Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Recenze uživatele jirikzaboj k tomuto seriálu (11)

Monstrum (2022) 

Dost jsem přemýšlel nad uchopením hodnocení tohoto seriálu. Některé epizody ode mě dostaly plný počet, některé zase 3 hvězdičky. Jako celek ale vždy seriál řeším, protože je důležité, aby si sedl jako právě celek. V tom je kámen úrazu a i když se mnou spoustu lidí souhlasit nemusí, za mě se to dost táhlo a 10 epizod s průměrnou délkou hodina na díl bylo opravdu moc pro takovou látku. Témata jsou sice vypiplané a o všem je nám vyprávění vskutku řemeslně vrcholově, ovšem v polovině série to začíná být mírně repetetivní a nemůžu dojmout pocitu, že to mohlo být minimálně o 3 epizody kratší. Každopádně Evan Peters je excelentní. Kvalitní herec se vždy pozná podle toho, že na něj během koukání úplně zapomenete a já budu mít navždy Dahmera spojeného spíše s touto tváři, než tou reálnou. Vedlejší role jsou taky skvělé a konkrétně Jenkins by zasluhoval za svůj výkon Emmy. Atmosférou je to Fincherovksy nadechnuté, Murphyovsky podané, úžasné chladné a zároveň si to zachovává úroveň a hlásí to do světa důležité zprávy. Opravdu jsem z téhle strany moc spokojený. Ale trvalo mi to dokoukat především kvůli délky, která je nekompromisní a nenabídne přesah, či opodstatnění své důležitosti. Sice dávám 3 hvězdy, ale opravdu silné a i tak s čistým svědomím musím říct, že Dahmer je skvělý seriál a možná to nejlepší za poslední roky od Murphyho.  ps: ten soundtrack je jako z jiného vesmíru, ten je prostě 10/10 update: po rozležení v hlavě musím navýšit o hvězdičku, vzpomínám na to i několik dnů poté a je to vlastně pecka ()

První díl (2022) (S01E01) 

Evan je tak vžitý do role, že jsem si ani na chvíli neřekl, že to je vlastně on. Pomalé, o to silnější a opravdu nechutné, kruté. Fincherovsky naladěné, přesto Murphyovsky detailní. Keep it up s ostatními epizodami. ()

Neopouštěj mě (2022) (S01E02) 

Opět velmi pomalé, velice nepříjemné a popadající se za hlavu. V té době hold vedla rasová nevyváženost a strach z pohlavních nemocí. Je mrazivé, jak blízko byla policie k odhalení a mohla zabránit dalším smrtím. Peters opět skvělý a všechny vedlejší postavy také odvádí skvělou práci. Mrazivá hudba a finální autentický hovor posadil do kolen. ()

Dahmerování (2022) (S01E03) 

Každá strávená minuta s Jeffem je dobrým důvodem k tomu, abychom (ne) pochopili tohle monstrum. Ten acting je až strašidelný a Peters z toho doufám leccos vytěží. Upřímnost postavy je nadevše. ()

Skříňka hodného kluka (2022) (S01E04) 

Prozatím nejlepší epizoda, která měla úplně vše. Příběh, výpověď, brutalitu, modus operandi a sršící acting až do nebes. Musím ocenit také soundtrack, který s poctivostí upekl Cave s Ellisem a je to balzám pro uši. Na nechronologický příběh se divá opravdu dobře. Jen je škoda, že to tvůrci nijak nemapují popisem a proto neznalý divák skutečného příběhu může být mírně zmaten, či oklamán. Za mě každopádně pecka. ()

Mají krev na rukou (2022) (S01E05) 

Epizoda studuje Jeffové znovustvoření a několik dalších potyček, které ho mohly dávno zastavit, ale kvůli dobové rasové a politické nevyváženosti bylo výrazně těžké přesvědčit porotu, oficíra, či soudce o tom, že je žalovaný bílý a žalobce barvy jiné pleti. Seriál tak docela nakládá tehdejšímu systému USA už v několikáté epizodě a ta reflexe je děsivá. Epizoda také studuje to, jak se teoreticky mohla a jak se angažovala Jeffova rodina. Pokud je příběh autentický, tak toho pro něj babi i otec s chotí dělali opravdu dost. Zároveň se mi líbí odůvodnění, že je často Jeff děsil a nevěděli co s ním. Podle mě ho na uzdě mírně drželo ještě to, že bydlel u té babičky. I když už v té době padaly oběti. Ale po přesunu do vlastního bytu a dohledu rodiny se Jeff pořádně utrhl ze řetězu a předpokládám, že toho se dočkáme v druhé polovině série. Prozatím musím říct, že ta série je opravdu svá, na nic velkolepého si nehraje a detailně studuje všechny okolnosti, úhly pohledu a charakter tohoto monstra. Takový úzkostných pocit jsem asi neměl ani u Mindhuntera. ()

