Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (10)

První díl (2022) (S01E01) 

Jakožto nejlepší uživatel této filmové databáze a pravděpodobně i ostatních databázi v dosud objeveném vesmíru, musím bohužel konstatovat, že minimálně tento úvodní díl vskutku za nic nestál. Nějak mě seriál nedokázal vtáhnout do děje, ačkoli zpracovává brutální téma, které je mému srdci velmi blízké. Více jsem byl znechucen těmi všemožnými teploušskými osahávačkami a přihřátou mluvou, než nějakým porcováním opičáků. Vůbec jsem neměl pocit jakéhokoli náznaku napínavé či dramatické atmosféry. Je to slabota a mám neustálý pocit, že se seriál hrozně krotí a mírní, aby byl vhodný i pro děti. Úplně mě to nechávalo chladným. Hlavní hrdina mi nepřipadá kdovíjak hrůzostrašný, spíše v člověku vyvolává lítost nad jeho ubohostí. Zatím to rozhodně není šálek mého oblíbeného kakaa. Uvidíme, co přinesou nadcházející epizody. [30 %] ()

Neopouštěj mě (2022) (S01E02) 

Výrazně lepší než první díl. Zejména první polovina se sondou do dětství a počátky řádění neměly chybu. Bohužel mě absolutně nebavila druhá polovina s další vraždičkou, která v podstatě jen kopírovala vraždění z první epizody. Tyto vraždící scény, které měly být bezesporu největším lákadlem, mě bohužel vůbec nebaví a nechávají mě zcela chladným. Úplně přesně netuším, v čem by mohl být problém, ale dost možná to bude souviset se skupinou lidské spodiny, kterou si Dahmer vybírá. Kdyby si vybíral ženy či děti, tak věřím, že by to bylo co do napínavosti úplně na jiné úrovni. Takhle je mi úplně jedno, zda se mu některou buznu podaří či nepodaří ulovit a celkově ty scény jsou servírovány hrozně nudným způsobem bez náznaku krutosti. Mám místy pocit, že sleduji nějakou cenzurovanou verzi pro děti. [55 %] ()

Dahmerování (2022) (S01E03) 

Spoilery! Zajímavá sonda do dětství Jeffa, kde se otec raději šťourá v přejetých zvířátkách, než aby prošťouchl Dahmerovu matku, srovnal ji hladinu hormonů a zahnal její myšlenka na hledání UFO. Bohužel nemohu říct, že bych byl ze seriálu jakkoli unešený. Je to pořád to samé a poměrně velká nuda. Navíc všechny ty homo vsuvky jsou maximálně nechutné. Po řemeslné stránce super. Co se týče hereckých výkonů, tak nemám výhrady. Všem postavám jejich role beze zbytku věřím. Bohužel ten děj prostě není tak zajímavý a šokující, jak by mohl být. Chybí zde potenciál jakkoli diváka šokovat. Místy mám pocit, že sleduji pohádku pro děti o jednom zoufalci, který se v životě nemůže najít a někam zařadit a tak dělá různé klukoviny. [60 %] ()

Skříňka hodného kluka (2022) (S01E04) 

Spoilery! Sonda do minulosti, kde Jeff bojuje se svým komplexem z toho, že ho každý opouští a vymyslel nedopatřením docela efektivní řešení - prostě jen dotyčného usmrtit. K tomu mu značně dopomohl krátký pobyt v armádě, kde dostal tip na úžasné látky, které dovedou kohokoli spolehlivě uspat. Znovu se musím zopakovat, ale těžce se vyrovnávám s pohledem na buzny. Dělá se mi z toho fyzicky nevolno a často během sledování musím odběhnout na toaletu a vyblít se. Trošku to kompenzují vraždičky, které mi naopak dělají dobře a spolehlivě mě zahřejí na těle i na duši. Kéž by jich bylo více a byly podstatně explicitnější. Nejvíc mě pobavil luxusní konec se skříňkou. Zatím rozhodně nejlepší díl. [65 %] ()

Mají krev na rukou (2022) (S01E05) 

