Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední z trojice šermířských pohádek uzavírá napínavou trilogii tak, jak se sluší. Stejně jako v předchozích se tu bude hrát o čest a spravedlnost. Trestu neuniknou ti, kteří si ho zaslouží. Z lásky se budou těšit ti, kteří v ní vytrvali, dobro nad zlem bezpečně zvítězí... Mladý král Valentin (V. Udatný) a královna Saša (K. Březinová) po všech útrapách slaví slavnou svatbu. Starý král (J. Somr) se vzdává trůnu ve prospěch svého syna Valentina a do královské rady jmenuje „mladou krev“ – Petra (M. Libert) a zrádného hraběte Merona (J. Langmajer). O starého hraběte ze Salmu Viléma (M. Štěpánek) se vzorně stará jeho nalezený syn Alík (J. Strach). Hraběti se však stýská po dcerách Helence (J. Schneiderová) a Saše. Čarodějnice Maruna (B. Holišová) se zatím sžije s čarodějem Otónem (V. Preiss). Vše by probíhalo šťastně, kdyby v lesích neřádili lapkové, kteří přepadají kočáry s cestujícími. A především kdyby hrabě Meron ctižádostivě nebažil po královském trůnu, kde by rád vystřídal Valentina. Využije lsti a pokusí se ho otrávit, vinu přitom šikovně svede na Petra… (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Trochu nastavovaná kaše o mečích, další ženy znalé umění kordu, ale v rámci toho, co je nám často servírováno, je tohle, díky skvělému obsazení, docela vtipným dialogům a hereckým výkonům, vlastně pořád ještě klenot. A poznámka pod čarou, iustitia byl nápis na popravčích mečích. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

V závěrečné části šermířské trilogie budeme sledovat rozuzlení osudů komtesy Alexandry a prince Valentina a jejich přátel i nepřátel. Hodně vody uběhlo od prvního setkání Valentina s Alexandrou, kteří na hradě tvoří ctnostný pár a stali se z nich vladaři, král a královna, a stále se vroucně milují. Intriky však na sebe nenechají dlouho čekat a záludní nepřejícníci z jejich řad usilují o to, aby jejich štěstí a láska netrvaly věčně. Král je záhy otráven, a i když se uzdraví, trpí ztrátou paměti. Alexandřin otec, hrabě Vilém, se taktéž roznemohl, přivítal však zpět svého dávno ztraceného syna, ňoumovitého Alexandra zvaného "Alík", co místo bojů raději vysedává v knížkách, na scénu vstupuje starý čaroděj a jeho mocná a užitečná kouzla, Alexandřina mladší sestra Helena se provdala za hraběte Petra, který je náhle nespravedlivě obviněn z úkladné vraždy krále, a podlý hrabě Meron je strůjcem všech těch intrik na královskou rodinu, protože se chce zmocnit trůnu. Nebývá obvyklé, aby se televizní pohádka dočkala trilogie, a tím také prodělala značný posun směrem k horšímu. Od historického příběhu s dobrodružnými prvky a pohádkovými motivy z jedničky se postupně přešlo k nevyrovnané směsici pohádkové komedie s dramatickým příběhem, což zrovna není nejlepší kombinace. Rozjíždí se hned několik dějových linií a většina z nich je nedodělaných. Původní herecké obsazení zůstalo i do třetice zachováno a přibylo několik dalších, mnohdy zbytečných postav. Jednou z nich je starý čaroděj Oton v podání Viktora Preisse, který vnesl do příběhu to horší a byl až nadbytečný. Zajímavější byli Jiří Langmajer jako proradný intrikán, co měl jisté charisma anebo Jiří Strach, jehož postava se důvtipně pohybovala na komediálně-dramatickém rozhraní. Triky spojené s kouzly byly dost otřesné a v soubojích na kordy, kterých je opět jen hrstka, se nijak markantně nezapracovalo a stále se nedají brát příliš vážně. Příběhová nevyváženost se podepsala na neučesaném ději. Valentin s Alexandrou byli upozaděni, místo nich zbyteční lapkové a stejně tak markytánská vdova s dcerou, šermířské souboje, jakkoliv nepovedené, a sympatický historicko - dobrodružný ráz nahradily fádní kouzla a čáry anebo zvláštní a nehodící se pokusy o komedii, kterých nebylo třeba. Celý děj se motal kolem zázračných mečů spravedlnosti. I tak se pár dobrých nápadů našlo, ale celkově to už nudilo a nestačilo to ani na sympatický (nad)průměr, který si hlavně první díl s přehledem udržel. Michaela Černá přišla s nekonzistentním scénářem, Miroslav Sobota se tomu režijně podvolil a výsledkem je ani ryba ani rak. Ani pohádka a ani historické drama. A to, co je mezitím, vás ze zívačky nevytrhne. 40% ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Co se týče volné trilogie, tak třetí díl byl asi nejlepší, ač se stále jedná o televizní podprůměr. A když už se to tedy nazývá šermířskou pohádkou, mohlo by se tam šermovat. I souboje v pohádkách výrazně starších jsou lepší. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Když se čaroděj Otón ztvárněný bezkonkurenčním panem Preissem pustí do čarování, člověku by pomalu běhal mráz po zádech. Opravdu velmi slušná pohádka o síle lásky a přátelství. Na celou "trilogii o mečích" se vždycky ráda podívám. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příjemně obsazená pohádka, která se ale rozhodně nedostane mezi mé oblíbené. Děj mě příliš nezaujal a i přes krátkou stopáž jsem se těšil na konec (ne na závěr). ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Ani zázrak tyhle meče nezkříží. Poslední díl už byla naprostá křeč, kdy jsem nevěděl jak tuhle pohádku sledovat. Nakonec jsem usnul.... dokoukal jsem to až ze záznamu a musím říct, že nic, naprosto nic důležitého jsem neprospal. 25% ()

