Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všichni ji chtějí, ale ... Hořce úsměvný pohled na začátek životní kariéry mladé učitelky, natočený podle prvního scénáře Haliny Pawlowské, který napsala ještě za svých studií. (oficiální text distributora)

Recenze (50)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když jsem se podíval na Jindru Bartošovou, skoro vším mi připomínala na Halinu Pawlowskou. Hořkosladký humor a školní prostředí jí myslím jde nejlépe. V psaní scénářů. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vypečení malíři nefachčenka, liduprázdnej Karlův most, disco & bigbeat rytmy, mejdány, romáles, a sympatická minda Jindra Bartošová. To se jen tak nevidí:-) ps; Lásku na inzerát nebrat! Celkem milé překvapení, tenhle méně známý snímek, podle prvního scénáře Haliny Pawlovské. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co se týká doby post-studentské, kdy na vás čekají už jen samá pozitiva a sociální jistoty, je zajímavou náhodou, že tohle přišlo ve stejný rok jako Kachyňovo podobně laděné Fandy, ó Fandy. Šílené normalizační reálie, které stále probouzejí v některých lidech naivní nostalgii, obklopují soubor obskurních postav (na tomto poli bezesporu vládnou pracovité trio tapetářů či Přeučilův sexuální loudil René) a slouží jako kulisa hořkosladkého entrée do pracovního i milostného života. Mastná tlapa Haliny je poměrně znatelná.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Silný ženský film. Pawlowská se vkusně vypsala z životních karambolů, poukázala na to, že tyhlety Kratiny člověk nepotřebuje ani co by se za nehet vešlo, stejně jako, že nejlepší je si rodiče moc nepřipouštět k tělu a pak už to celkem jde. Sladký Hartl na závěr dává naději a Iva Hüttnerová naštěstí přispěla jen svým výtvarnem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemný a snadno stravitelný film, ale největší zásluhu na tom má sympatická Jindra Bartošová. Scénář Haliny Pawlovské totiž téměř ničím nepřekvapí a místy je jednoduchý až hanba. ()

