Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ondřej (M. Vašinka) touží po nevěstě, ale žádná se mu nelíbí. Až na trhu objeví u malíře Matěje (J. Zahajský) obrázek dívky, která mu na první pohled doslova učaruje. Svlékne proto i panský kabát a hodlá dívku za každou cenu najít. Matěj však pana Ondřeje vodí za nos. Tou vytouženou dívkou z obrázku je totiž Rozárka (M. Hudečková), jeho vlastní dcerka, a on si není jist pevností Ondřejova citu, a tak mu to neprozradí. Než pohádka dospěje ke šťastnému konci a svatbě, musí mladík podstoupit mnoho zkoušek. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

otík 

všechny recenze uživatele

Průměrně lepší poobědová kulisová pohádka s trošku posmutnělým Zahajským na začátku i konci filmu, ale jinak děj nabídl docela zajímavou cestu knížecího pána za poznáním práce a také za vysněnou milou z obrázku na pouti. Občas se mi zdálo, jakoby scénárista nevěděl, kudy přesně se vydat, ale přeci jen se pohádky točí pro děti, takže nebudu tak skoupý. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Kterak páníček s nosánkem nahoru dostal výchovnou lekci od potulného malíře i všech, které po cestě potkali. Jako mělo to místy něco do sebe, ale jinak je tato pohádka ze slabšího soudku. Průměrnou kvalitu udrželi jen slušné herecké výkony a trocha té vtipnosti a ponaučení. Vyžle a Bidlo to je partie pro mlýnářovic holky jak vyšitá – tahle pasáž se mi líbila asi nejvíc. Jiří Zahajský – stavební kámen tohoto příběhu a Marcel Vašinka byl alespoň na chvíli „na holky“, ale jinak i on není špatný herec. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Ona spíše než pohádka je to takové buddy movie o tom, jak práce z namyšleného knížete pořádného chlapa udělala. Mnozí současní chlapi by takovou lekci potřebovali, když už nejsou ty dva roky povinné branné služby. Vašinka se Zahajským jsou docela sehraní parťáci, zápletka v mlýně také dává smysl, včetně snahy otce ochránit dceru, dokonce i výprava je na studiovku hodně povedená. Jen ta závěrečná hudba se sem moc nehodila, protože celou dobu je to vedené spíše v té meditační rovině, kterou navodí hned zpočátku vynášení Morany. „Člověk by měl mít u sebe něco, co mu připomíná to nejkrásnější, co zažil." ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Co jednou udělalo člověku radost, to by měl v sobě nosit navždycky." Krásná moudrost a nejen tato zazní v tomto pohádkovém příběhu o tom, jak se ze zámeckého namyšleného pána stal prostý člověk. Všechny scény jsou natočeny ve studiových interiérech, kreslené kulisy a rekvizity plní své pohádkové kouzlo a zvuky ptáků a kdákání slepic navozují tu pravou vesnickou atmosféru. Tohle mám na těch starých kulisových pohádkách opravdu moc rád. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Poctivý scénář Karla Šiktance, za notovým papírem Vadim Petrov, zkušení rutinéři Zahajský a Vašinka... co tomu může chybět? Chybí tomu drajv. Oba výše zmínění herci jsou sice dobří, ale nejsou to žádní tahouni, celé s to tedy vleče a nikam to neuteče, nepřekvapí... snad až na fórek na začátku, kdy malíř (Zahajský) v krámku krom univerzálních krajinek prodává i obrázek nápadně podobný Slunečnícím od van Gogha. Toť ale prakticky vše, z průměru studiových pohádek té doby tenhle kousek nevykukuje. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama