Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie o muži, jehož život je zcela ovládán ženou. Marianne je sice roztomilá a zábavná, ale její reakce jsou často nevypočitatelné. Její vztah s Trondem rychle přechází ze zamilovanosti do lhostejnosti či úplného nepochopení a pak zase zpět. Trond nachází své útočiště v bazénu, kam se chodí vzpamatovávat z těchto rychlých změn. Přitom tuší, že by jeho život byl spokojenější bez Marianne. Je do ní ale natolik zamilovaný, že ji nedokáže opustit... Sytě barevný a vizuálně poutavý příběh, natočený podle literární předlohy, zobrazuje vztah dvou naprosto odlišných lidí. Film je plný nečekaných zvratů i komických momentů. Velice působivě je zde snímáno prostředí, ať už pařížský Montmartre nebo divoká norská příroda. (Febiofest)

(více)

Recenze (41)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Milostná (sexy) komedie vyprávějící příběh ze začátku submisivního muže, jehož život není nikterak komplexní. Už samotný start s pomalu přibližující se kamerou na hlavního protagonistu sedícím v křesle a pojídajícím pizzu v tričku s nápisem "HARMONY" za doprovodu idylické hudby, přerušený "věčně mluvící" zrzkou Marianne vám dává tušit, v jakém duchu se film bude odvíjet. Frekvence Marianneních návštěv začne narůstat a jeho život se tak začne přetvářet. Jelikož on však není žena, která by si o tom jednoduše promluvila, ustoupí raději do pozadí a začne chodit plavat, kde mimochodem potká Glenna (Peter Stormare) s jehož spolusaunovníky vše řádně proberou a poradí mu, co by měl dělat. To jest začátek jejich vztahu (nevztahu) pod taktovkou Marianneních náladových požadavků a kontrole nad ním i vším, co společně dělají. Když ho vyhodí z práce, rozhodnou se cestovat po Evropě a skončí až v Paříži a dále na venkovském hradě. Výlet se ale nevybarví tak, jak by si oba přáli a přes několik zvratů vám město lásky napoví, jak vše asi dopadne. Nutno podotknout, že mě Marianne svým vzhledem vůbec nezaujala, přisla mi dost nesympatická a ani její psychická stránka osobnosti zde není vyobrazena do větší hloubky. Co mě zaujalo byla především nádherná norská scenérie a technická koncepce scén prokládaných symbolickými prvky prostupujících realitou. (7/10) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Možná není někdy snadné vydržet se ženou, ale vydržet s tímhle filmem, to byla opravdu muka. Hlavní hrdina to asi neměl v hlavě úplně v pořádku a proč tak hrozně visel zrovna na té úděsné Marianne, to mi není jasné. jestli jsem se u toho měla smát, bavit nebo ho litovat, tak to opravdu nešlo. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Moc netušim, co dělá v NORSKÝ komedii Peter Stormare, ale když už ho tam naverbovali, tak si rozhodně zasloužil mít trošku víc času ve filmu a ne jen, že si tam asi tak 5x pokecá s hlavní postavou a má přitom plavky a občas si zaplave v bázenu, nicméně teda horší než to že Peter nedostal moc prostoru pro mě bylo, že mě to ze začátku moc nebavilo, sice se ten styl jakým je to vyprávěný a jakým způsobem se odvíjí vztah dvou hlavních postav zdál zprvu dělanej docela vtipnou formu, ale opak byl bohužel pravdou a já se zas tak moc nebavil, naštěstí se to ale zhruba od poloviny zlepšuje a vyvrcholení na ultrazvuku už nemělo chybu. 3,5 ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Uchvácen ženou naprosto vystihuje podstatu filmu, který pojednává o životě jednoho průměrného zoufalce, který se většinou nechá vláčet okolnostmi, ale občas se i odhodlá k nějakému zoufalému činu. Do "profláknuté" romantické komedie má tato skutečně hodně daleko. Ani to není moc komedie, ani romantika, ale kam jinam to zařadit...Film z reálného života podaný neobvyklou formou plnou skvělých imaginací.Originální film. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování románu Erlenda Loa. Jeho název by se dal přeložit jako "Uchvácen ženou" a v norštině i v angličtině vyvolává asociaci s příběhem Scarlet O'Harové a Rhetta Buttlera (Tatt av vinden - Jih proti severu). A hlavní hrdina je opravdu uchvácen. Ani se mi nechce věřit, co si všechno nechal líbit. Zároveň mě trochu znepokojovalo, zda takhle nevnímají někteří muži všechny ženy, co nejsou naprosto odevzdané puťky. On manipulovaný chudák, ona tahá za nitky všemi možnými způsoby. Jinak z pera Erlenda Loa už nějakou dobu nic nevyšlo. Poslední dobou je snad členem, možná dokonce předsedou, nějaké grantové komise pro mladé umělce a jeho vlastní tvorba vzala za své. