, který neustále utíká z internátu, protože by raději zůstal doma na venkově a staral se jako jeho otec o koně. Rodiče se domnívají, že bude lepší, když se něčím vyučí. Také vychovatelé se ho snaží přesvědčit a dokonce přinutit, aby se ukáznil a přizpůsobil. Protože chce dosáhnout propuštění, dopustí se krádeže, za niž bude potrestán vyloučením z internátu. Ale vztah, který k němu nachází nejmladší vychovatel Ondřej, je pro Libora nesmírně cenný. Autorská prvotina Stanislava Knetla vyšla vítězně ze soutěže na původní televizní hru. Při své premiéře v roce 1986 vzbudila živý ohlas u všech diváckých vrtev: Dotkla se citlivé problematiky šikanování, lidské důstojnosti a lhostejnosti. Získala řadu domácích ocenění i cenu v mexickém Acapulcu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Volání o pomoc bylo potrestáno. Násilí opět triumfuje, jako jsme viděli již v několika jiným snímcích. V roli sígra nikdo jiný, než Daniel Landa. Překvapivě v záporné (a také jeho poslední) roli vidíme také "Adama Bernau", kterému ovšem příliš nesedí. Každopádně oficiální obsah je dost zmatený. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh, klidně by se dalo říct natočený podle skutečné události, jakých byly a budou stovky. A na jejich počátku frustráti, zde důstojně reprezentovaní debutanty. Jen se obávám, že "Dlouzí" už asi vymřeli, zato "Preissů" je PKKT. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film výstižně ukazuje skutečnou tvář socialistické společnosti. 1)  Těžko říci, jak moc to byl záměr a jak moc jen shoda okolností, ale reálně-socialistická společnost v tomto díle dostává pořádně na frak. Ne, že by se podobný příběh nemohl odehrát i v přítomnosti, ale dnes se alespoň nechlubíme novým socialistickým člověkem._____ 2)  Hlavní postavou je učeň Kolman (20letý Slovák Martin Vanek), který se musí vyučit, ačkoli si to nepřeje._____ 3)  Spoiler. Vychovatelka (26letá Ivana Andrlová) se ho chce zbavit a jeho problémy ji vůbec nezajímají. Vedoucímu vychovateli (39letý Viktor Preiss) jsou Kolmanovy problémy rovněž zcela ukradené. Tento alibista se stará jen o to, aby mu nikdo nemohl vytknout, že nejednal podle předpisů. I on se snaží problémového učně zbavit. Proti němu stojí ředitel učiliště (50letý František Husák), který působí jako hodný a uvážlivý člověk. Ve skutečnosti se chce jen zavděčit svému nadřízenému - náměstkovi výrobního podniku. Ohání se zájmy učně (které si učeň prý dosud není schopen uvědomit), když vycítí, že to nestačí, začne argumentovat potřebami socialistické vlasti a podniku, který má zřejmý nedostatek pracovních sil. Jak je vidět, ani jemu o Kolmana nejde. Další vychovatelky a vychovatelé mlčí a myslí si svoje, jak je dobrým českým zvykem._____ 4)  Spoiler. Kolmanovi rodiče chtějí pro chlapce jen dobro a nic než dobro. Ve svém zúženém vnímání nechápou, že mu škodí._____ 5)  Spoiler. Nejhorší jsou učni, se kterými Kolman bydlí na pokoji. Ubližují mu a dělají mu ze života doslova peklo. Nikdo jim v tom nebrání - vychovatelé nic nevědí a ani ve svém nezájmu o chovance vědět nemohou._____ 6)  Spoiler. Neví to ani jediná bílá vrána mezi nimi (28letý Vladimír Dlouhý). Toho posléze informuje další bílá vrána, učeň, který bydlí na pokoji a šikany se neúčastní. Tím je ovšem příděl bílých vran pro tento případ vyčerpán. Jejich osud je jasný - budou uklovány svými černými kolegyněmi. O tom už film nevypráví. Pozorný divák si to snadno domyslí sám. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Filmový debut Daniela Landy. (M.B)

Reklama

Reklama