Adam Bernau

všechny recenze uživatele

To bylo tak. Bylo mi asi sedm let, když jsme se s mladším bratrem vypravili do kina na Lucii postrach ulice. Nadšen tímto hodnotným filmem, špatně jsem pochopil informaci, že příště bude druhý díl, i koupili jsme si lístky na odpolední představení, čímž nám nezbylo na zmrzlinu. Při čtvrthodinovém úvodníku, v němž před nehybnou kamerou hrála nějaká dechovka, jsem fyzicky trpěl (v sedmi letech je i čtvrthodina agresívní nudy nesnesitelně dlouhá), ale při pomyšlení na Lucii jsem věděl, že to stojí za to. Dechovka konečně zmizela a na plátně se místo Lucie objevila jakási Eva, po níž se chce, aby se vdala. Zhlédli jsme ten nečekaný film až do konce, pravdaže lehce konsternováni. Víckrát jsem se s ním nesetkal, ale jeho název mi utkvěl v paměti. Stejně jako jediná momentka, totiž ta, kdy se Eva nachází v posteli s Kratinou. Jako na potvoru je Kratinův ksicht tím jediným, co mi zůstalo v hlavě. Uznáte, že za to hvězdička nebude. Jo a to kino, tak to už nestojí. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný film s jednou z nejsympatičtějších hereček, kterou nikdo z nás nezná. A to je škoda, protože Jindra Bartošová byla uvěřitelná víc než Halinin scenář. Vynikající jsou vedlejší malé postavičky (např. domovní důvěrník Klásek = Jaroslav Vozáb).  ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jo, Jindra Bartošová byla tehdy holka krev a mlíko a byl na ni moc hezký pohled. Jistý komediální talent jí lze také těžko upřít a ani ostatní zůčastnění herci si v tomhle filmu nepočínali zrovna špatně. Příjemný, vtipný snímek. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Odpudivá normalizační komedie, představující si ženskou osamocenost jako pouhé tloustnutí, z něhož snadno vyléčí nezištně pracující nezadaný komunální řemeslník. Mělkost emocí a časnost krizí ovšem výmluvně svědčí o existenciální povrchnosti lidí bez vlastností. Plytkost materialisticky orientovaného socialistického života se projevuje i v tomto filmu, mj. krotkostí kritických motivů, toporností hereckých výkonů a bezmyšlenkovitou režií. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tehdy mi jméno Haliny Pawlovské v titulkách absolutně nic neříkalo a ani jsem pořádně nevěděla, kdo to je. To jsem se samozřejmě dozvěděla o mnoho let později. Ale už tady ukázala, že má cit pro psaní scénářů k příběhům ze života. Tak ať u nich radši zůstane a necpe se do přiblblých televizních reklam. Souhlasím s Tosimem, jednu chvíli jsem si myslela, že koukám na mladou Halinu Pawlovskou. Jindra Bartošová mi ji silně připomínala. Halina určitě do postavy učitelky Šebkové vložila kousek sebe. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehká komedie o těžkých učitelkách. 1) 23letá učitelka (vizuální inkarnace scénáristky Haliny Pawlovské Jindra Bartošová) s menší nadváhou, 39letá učitelka (Jana Synková) s maršálskou holí, 54letá učitelka se zálibou v pohřbech (Květa Fialová) a další pěkné postavičky slizkých nápadníků (Vladimír Krška, Jan Přeučil) zalidňují tento minisvět socialistického surrealismu, kde melouchářští tapetáři nadělají víc škody než užitku, na prázdném Karlově mostě postává skupina sovětských turistů a domovním důvěrníkem je cimrmanolog Jaroslav Vozáb. 2) Nadšení se nedostavilo, ale bylo to docela pěkné. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Král Karel s Vyškem z Bulhartic..." Mladá soudružka učitelka Šebková to nemá v letech zahnívajícího reálného socialismu jednoduché ať už se svými žáky, kolegyněmi, členy domovního výboru, nebo bizarními figurami "nápadníků" (vede školník), pěknou podpásovku jí uštědří i sousedka ("S doopravdy pěknou holkou mi vlastně nikdy nezahnul."). A ten konec je fajn, takové láskyplné objetí se "svatým" řemeslníkem Hartlem (jeden z mála režijních nápadů) by působilo lacině. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení především díky tomu, jak je film civilní a pohodový. Sice mi chybí nějaká výraznější dějová linka, nicméně zapeklité situace, kterými se prokousává hlavní hrdinka, činí toto panelákové blues hezky plynoucím. Hlavní postava je sympatická mladá učitelka. Její trable jsou tak uvěřitelné, že by mohly skoro pasovat i do dneška. I když z pohledu učitele se zachovala v jedné krajní situaci velmi neprofesionálně. Toto je snad jediný film (doufám, že se neopakuji, ale myslím, že ne), kde se mi líbí i projev Jana Přeučila, který jinak velmi přehrává. Na svou dobu kvalitní filmeček. ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Nesocialistická komedie ze socialismu s typickým humorem H. Pawlovské, která napsala scénář v době, kdy o ní nikdo nevěděl. Příjemné překvapení a neprávem opomíjený snímek na rozhraní 3* -4*, takže se kloním k vyššímu hodnocení. Je to hořkosladké, jako by to napsal život... ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Zajímavá komedie o mladé nezadané učitelce. Která si nák nemůže najít partnera. Jindra Bartošová byla pěkná ženská. Prostě 80. léta tak jak je známe. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Takovy obycejny film o mlade zene, ktera ma smulu na muze. Film ma ale dostatek vtipnych situaci a hlasek. Trojice tapetaru nema chybu:-). Dobre napsane postavy. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem tuctovou veselohru, a ona je to přirozeně plynoucí tragikomedie se skvěle napsanou a zahranou hlavní postavou. Člověk by skoro řekl, že se tu zrodily dvě nové hvězdy. Jenže Jindra Bartošová po pár letech pověsila hereckou kariéru na hřebík a Halina Pawlowská byla vždycky mnohem úspěšnější autorka než scenáristka. ()

Reklama

Reklama