Reklama

Reklama

Karneval duší

  • USA Carnival of Souls (více)
Trailer

Mary má zřejmě štěstí v neštěstí - z autonehody, při níž umírá její kamarádka, vyvázne živá. Krátce na to se jí však život mění - bezdůvodně ji přitahuje opuštěný plážový pavilón, děsí ji všudypřítomný neznámý muž a i ve společnosti jiných lidí se často cítí osaměle. Mění bydliště a pokouší se utéct všem nočním můrám. Události tím dostávají rychlý spád a Mary zjišťuje, že před některými věcmi se skrýt nedá… (bebsie)

(více)

Recenze (83)

tron 

všechny recenze uživatele

„Naša varhanica dokáže doslova pohnúť dušou.“ Bola by škoda vpustiť si túto jedinečnú hororovú atmosféru do bytu, ak vám za oknami nepanuje sychravé, zahmlené, zasnežené alebo aspoň daždivé počasie. Toto nie je film na pekné počasie. Disciplinované herecké výkony, impozantná hrôzostrašná atmosféra a šokujúce záverečné vyvrcholenie, ktoré podozrivo pripomína iné šokujúce rozuzlenie, konkrétne z filmu... ale nie, to vám nemôžem povedať. P.S. Film okrem názvu nemá nič spoločné s rovnomenným neskorším "klauním" krvákom z produkcie Wesa Cravena. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Pad auta z mostu do reky prezije pouze jedna divka, ktera od te doby vida nebezpecne vyhlizejiciho muze s bilym oblicejem a obcas se ji stava, ze ji jeji okoli zcela ignoruje. Genialni film, stavici na skvele atmosfere, malokdy se stava, aby se clovek u tak stare zalezitosti opravdu bal, ale tentokrat se to podarilo. Carnival of Souls tvori predevsim tri prvky: 1, naprosto skvela Candace Hilligoss v hlavni roli. 2, opravdu neprijemna, casto varhani hudba, ktera misty az taha za usi a dodava pocit neklidu. 3, prace se svetlem a stinem a s tim spojena skvela kamera casto vyuzivajicih detailu. I kdyz je u nas film prakticky neznamy (vysel pouze remake z Cravenovi produkce), vyznamne ovlivnil horrorvy zanr. Slouzil jako jedna z hlavnich inspiraci pro Night of the Living Dead (Romero to sam priznava) a primou citaci jedne sceny najdeme i v jeho nejnovejsim zombie kousku. -----betelgeuse: hnus spoiler. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ten ghoul byl cool, a není to kalibr jako například Ed Wood, ale i tak to dost pokoušelo moji trpělivost. Po úvodní scéně jsem byla přirozeně natěšená, bohužel zbytek filmu tvůrci vypracovali s minimem... všeho. Ale zase někdo asi musel být první a neobratný, aby to ostatní mohli potom dlouhá léta napodobovat a zdokonalovat, a na konci máme kupříkladu Lynche a Mystery Mana, takže za to asi dík. Co mi ovšem připadalo mnohem zajímavější (a v čem mi to silně připomnělo Polanskiho Hnus) byl silný asexuální/queer podtext. Předpokládám, že byl absolutně neúmyslný, ale panenko marja, je to tam. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový a ve Státech poměrně legendární „chiller“, který za málo peněz navodil solidní pocit neklidu, a to bez kapky krve nebo standardních „lekaček“. HNUS SPOILER!!! Bohužel mu škodí fakt, že ho našinec vidí až po ŠESTÉM SMYSLU. KONEC HNUS SPOILERU!!! Za 3 a 1/2. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