Umlčený (2022) (S01E06) 

Částečně němý díl mě opravdu nadchnul. Opravdu moc se mi líbí, jaký prostor v seriálu dostávají oběti . Dostanou pořádný charakterový vývoj a nám to dodá ještě větší pocit soucitu a bolesti k příběhu. Finálním rozhodnutím Jeffryho usmrtit někoho, kdo ho měl možná konečně rád a částečně chápal jeho jinakost mě utvrdilo, že to byl opravdu psychopat. Tohle nebylo nedorozumění, ale psychická degradace opravdu narušené osoby. Po 6 epizodách by mi to i stačilo k pochopení celého příběhu. Obavám se, že od této chvíle se budu mírně nudit, vzhledem ke zdlouhavosti epizod a jejich vysvětlivek. No nechám se třeba příjemné překvapit. Ale tenhle díl byl za mě prozatím peek celé minisérie. ()

Kassandra (2022) (S01E07) 

Tady mě to začíná opravdu mírně nudit. Chápu poslání celého tohoto dílu a smysl pro detail tvůrcům neodpírám. Bohužel na tohle téma už jsou základy vystavěné už v předchozích epizodách. Tohle je jen smysl pro detail, ve kterém tvůrci jasně chtějí poukázat na chyby, svědky, hrdiny. Což je ve výsledku moc dobře. Ale jak se to táhne, tak mě to moc netáhne.  Ale chápu vysoká hodnocení. Každopádně finální dialog s Glendou u ní v bytě byl kulervoucí jen pohledy obou aktérů. ()

Lionel (2022) (S01E08) 

Další do sbírky unavenějších epizod, kde by reálně stačilo 25 minut odvyprávět celý soudní proces a nebo jej alespoň okořenit kreativitou. Takhle to je jen 15 minut soudního líčení, které není ničím originální a je velice generické. Na epizodě oceňuji dopady na Jeffovou rodinu a především na otce Lionela, podle kterého je epizoda pojmenovaná. Ukazuje nám to náhled tak daleko za hranici možností zklamání rodičů, kteří nakonec přijímají vlastní zodpovědnost a přitom s tím nemusí mít vůbec nic společného. Jasně, některé otázky se na výchovu nabízí. Ale znám ledakoho, kdo to měl o dost v životě a horší a zvládnul to. Nejhorší je pak na tom to vlastní přesvědčení, že možná ani vy nejste dobrý člověk a pátráte ve vašich životních myšlenkách, jestli se to náhodou neprojevilo na vašich genech. Ač je to naivní představa. Takhle se mi ta message líbí, ale na 50 minut toho bylo prostě málo. ()

Strašák (2022) (S01E09) 

Věnováno pozůstalým a jejich příběhům. Po všem tom rozvíjení linek bych očekával lepší zakončení, než jen peníze v obálce, spousty díků a demolici domu. Minimálně pro seriál. Rasová nevyváženost se řeší už devátý díl v kuse a já bych chtěl jen za všechny tvůrcům říct “Ano, my to chápeme. Nepotřebujeme to vidět 100x, byla to špatná doba , plná špatných rozhodnutí.) Není asi už nutné z policie dělat ještě větší kretény. Chápeme, že to podělali. Ale to neustálé popichování kluše naprosto pryč od hlavního příběhu a já se skoro celý díl ptal, kde je Jeff a proč neslyšíme mnohem více z potenciálně zajímavých dialogů při výslechu v podání Evana. Nu jdeme do finále, snad se dočkáme důstojného zakončení. ()

Bůh odpuštění, Bůh pomsty (2022) (S01E10) 

Gacyho pasáž se mi dost líbila. Celkově je tato epizoda nejvíc gore ze všech a dost mi to tam sedlo. Nakonec jsem jen litoval, že jsme nemohli být svědky více takových brutálnějších scén. Tím samozřejmě nechci oslavovat násilí. Ale myslím si, že by to celkový zážitek i hodnocení pozvedlo o dost výše. Epizoda mě nebavila ze stejného důvodu, jako tři poslední. Táhlé scény si vybraly svoji daň a já jen čekal celou epizodu, kdy už konečně Jeff zahučí a ukážou se titulky. ()

Související novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (více)

Reklama

Reklama