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Klasická festivalová/klubová záležitost, uchopená typickým skandinávským způsobem - trochu šílená, zvláštně vtipná a mající specifické kouzlo, které se dá těžko pojmenovat. Domnívám se, že každý si ve filmu může najít svoje, ať už sledovat paralely na vlastní vztah, nebo se jen bavit (poměrně rozvětveným) dějem. Ani komedie, ani romantická, přesto kompaktní a fungující. 70% [přehlídka Filmový Erlend Loe, Evald, 2015] ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Čistá přesná, úhledná práce, která ve výsledku nepostrádá opravdovost. Život je opravdu už takový, že se chlap někdy drží takové podivné fúrie a neví, proč se jí ne a ne zbavit. Moc pěkné dialogy jsou nenásilně a vtipně doplňovány vnitřním monolgem, který při všem humoru filmu dodává hloubku. Půvabné, imteligentní dílko. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Seveřané obecně se tak nějak dobře pozorují, jako pokusná morčata, proto také závěry mých laboratorních prací jindy nešetří chválou na způsob jejich života, tentokrát se však autor nechtě inspiroval epizodou s obrazem, která ve filmu proběhla, a stejně jako postava na něm vyvedená, i on se pokusil chytit něco velkého něčím malým... Snímek se snaží o patrně vtipnou ukázku případu, kdy žena vpadne muži do života jen proto, aby ho z něj postupně vystrkala, ale činí tak, až na celkem povedenou kameru a příjemnou hudbu, vysoce otravným způsobem, kterému neuleví ani pohled na úděsnou Marianne a tumpachového Tronda, naopak... normálně jsem si musela brát oddechový čas, abych se dobrala konce :-( ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Spojenie severskej originality so života skúseným autorom predlohy a scenár/IST/om, ktorí sa neboja ísť proti zavedenému klišé. A ak sa k tomu pridá režisér, vizionár, vznikne malý filmový ZÁZRAK, ktorý je zároveň tou najtradičnejšou LOVE story i typickým dôkazom toho, ako LOVE hurts (nech parafrázujem hudobnú klasiku použitú vo filme). JEDINEČNÝ FILM, ktorého časti (prvá permanentková scéna v bazéne, ultrazvuk či komoda v závere) si zapíšem do učebnice autorskej originality. To som celý ja, snažím sa chytiť niečo podobne veľké niečím takto malým. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční severský film - ve smyslu, že to není černá komedie ani temný thriller, ale drsná detektivka a má to happy end. Ovšem jako romantická komedie to funguje velmi dobře. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Nezvykle hřejivá romantika z končin severských, nad jejíž bezmeznou nápaditostí a říznou dynamičností se Hollywood oddává tiché, závistivé autofelaci. Hlavní hrdina je výstavní exemplář submisivního, středoproudého Seveřana, jeho drahá polovička je šťavnatý flák rozkošné, panovačné čubky a dohromady tvoří ujetý, jiskřivě nejiskřivý páreček vhodný tak akorát k nevyhnutelnému vypěnění půllitru. Zkrátka patosu prostý majstrštyk, jenž stačí na postižené, decentně lidumilné zdvižení koutků a povznášející pocit produktivně stráveného času. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Tohle je hrozný film, několikrát jsem přemýšlela, jestli to mám spíš dokoukat, nebo spíš smazat. Ale samozřejmě dokoukala ze setrvačnosti a touhy dozvědět se, jak to nakonec skončí. ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Všichni, kdo si myslíte, že máte doma bláznivou ženskou, mrkněte na tohle. ___ Příběh je servírován otevřeně schematicky, takže žádný "jako ze života", ale tím spíše je možné se v něm najít. Srážka muže "chci to, co nemůžu mít" a slečny "netoužím po tom, co už mám" je zbavena hlubších psychologických konotací. Utrpení hlavního hrdiny je vždy nějak výtvarně odkatalyzováno (následují SPOILERY) - tu klesne na podlahu, snad pod tíhou batohu sbaleného za účelem návštěvy přítelkyně dlící toho času romanticky na ostrově, tu je, bezvládný, tažen ke dnu plaveckého bazénu tlakem vodní masy (zpod které je vyzvednut mužnou rukou kamarádovou); odlehčení situace je dokonáno následnou scénou á la Pieta (viz galerie). Jen ten idealistický závěr mi k té hořkosti nějak nesedí; možná jen tvůrci nevěděli, jak příběh uzavřít, stejně jako já tenhle komentář .. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