(Obsahuje spoilery). "Woow. On je duch"- povedalo si milióny ľudí, keď dopozerali Šiesty zmysel. Kto vie, či by boli takí prekvapení, keby pred tým videli o viac ako 30 rokov starší Karneval duší. A nieje to len oná pointa, ktorá robí tento horor výnimočný. Ba naopak, film skvelo funguje ako celok a na rozdiel od svojho novšieho bratčeka poznanie pointy nezabraňuje tomu, aby ste si ho mohli naplno vychutnat aj viac krát. Nádherné nedoslovné rozprávanie, veľmi intenzívna hororová atmosféra, divák viac ako sleduje, skutočne prežíva temný osud hlavnej hrdinky. Horor, ktorý predbehol svoju dobu. (9/10) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Carnival of Souls" patrí medzi tie filmy, ktoré budú mať vždy rezervované miesto v pomyselnej horrorovej sieni slávy. Je to čiernobiely snímok s tajomným príbehom, mrazivou atmosférou, pôsobivými hudobnými doprovodmi, výbornou kamerou a skvelou Candace Hilligoss v hlavnej úlohe. Na svoju dobu veľmi progresívne dielo. **** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Pro Mary v jistou chvíli přestáva existovat hranice dvou světů,který z nich je ten pravý? První ve kterém si připadá ztracená,nepochopená,nebo druhý,který jí tolik děsí i přitahuje zároveň. Odpověď na její otázku čeká nedaleko, stačí jen udělat zásadní krok.-)) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Nebyť slabších hercov tak som úplne nadšený. Vizuálne skvelé (vychádzajúce z nemeckého expresionizmu) a na svoju dobu dejovo VEĽMI prekvapivé. Navyše som vážne nečakal, že sa budem pri takmer 60 ročnom horore miestami báť. Scény z druhého sveta fantasticky atmosferické. Zostarlo to, nie že nie. Mnoho vecí z tohto sme odvtedy videli veľakrát inde. Ale som rád, že sa viem na tieto veci pozerať dobovou optikou. 9/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, děsivé, ponuré. Černobílý obraz ještě strašidelnou atmosféru podtrhuje. Dávno před Šestým smyslem (1999) vznikl film, který je působivý dodnes. Ples mrtvých/nemrtvých dýchá dekadencí a příšerné postavy jakoby se staly předobrazem pozdějších filmových zombií. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

