Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva mladí nezkušení studenti, nespokojení s nároky učitelů i mentorováním rodičů, se pokusí ilegálně přejít do zahraničí - ale protože směřovali do spřáteleného Polska, nic se jim nestane. Retroladěný příběh se odehrává na počátku 60. let a přibližuje rozmach kavárenských kapel. Oba protagonisté právě jednu takovou, která hraje jazz, obdivují, zameškávají školu a chtějí radikálně změnit svůj dosavadní život, který jim připadá šedivý... Bohužel jak studenti, tak jejich myšlenkový obzor jsou vypodobněni dosti neuměle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Parta kavárenskejch povalečů se rozhodne emigrovat do Polska, protože v Československu se jim nelíbí. Jenom jsem moc nepochopil, proč si mysleli, že zrovna v Polsku to bude v něčem lepší. Jeden z nich akorát prohlási, že tam je moře. No to je teda pádnej důvod. Tady se píše, že je to drama, tak jsem myslel, že tam po nich budou střílet nějaký pohraničníci nebo tak něco. Nejdramatičtější část překročení hranic bylo přebrodění potůčku, kde bylo vody asi tak po kotníky. Málem jsem z toho napětí rozkousal dálkovej ovladač. Film bych spíš zařadil do žánru komedie, ale ne zrovna povedená. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Další nesympatická figura Jiřího Valy. Takhle ho mám zafixovaného z dětství - jako velice protivného suchara. Až z pozdějších snímků z let šedesátých vyvstala i sympatičtější charakterní poloha. Tento snímek mi uvízl v paměti hlavně kvůli polštině. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Přese všechny skryté linky se mi hlavně nostalgicky vzpomínalo na mladé pány Dlouhého, Vydru, Krause, Kaisera, kteří byli prostě z vyjímečné her.generace, která, troufám si říci, již nikdy nebude.!!! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád Vladimíra Dlouhého, ale tohle tedy bylo tak nezáživné, jako by to mělo 56 hodin. Celé to bylo strašně naivní, neuvěřitelné, nevím vlastně co to mělo divákovi říci. Kaser tu vypadal dobře, nebyl už to takový pubertální tydýt jako v o tři roky starším filmu Láska. Jestli se to mělo odehrávat v šedesátkách, tak to tak moc nevypadalo. Jediné co zaujmulo byla polská vozba. Nejdříve ten válečný kabriolet, kterým přijeli tajní a pak ten Jeep pohraničníků... Na tenhle film snad asi ani nemá cenu koukat.. I když, kdo by měl zájem, uvidí tu hodně mladou už tehdy krásnou Dádu ! :-). Dvě struny z banja. * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Určitě povedená podívaná na jazzmanské rebely 60tých let, kteří, ač nemají v podstatě žádný vážný důvod, vezmou radikálně osud do svých rukou. Nechybí jim vytříbený humor, neuvážená rozhodnost a samozřejmě nepochopení okolí. Spousta mladých začínajících herců, kteří jsou dnes již klasikou. Dagmar Patrasová a Monika Hálová byly vážně kočky. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vlastně ne úplně vím, co nám chtěl film sdělit. Ale sdělil to za zvuků báječného jazzu (to bych do Hapky nikdy neřekla) a fantastických hereckých výkonů (do Dlouhého a Kaisera bych to naopak řekla). Flákající se snílky sehráli tehdejší mladíci fakt perfektně. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

2/10 No ty koki! Utek pres statni hranici - to je odbrrrrodruzstvi... Prose bardzo do Polski????? Asi meli lepsi hudebni nastroje/skupiny. Pekna priroda, jinak traga. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

No tohle je docela síla, emigrovat do Polska, tohle mě hlava prostě nebere. K tomu jednoho z nich táta ještě defakto pochválí, místo ,aby ho ohnul a seřezal. Kluk se ještě vytahuje že došli od hranic celých 17 km. Jako drama to rozhodně nebylo, spíš taková road movie, komedie, kde se ani moc nezasmějete. Ale hlavní protagonisté jsou celkem fajn a proto je to stravitelné. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Taky nechapu ty uzivatele, co se divi, ze utekli do Polska? Vzdyt jasne rikaji, ze pres more chteji dal na zapad. Kdyz uz u sledovani nejsem pozorny, tak se neztrapnuji v komentari... Jinak k dramatu ma tento film skutecne daleko, dej bez nejakych zvratu a emoci. Zajimave herecke obsazeni. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Ústřední dvojice (Vladimír Dlouhý a Oldřich Kaiser) se snaží útéct za lepším životem do Polska. A zhruba tak dobrý jako nápad utíkat tam je i celý film. Nicméně hezkou roli má Jan Kraus, je opravdu roztomilý... :-) ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Se divím, že ty dva poslali polští pohraničníci domů, místo aby jim postavili slavobránu, určitě to byli první lidé po druhé světové, co do Polska emigrovali... Mimochodem jsem nikdy nepochopil, proč si sesterské socialistické země tolik hlídaly hranice mezi sebou. Jinak příběh bych řekl poněkud umělý, argument, že ti dva chtěli po moři emigrovat na západ, moc neobstojí. Z Polska se přes moře dostanou nejlépe do SSSR a NDR, což bych řekl, že by si až tak moc nepomohli, do Dánska a Švédska je to minimálně 150 - 200 km otevřeným mořem, tak to aby pár let pořádně trénovali plavání... ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Existencionální trýzeň řešena útěkem do Polska, za lepším životem na začátku 60. let, kdy docházelo v Československu ke společenské konjunktůře. Nesmysl trvající 84 minut. 22%. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Věc, která možná na první pohled zaujme, ale dobré herecké obsazení nestačí, příběhově to dost pokulhává. Stejně tak co se týče výkonu hlavních protagonistů. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Každý mladý student sní o cestovatelském dobrodružství, a nejinak je to i v tomto snímku odehrávající se v 60. letech minulého století. Tady studentíky napadla přímo emigrace. Chtěli to vzít přes Polsko k moři a dál na západ. Jeden by se až divil, jak to bylo jednoduché. Příběh je vyprávěn až s velkou jemností, občas přerušovaný lyrickými a groteskními scénami. Ty však vyznívají velice rušivě a brzdí rytmus vyprávění. Vlastně divákovi dávají najevo, že to nemají brát až tak vážně. Výchovný koncept vyznívá jasně. Emigrace jednoduše jen vypadá. Příjemná je společná scéna Dany Medřické se synem Václavem Vydrou. Neznám další film, kde by se setkali. A ono vůbec tu je zajímavá účast tehdejších mladých absolventů, dnes známých herců. Byť je film velmi naivní, myslím, že by nemusel být opomíjen. Dělali se různé lumpárny, tak proč ne emigrace. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Koukám, že tady to téměř nikdo nepochopil. Přes Polsko chtěli utéct dál na západ, vy chytráci! ()

Reklama

Reklama