Reklama

Reklama

Zkouška pilota Pirxe

  • Polsko Test pilota Pirxa (více)

Obsahy(1)

Na základě tajného vládního projektu je na kosmickou loď umístěn robot, který má prověřit chování a schopnosti lidí v krajních situacích. Velitel lodi Pirx musí řešit konflitky a podezření mezi posádkou, která o experimentu oficiálně neví, ale leccos si domýšlí. Konfliktní situace nakonec vyústí do stavu, kdy lodi a celé posádce hrozí zánik. Socialistická odpověď na sci-fi žánr zejména americké proveniece sbírá některé nápady z filmů ALIEN či STAR WARS, ačkoliv byla natočena na náměty povídky slavného polského sci-fi autora Stanislawa Lema. Klade však především důraz na morální vlastnosti postav, čímž se prostředí sci-fi poněkud vytrácí. (Robbi)

(více)

Recenze (44)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu by sm už vážne privítal modernú adaptáciu. Skúška Pilota Pirxa rieši už dobou veľmi otrepanú tému človek vs. robot, takže dnes u nového diváka nevzbudí taký záujem ako svojho času. Film, čo sa týka technickej stránky, značne zostarol a jeho interiéry a na kolene robené efekty pôsobia celkom zatuchnuto. Zoberme si, že v tom istom roku vznikol Votrelec. Je potom otázka, či môžeme porovnávať neporovnateľné, ale zase prečo by nás to ako divákov malo trápiť. Solídna hard core sci-fi, ktorá sa zrejme verne drží predlohy, pretože celá story nepôsobí príliš filmovo. Ale dnes by sa dala elegantne zahrnúť do hodky v Black Mirror. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zkouška pilota Pirxe má 2 zcela rozdílné poloviny. V té první se intrikuje, uniká smrti (celá „automobilová“ pasáž působí však velmi podivně), přemlouvá, „nenápadně“ rýpá do Západu (mekáč, až směšně zkažené prostředí tanečního klubu) a nebýt už pozvolného seznamování s posádkou, byla by to docela nuda. Druhá polovina je už však jiné kafe. Přepne se do vesmírného režimu, přesto sci-fi žánr zde tak úplně nedominuje (rozhodně však po technické stránce obstojí se ctí i na dnešní poměry; tedy krom té kapku úsměvnější zvukové složky). Rozehrává se totiž drama s prvky thrilleru, které má parádně tajemnou atmosféru, hodně napětí a divák dostává stejný úkol jako hlavní hrdina, tedy pozorovat zbytek posádky, poslouchat jejich výpovědi a sám tipovat, kdo je člověk/robot a jaké má úmysly (a přiznám se, že tohle vyslýchání bych snesl i podstatně déle, jak mě bavilo). Pasáž u soudu už tak napínavá není (spíš naopak), ale pro diváka je připraveno na závěr ještě jedno osvěžující dilema, které mu pravděpodobně vydrží i po zhlédnutí snímku. Za mě osobně to budou slabší 4*. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Kdysi napětkrát v kině jedním dechem hltaný biják po pětatřiceti letech viděti – odcizení mezi tehdejším a dnešním já se zhroziti. (To jako že už si ne a ne vzpomenout, co mě na tom tenkrát tak fascinovalo, jestli roztěkaný děj, mlhavé poselství nebo odhalené vnady dívčiny na diskotéce. Jenom matně se mi vybavuje, že jsem tenkrát nacházel jakési významy i v grafických obrazcích na pozadí výhružného robotího vzkazu…) Po paměti nahozené **** snižuji na ***, a ta třetí zůstává čistě z piety za tím ach tak snadno uhranutelným klukem, který tenkrát bydlel v mé hlavě a s kterým už dnes nedokážu navázat spojení. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Z filmu je cítit kvalitní předloha, zachována alespoň v dialozích, a i téma je velmi nosné. Škoda jen málo vynalézavé režie, jež se uvede dosti nezáživnou úvodní půlhodinou s dost nezvládnutou a přetaženou scénou s vražídícím náklaďákem a lá Duel, poté už je to jen lepší a dokonce se daří vytvářet napětí a šokující scény. Výprava a triky jsou skutečně dnes již předpotopní a výrazně ruší, především vedle vážné až filosofické zápletky provedení působí až znevažujícím dojmem. Dost mě pobavilo vykreslení kapitalistického světa s pochybnou diskotékou, hrozivými mrakodrapy doprovázenými dunivou hudbou a lá osudové bubny v Za volantem nepřítel, a hlavně rekonstrukce dobového Mcdonalds s šikmookou prodavačkou! Jako žánrová rarita film za to rozhodně stojí, ale i díky Lemově předloze rozhodně nejde jen o resuscitovanou vykopávku. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

...........uz jen proto, ze se ceskoslovenska kinematografie nezmohla ani v jednom jedinem pripade na sci-fi takoveho rozsahu jako v Testu pilota Pirksa.., a prezravala nas nesmysly typu Akce Bororo aj..... nedovolim si hodnotit toto sympaticky skromne dilko mene nez ctyrma*....rad uvitam v mem playeru dalsi Piestrakovy pociny, tato raritka stala za to. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Vrtulník společnosti United Atomic Laboratories, který sleduje Pirxe v horách, je sovětský stroj Mi-2. Pirx tam řídí Ford Mustang Cabriolet 1967, kamion s návěsem Atlantic-Pacific Lines, určený k jeho likvidaci, je Volvo F89 z roku 1972. Nastražený bagr pak sovětský ChTZ S-100 (ЧТЗ C-100), vyrobený v roce 1958. Helikoptéru Mi-2 používá i OSN pro pracovníka public relations společnosti Cybertronics Research Laboratory McGuirra. (Robbi)
  • Letoun Pan Am, odvážející na začátku filmu umělého člověka, je Boeing 707. Jeho označení „Clipper Queen of the Sky“ měl o něco později jiný stroj americké společnosti Airbus A 310, který aerolinky provozovaly v letech 1980–1984, poté byl prodán společnosti Delta. (Robbi)
  • Film vznikl ve spolupráci s estonským Tallinfilmem a Dovženkovým studiem v Kyjevě, kde vznikaly trikové a kombinované scény. (Hans.)

Reklama

Reklama