Spoilery! Tento seriál mi připadá neuvěřitelně repetitivní a pokládám za absolutní hloupost se ho zoufale snažit roztáhnout na 10 epizod. Dost možná právě tohle je jeho obrovská slabina. Mnohem lépe by fungoval, kdybychom viděli 4 epizody narvané napětím. V rámci této epizody sledujeme jen soužití s bábi a jen další a další zabíjení bez špetky invence. S tím, že ta největší zábava s porcováním mrtvol se odehrává za kamerou, takže ve výsledku skutečně vidíme jen nechutné teploušské seance, uspání a další teploušské romance. Je to vážně nechutné. [55 %] ()

Umlčený (2022) (S01E06) 

Spoilery! Zatím nejlepší epizoda, která byla konečně trošku jiná. neboť jsme sledovali Jeffův zlomový životní moment a obrovské vnitřní boje se svojí posedlostí. Dokonce zde vidíme věc dosud zcela nevídanou - Jeffovu snahu být normální. Znovu se zopakuji, ale platí to zkrátka napříč celým seriálem. Po herecké stránce je to z mého pohledu naprosto bez výhrad. Každé postavě zde věřím každé gesto. Děj tentokrát dost jiný a zajímavý. Jen zkrátka nejsem úplně cílová skupina, která by se s chutí podívala na přehlídku gay romance. Bohužel je za tímto seriálem skryta nechutná propaganda LGBTQ  a rasové rovnosti. Srší to z každičkého centimetru seriálu a je to nesmírně otravné. Já chtěl totiž vidět jen profil šíleného sériového vraha. Avšak jsem rád, že byly v 6. dílu z 10 poprvé měřitelné emoce. [70 %] ()

Kassandra (2022) (S01E07) 

Spoilery! Zatím bez debat nejhorší díl. Nechutně nudná negerská agitka. Názorná ukázka, jak strašné je mít přecitlivělou černou sousedku, která nesnese, aby dopřála sousedovi oddávat se svému vášnivému koníčku. Asi po 15 minutách jsem to musel pustit zvýšenou rychlostí. Absolutně mě to nebavilo a ačkoli je tento díl stopáží nejkratší, tak pocitově patří k těm vůbec nejvíce se vlekoucím. Pobavila snad jen usmiřovací návštěva s toustíkem. Jinak zcela o ničem a znovu jen totální stereotyp. Je to jako byste si v restauraci objednalo obrovský steak s nějakou omáčkou a číšník vám přinesl pouze tu omáčku.  [15 %] ()

Lionel (2022) (S01E08) 

Jedna z těch zajímavějších epizod. Pro soudní líčení mám slabost. Obzvlášť pro ta americká emocionální, kde argumenty nefungují. Navíc mě docela baví sledovat rodinku roku kolem Jeffa. Tato epizoda se točila hlavně kolem ní. Zjišťovalo se kde, kdy a kdo co posral, že si Jeff oblíbil zrovna takhle neobvyklou kratochvíli, jako je vraždění a pojídání různých kulturních menšin. Obešlo se to celé bez těch trapných vražd, kde stejně nebylo nic vidět. Takže za mě vesměs spokojenost. [70 %] ()

Strašák (2022) (S01E09) 

Spoilery! Zcela zbytečná a nepříjemně se vlekoucí epizoda. Celý tento projekt dostal výrazně více dílů, než bylo třeba. Bylo zajímavé nahlédnout na Jeffův pobyt v teplácích a budování fanklubu, ale to bylo bohužel tak všechno. Jinak sledujeme jen ubohé právní tahanice a senzaci, na které se chce každý nějak přiživit. [60 %] ()

Bůh odpuštění, Bůh pomsty (2022) (S01E10) 

Naprosto rozumím relativně vysokému hodnocení této epizody. Samozřejmě, že i já jsem moc rád, že už všichni máme tuhle uměle natahovanou negerskou agitku úspěšně za sebou. Scény z vězení znovu super, ale nevěřím, že existuje jediný divák té správné barvy pleti, kterého by bavilo sledovat ty nekončící negerské boje o stavbu památníku pro nějaké teplé opičáky a podobné nesmysly. Závěrečná poprava od toho směšného negra v závěru byla snad nejtrapnější možnou tečkou za celým seriálem. Celkově vzato těžce průměrná záležitost, které nemá smysl věnovat čas. [50 %] ()

Související novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (více)

Reklama

Reklama