takhle si představuju romantické filmy. Zpracování mělo švih i půvab a potěšil mě i styl vyprávění příběhu. Bylo příjemné propojení severské studenokrevnosti s francouzským temperamentem. Trošku mi styl vzdáleně připomínal Amélii z Montmartru, ale žádné kopírování. Prostě doporučuji! ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Rádoby ztřeštěná komedie o mladým muži, který není ani hezký, ani chytrý, ani výřečný, ani bohatý; no je to prostě takovej trochu roztomilej ňouma proplouvající svým nudným životem s hrstkou přátel, podřadnou prací a docela milou rodinkou. Když takovej chlapík potká relativně hezkou dívku (on 4, ona někde mezi 5-6), pak čert vem charakterové nedostatky, jednoduše si jí chce udržet. Dokonce se snaží zamilovat, jak by ne. Já ani nemám problém s dějem, akorát mě to vůbec nebavilo. Po Marianne jsem netoužil a ňouma si to svým otřesným projevem zasloužil. Sice měl relativně bystrý myšlenky, ale chronická neschopnost se vyžvejknout a činit jakákoliv rozhodnutí byla na ránu. Takže ztotožnění naprosto žádné. Láska pochopitelně potřebuje nedostatky a chyby milenců, dokonalost je zhouba, ale zkombinovat duševně labilní blbku se silnými komplexy ve vztazích s muži (díky patří otci), jejíž spontánnost je víc otravná než sympatická a chudáka, který odpustí všechno, jen aby si vrznul a nemusel si připustit, že je zcela zbytečný člověk, to není ani hezký, to je od tvůrců spíš zákeřný. A navíc vypočítavý a laciný vůči divákům, který se ve svých průměrně funkčních párech hoďku a půl drží za ruce, sem tam si dají pusinku a mají radost, že jsou na tom líp. Sladká dortíčková tečka filmu je sice záměrně kýčovitá, ale to furt nevyvrací její existenci, takže sorry. Návod k důstojnému přežití filmu budiž skrze solidní kameru, občas nějaký ten dobrý režisérský kousek po formální stránce, ale hlavně samotné exteriéry, resp. Norsko jako takové, nádherné místo. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Ne Marianne opravdu není roztomilá a zábavná a já vážně netuším, jaké kouzlo toho chlápka k této nesnesitelné ženské tak neuvěřitelně táhlo. To už bych se do ní, jako chlap, spíše zamiloval(a) ve filmu Kunsten å tenke negativt, tam by se mi to zdálo pravděpodobnější :) ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Romantické filmy nevyhledávám, ale za tento se nestydím. Příběh zajímavý, ale ještě lepší je Marian Saastad Ottesen, jen s ní to vydržet. Pro mě jeden z nejlepších ženských hereckých výkonů posledních let ze Skandinávie. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nevšední komedie o vztahu nevýrazného muže, neurčitého věku s nepříliš pěknou ženou, jenž mu ovlivňuje život víc než by chtěl. Která si navíc přinesla výraznou, žlutě kanárkou komodu k němu domů a tvrdí, že barva vymalování jeho stěn se ke komodě vůbec nehodí! .Co s ní? Poslat jí pryč? Ale jak? Poradí ti chlapi v sauně… Musím říci, že jestli jsem se zpočátku chvílemi nudil, tak od půlky filmu už ani náhodou. A jestli komedii, tak takovou ano. Škoda, že se nedá hodnotit půlhvězdičkou, je to tak na tři a půl... ()

Související novinky

Severské filmy na říjen

Severské filmy na říjen

04.10.2009

A opět je tady nabídka zajímavých filmů od Skandinávského domu. V pondělí 5. 10. začíná minifestival „Je láska láska?“, který filmová sekce SD připravila ve spolupráci s pražským kinem Atlas … (více)

Reklama

Reklama