ella 

všechny recenze uživatele

Poslední díl trilogie, jejíž kvalita má bohužel sestupnou tendenci. Sympatičtí herci, s šermířskými turnaji se díky bohu také šetří. Jen už léta čekám, až filmařům někdo vysvětlí, že schovat holce vlasy pod klobouk a obléknout ji do neforemných šatů z ní pořád ještě nedělá vizuálně muže. Zvlášť z malé roztomilé dívenky. Těším se, až mě někdo nachytá... ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jedna z posledních hezkých televizních pohádek. Pak už to šlo jen a jen z kopce. Výborný výkon Martina Štěpánka. ()

Fary odpad!

všechny recenze uživatele

Jestli jednička byla blbá, dvojka ultrablbá, tak pro trojku už ani nemám slov. Dělat z pohádky telenovelu je prostě prasárna... ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Parádní závěr trilogie s úžasným Otónem a Alíkem. Na Preisse bych se vydržela dívat pořád:) Meron jako padouch nic moc, nepropracovaný, bez minulosti, najednou se zjevila bylo ihned jasné, že je to padouch...no prostě slabota. Nebudu dál rozebírat detaily, celkově to bylo fajn, souboje stále bez mečů (!) a jakési nemotorné, ale to pominu, jinak jako celek jsem to viděla moc ráda. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Všechny tři související pohádky - Zkřížené, Zvonící a Zázračlné meče (které můžou být ovšem shlédnuty i samostatně) hodnotím vysoce nadprůměrně. Skvělý herci z řad našich nejlepších a zároveň poutavý děj, jednoduchý avšak propracovaný... s ponaučením... Vřele doporučuji :) ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

70% Kvalitní pohádka, ikdyz viditelně s levnější produkcí a triky, ale s originálními nápady, morálními poučeními a s vynikajícími V. Preissem a J.Langmajerem ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Spravedlnost, všichni jí musíme pomáhat, protože zázračné meče jsou jen v pohádkách. Nejlepší byl Viktor Preiss a jeho Hildegarda ()

DadysGirl 

všechny recenze uživatele

V posledním díle se objevili nové postavy, některé zmizeli... Překvapuje mne, že nesplodili žádné dítě... jinak celkem povedená pohádka. Škoda, že to vzniklo jako TV film... Kdyby to mělo delší stopáž a větší rozpočet mohla z toho být povedená dobrodružná série... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

První dva díly byly celkem pohledné, třetí díl ale je rozhodně nejslabší. Závěrečný šermířský souboj na tom už nic nezmění. Tentokrát jdu o stupínek dolů, chyběl humor i hudba a exteriéry se oproti dvojce zhoršily. ()

Reklama

Reklama