Reklama

Reklama

Slečna Julie

(divadelní záznam)
všechny plakáty
Česko, 1999, 90 min

Obsahy(1)

Divadelní hra o tom, jak se může během jediné noci změnit vztahy i vzájemné postavení mezi urozenou slečnou a ambiciózním sluhou (wictoria)

Recenze (3)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na DVD vyšlo v ediční řadě Thespis, stejně jako Dům na nebesích (1980) nebo Tři v tom (1981). Je to radost, tyhle exkurze na Palmovku v 90. letech, setkala jsem se už s jejich Nebezpečnými vztahy, i zde kraluje Vilma Cibulková s Lindou Rybovou. A samozřejmě je tu Langmajer a ženský přístup k věci v podání Bělohradské. Pokud vás láká Strindberg v kombinaci se Stravinským, směle do toho. ()

sator

všechny recenze uživatele

Je těžké být s postavami když nerozumíte jejich jednání.... Za herecké výkony 5........................ 70 %.............. Ač se snad řady Strindbergových nepřátel, či lépe potrefených hus, v uplynulém století nijak neztenčily, ba snad právě naopak je určitým módním klišé čas od času na Augusta Strindberga zaútočit jako na představitele temného patriarchálního 19. století, ale i zapřísáhlého nepřítele žen, potažmo manželství, nelze se asi neshodnout, že August Strindberg je nejen jedním z divadelních klasiků, jehož psychologicky laděná dramata předurčila vývoj moderního divadla na mnoho desetiletí dopředu, ale též, že jeho dílo, ač snad ostře vyhraněné, v základních rysech nastínilo budoucí společenské změny s důsledkem postupné emancipace žen, potažmo tzv. sexuální revoluce. A jednou z nejúspěšnějších, ba dodnes velmi aktuální a hrané, je drama z roku 1888, Slečna Julie, jež se mimo jiné dočkalo jen v českých zemích několika televizních podob, a v roce 1999 v hollywoodské produkci i podoby filmové, což dosvědčuje, že tématika sexuální stránky emancipace jen přes opakované módní vlny sexuálních excesů a frivolnosti, zůstává ve své nejvlastnější podstatě nedořešena.............................. Osobnost slečny Julie je do značné míry narušena poněkud neuspořádaným vztahem svých rodičů, kdy její matka, původem z nižších společenských vrstev, si z hrdosti odmítla vzít za manžela pozdějšího Juliina otce, naopak společensky nejvyššího původu tak, že již samotné početí Julie bylo ze strany matky zcela nechtěné a na straně otce zase znamenalo významnou společenskou komplikaci, jež jej vydělila z okruhu svých někdejších společenských styků. Roztržka mezi oběma rodiči se pak v průběhu dalších let ještě více rozrůstala tak, že výchovu Julie dle svého nejlepšího mínění zastínil otec s tím, že ji až do dospělosti vychovával jako muže...................................... Děj hry, jež je umístěn do rozmezí několika hodin večera a nadcházející Svatojánské noci, zastihl Julii v jejích pětadvaceti letech, krátce poté, co zrušila své zasnoubení s tím, že jí neuspokojuje původní plán i v manželství hrát vůdčí mužskou úlohu se submisivním, ba do jisté míry masochistickým manželem. Naopak jako žena touží být dobyta a pevně vedena dominantní osobností. Tímto vyvoleným se v očích Julie měl alespoň co by milenec stát, světem i milostným životem protřelý, sluha Jean, nicméně ten přes počáteční rozpaky, ba strach z Juliina otce, pana hraběte, v Julii vycítí pouhou sexuální trofej, vyzná jí lásku, omámí společným romantickým útěkem do Švýcar, aby ji dal ráno do ruky svou břitvu a poslal ji „na úrovni“ vyřešit svůj neomluvitelný prohřešek, kdy spustiv se s mužem nižšího původu, již nikdy nemůže očistit svou pověst padlé ženy. ()

Pasternak 

všechny recenze uživatele

Úspěšná hra divadla Pod Palmovkou. Lucie Bělohradská zde opět dokazuje, že na českých jevištích patří k nejlepším českým divadelním režisérkám. Její trvalá spolupráce s Jiřím Langmajerem nemá chybu a zde se navíc ukazuje i herecká vyzrálost Vilmi Cibulkové. Třetí "do party" je zde přesná Linda Rybová. Kdo má rád na jevišti skutečné drama neměl by otálet. Bohužel již hra není na repertoáru a televize nepřenese stejný zážitek, ale jak říkám Bělohradská-Langmajer-Cibulková nekončí... ()

Reklama

Reklama