Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Recenze uživatele Najt k tomuto seriálu (10)

Monstrum (2022) 

Velice povedený seriál o jednom s nejbrutálnějších masových vrahů historie. Seriál zobrazuje celý jeho život, od doby kdy byl ještě v lůně, přes dětství, dospívání až po dospělost, kdy se jeho aktivita probudila nejvíce, V seriálu vidíme i dopadení, uvěznění i jeho smrt. Zároveň je seriál zaměřený i na oběti a jejich rodiny, na rodinu Dahmera i jeho samotného. Tvůrci se snaží zachytit jeho charakter, příčinu jeho chování i jeho sklony ke kanibalismu, nekrofilii, homosexualitě a alkoholismu. Je pravdou , že pro takového člověka na Zemi místo není a jeho činy nikdy nemůžou být odpuštěny. Jenže při sledování máte někdy pocit že nejednou Vám bude Dahmera líto. On to neměl jednoduché, byl nemocný, uvědomoval si co dělá a věděl, že to je špatné ale člověk si své vzrušení nevybírá. Někdo je Gay, někdo je pedofil, někdo nekrofil. Většinou se s tím člověk už narodí. Takže na jednu stranu bylo velmi zajímavé sledovat, že Dahmer tu byl vyobrazen taky jako oběť, oběť jeho vlastního podvědomí, myšlení, života, kdy mu nikdo a nikdy nenabídl pomocnou ruku. A různé souhry náhod a rozhodnutí ho dovedly až tam, kde skončil. Navíc mě dost zaskočily první dvě vraždy. Tohle nejde omluvit, ale lze konstatovat, že pokud realita byla obdobná, stačilo něco udělat jinak a ty oběti by mohly žít dodnes. Každopádně vše je bravurně zpracované, neskutečně zahrané ( Evan Peters ) a perfektně natočené. Jen škoda, že je v seriálu absence gore, u takovýchto projektů to zkrátka divák očekává. Není potřeba nechutnost ani horor, ale chybělo mi více šokantních scén a více času, který trávil s obětmi. Pak bych neodolal plnému hodnocení. I tak ale velmi slušné 4* .. // no spíše 4,5* ()

První díl (2022) (S01E01) 

Velice solidní začátek, na to že se 70% epizody odehrával v 1 místnosti s 2ma lidmi tak slušné. Závěr na policejní stanici se seznamem co se vše našlo v tom bytě, to byl slušný nářez. ()

Neopouštěj mě (2022) (S01E02) 

Dahmer je zadržen a my se dějem přesouváme do roku 66 a vnímáme střípky jeho dětství, kdy už v tomhle ranném věku začínala jeho mysl chorat. Bohužel jenom výchovou to nebylo, takový člověk to má v sobě a jen čeká na impulz, který jeho zvrácenost začne prohlubovat a rozvíjet. ()

Dahmerování (2022) (S01E03) 

Děj se posouvá do roku 77. Tady nám Dahmer dospívá. V tu chvíli je ještě čistý. Když se rodiče rozvedou , začne holdovat v alkoholu a projeví se jeho touha o pitvání. Zjistí že je gay, začne cvičit a potká stopaře. Pozve ho domů, jenže situace se zvrtne. Příběh tedy sleduje události před jeho první obětí, kde propukne jeho psychopatická povaha. Nevím jak to bylo v reálu, ale v seriálu je paradoxně jeho první zabití spíše nehodou, než plánovaným činem a zároveň je zde ještě schopen projevit lidské emoce. ()

Skříňka hodného kluka (2022) (S01E04) 

Zatím nejlepší díl seriálu. Příběh nás vezme do roku 77, 81 a 87, kde se dozvíme podstatnou část Dahmerova zvláštního života. Při sledování jsem měl pocit, že tato epizoda poukazovala na to, že on byl vcelku hodný kluk, jen měl neskutečnou smůlu. Fakt nevím .. vim jen, že pro jeho činy neexistuje žádné opodstatnění. Paradoxně první vražda byla spíš zkrat a druhá omyl, stále to byl nemocný člověk od narození, který dělal špatně rozhodnutí, rozhodnutí za hranicí zákona. Možná zabít nechtěl, ale zabil. Každopádně ty možnosti co měl ho mohli posunout do výšin a pokud by nebyl nemocný klidně to mohl někam dotáhnout. ()

Mají krev na rukou (2022) (S01E05) 

Další zajímavý díl. V tuhle chvíli musím pochválit luxusní herecký výkon Peterse a skvělý český dabing. Jen nechápu proč je to natočené tak, že s Dahmerem sympatizuji a vidím v něm člověka s neskutečnou smůlou a osamělostí. Pokud byl monstrum, jak už značí jen název seriálu, proč mi ho má být lito ? Samozřejmě chápu, že realita byla trochu jiná. Ale i tak. ()

Umlčený (2022) (S01E06) 

Děj se posunul do 91. Tady už to chvílemi vypadalo, že by mohl D. odolat, ale opět pokušení podlehl. Díl to byl dobrý, ale mě ta epizoda přišla nevýrazná. ()

Kassandra (2022) (S01E07) 

Slušný díl v pohledu sousedky Glendy. Tam si musela prožít, když Dahmer hned vedle rozřezával, skladoval a následně konzumoval svoje oběti. Smrad jak hovado, zkažené maso, špína. Nechápu, že tam neshnil v tom bytě. ()

Lionel (2022) (S01E08) 

Děj už je v současnosti zpět tam, kdy seriál začal. Už začíná soudní přelíčení a největší prostor dostal otec, kterého dohnali démoni. ()

Bůh odpuštění, Bůh pomsty (2022) (S01E10) 

Závěrečná epizoda se odehrává v nejbližejší minulosti jakou jsme za života Dahmera mohli postřehnout. Děj se odehrává v 94 roce, tudíž je Jeff už 3 roky za mřížemi. Sledujeme děj z vězení, vzpomínky i rodiny obětí. Každý se s tím snaží nějak vypořádat. Ke konci se dočkáme i zatmění slunce a zrovna v tenhle den probíhá poprava Johna Wayna Gacyho, kterou taky sledujeme a v tento den se nechá i Dahmer pokřtít. Jeho povrchnost a smysl pro humor dohnala ostatní spoluvězně k nenávisti až jeden pošahanec, vrah, který byl poslem božím, při úklidových pracích v tělocvičně, sprovodil Dahmera o život, přitom zabil ještě dalšího spoluvězně. Toto je jedna jediná epizoda, kde se dočkáme mírného gore, kterému se celý seriál úspěšně vyhýbal. ()

Související novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (více)

Reklama

Reklama