5/10 Atmosferický film s dobrým nasvietením ale pomerne nezaujímavým príbehom - a to aj odhliadnuc od toho, že ho vykradol jeden veľmi úspešný film z 90tych rokov. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Človek ako tvor kultúrny si vzhľadom k nulovým vedomostiam z danej oblasti vytvoril ideálnu predstavu "civilizovaného" stretnutia so smrťou - danse macabre, resp. Totentanz (čo je pochopiteľne širší termín). Život a smrť sa stretávajú, no niet sa čoho báť, veď je to akýsi priam rokokovo galantný dotyk. Neviem, či bude vyzerať ako veľkoburžoázno grandiózne a elegantno morbídne súsošie od Giulia Monteverde z roku 1893 (hrobka Celle na Cimitero monumentale v Janove) a či pri ňom bude znieť "tanček" od Saint-Saensa (resp. jeho "pichľavá" klavírna verzia od Horowitza). Je možné, že Boh stvoril Herka Harveyho len preto, aby nakrútil "Karneval duší" a tak sprostredkoval exaktnú a explicitne názornú variantu :-) Smrti zmysel pre kultúru príliš neverím, verím ale na filmárske kvality "Karnevalu duší", dokonca i na jeho hodnoty umelecké. Ono totiž nejde len o príšernú organovú seansu v tančiarni bývalého funhouse (Fantóm opery by dal päť), je to tiež brilantná fantazmagorická štúdia odcudzenia. Dosť hnusná. Čo ma vedie k tomu, aby som pripomenul o tri roky mladší "Hnus" od Polanského, ktorý je hnusný prekvapujúco podobným spôsobom. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Moc povedený černobílý horor, v kterém je atmosféra budována hlavně depresivní hudbou (z velké části varhany), nebo úplným tichem, které narušují jen různé skřípavé zvuky. Herk Harvey je zajímavý režisér. Za svůj život točil jen samé dokumentární a krátkometrážní filmy a Karneval duší je jeho jediný celovečerní snímek. Je to na něm hodně znát. Kamera nám už od začátku přijde spíš dokumentární a snímání postav jakbysmet. Ze začátku jsem měl jisté pochybnosti, ale to se po několika minutách vytratilo a já se velmi dobře bavil. Úprava: Když na ten film zpětně vzpomínám, docela žasnu, jak až na mě zapůsobil, proto zvyšuji hodnocení na plný počet. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Předem svýho komentáře bych za tip na tenhle film rád poděkoval kolegovi darkobyk. Sice jsem měl film delší dobu ve Chci vidět ale v té záplavě filmů který tam mám prostě nějak zapadl. Teď už pár slov k filmu. Samozřejmě nejde o žádnej krvák ale o solidní atmosferickou záležitost s perfektní kamerou. Pochválit musím taktéž hereckej výkon Candace Hilligoss v hlavní roli. Film postupně graduje svoje napětí a atmosféru která vrcholí dechberoucím finále. Ve své době to muselo být něco. Dnes už sice asi každej hned na začátku odhalí celkovou pointu filmu ale ani to mi nebrání abych dal plnej počet hvězd. Svým způsobem lze říct, že jde v jistým směru o průkopnickej film o čemž svědčí i fakt, že snímek posloužil jako inspirace pro mnoho dalších filmů. 5hvězd ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hodně vyčpělá duchařina, kterou zub času ohlodal opravdu důkladně. Matroš dobrý pouze pro skalní hororové staromilce. 50 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podobný štýl rozprávania príbehu sme videli mnohokrát....lenže až po Karnivale duší. Predtým si na žiaden nespomínam. Dobové zdroje hovoria, že Harvey vymyslel záver filmu až v priebehu písania scenára, čo sa mi nechce veriť, pretože toto je presne ten prípad, keď máte pocit, že všetko smeruje k vopred stanovenému cieľu. Dlho neveríte, že sledujete kultový horor, avšak na konci sa film poriadne rozbehne v akomsi zvláštnom, pitoreskne duchárskom zmysle slova a amatérskosť niektorých sekvencií a hereckých výkonov budete považovať skôr za klad, ktorý dodáva filmu aj po desaťročiach kúzlo. Rovnako treba oceniť aj jeho nadčasovosť v podobe posolstva a spatný pohľad na charakter hrdinky po znalosti pointy, ked si môžeme domyslieť, ako prázdny bol jej skutočný život. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Vizuálne a dejovo jednoduchý, no i pre dnešného diváka pomerne pôsobivý zástupca klasickej hororovej školy, t. j. diela, ktoré neobsahuje jedinú kvapku červenej tekutiny. Vo svojej dobe sa určite jednalo o klenot žánru, no dnes môže byť film v určitých okamihoch vnímaný ako nudný a v samotnom závere i mierne komický. Ale aj napriek týmto občasným neduhom dokáže snímka vo väčšine svojej veľmi sympatickej stopáže navodiť napínavú až skľučujúcu atmosféru, ktorá je v kombinácii s pôsobivou hudbou a hereckým výkonom titulnej predstaviteľky Candace Hilligoss hlavným pozitívom diela. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ale celkem v pohodě film, jen škoda té druhé nudnější poloviny, ale konec je výtečnej. Atmosféra šlape jak má herečka taky. Českej dabing naprosto příšernej(neděkujem šitko), a příběh je dost originální. Ale jak jsem říkal škoda druhé poloviny. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Normálně bych to hodnotil někde mezi 4 - 4,5 , ale s ohledem na rok vzniku těch pět dát musím, protože je až k neuvěření, jakou atmosféru se tvůrcům v roce 1962 (!!!!!) podařilo v tomto snímku vytvořit. ()

Reklama

Reklama