Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Henry Young je malý kriminálník, kterého pošlou v roce 1938 do Alcatrazu, aby si odseděl trest za krádež 5 dolarů. Spolu s třemi dalšími vězni plánuje útěk. Dozorce Warden Glenn se však o plánu dozví a Young putuje na samotku. Místo povolených 19 dní v ní stráví tři roky. Bez světla, tepla, hygienických prostředků, nábytku. Není divu, že Young z takových podmínek skoro zešílel. Po propuštění na svobodu se okamžitě dopustí vraždy. V soudním procesu mu hrozí trest smrti, ale mladý obhájce James Stamphill se snaží dokázat, že vězení v Alcatrazu by přivedlo každého k šílenství, a tak jeho klient nenese zodpovědnost za svůj čin... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (71)

dobytek 

všechny recenze uživatele

To označení "natočeno podle skutečné události" je nutný brát trochu s rezervou. Tady měl Kevin Bacon ukrást blbejch 5 dolarů, ale ve skutečnosti ten týpek seděl za poněkud vážnější zločiny. Na wikipedii se píše, že byl bankovní lupič a že spáchal vraždu. To jen tak na okraj. Jinak film je takový standardní soudní drama. Viděl jsem už lepší filmy ze soudní síně, ale viděl jsem i horší. Jinak Slatera ani Bacona nepovažuju zrovna za nějaký herecký esa a svůj stín tady nijak nepřekročili. Celkově čistej průměr. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Na opravdovém krutém fyzickém týrání je kromě velké bolesti nejstrašnější to, že v člověku nakonec zlomí i jeho lidskou důstojnost, jak v tomto snímku také předvedl Henry Young ve skvělém podání Kevina Bacona. Námět je podle skutečné události a v dnešní době už by se taková věc, alespoň doufám, stát nemohla, ale v roce 1938 neměl Henry i přes zjevnou nespravedlnost, která na něm byla spáchána žádné zastání. Jediný, kdo se ocitl na jeho straně byl začínající mladý právník, který chtěl vyhrát proces. A Henry, ten toužil jenom po příteli...Jediným důvodem proč jsem tomu nedala plný počet je až příliš doslovný závěr, ale jinak mně film velmi bavil, celou stopáž jsem byla zvědavá co se stane dál, líbily se mi herecké výkony a ty dvě hodiny mi utekly jak voda. A při sympatickém vystupování Christiana Slatera mi až přišlo líto, že v devadesátých letech tak nadějný herec, nakonec utápí svůj talent v samých podřadných hovadinách. Hodně silná čtyřka. ()

Reklama

Faila 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavé téma, ale způsob, jakým se s ním zachází, už tolik poutavý není. Kromě několika neutrálních (předvídatelných, obyčejných, typicky patetických) se zde bohužel objevuje i několiksilně negativních aspektů - zejména zpomalené záběry a jímavá hudba v podkresu dělala některé scény nevhodně komické. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hnusnýmu Alcatrazu vládne sadistickej Gary Oldman, kterej zrychtuje Kevina Bacona tak, že mu jebne v guli, za což se dostane před soud W.Macyho. Z návštěvy plynové komory se ho snaží dostat Christian Slater jako moralistickej právnicej greenhorn. Pro mě velký překvapení. Herecký výkony odpovídají jménům, to se čekat dalo, ale syrová realističnost celého dění dělá z toho kousku jeden z těch úplně nejlepších filmů ze soudní síně. Mix s krymem tohoto rázu je údernej. Doporučuju! 85% ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Toto drama ze soudního procesu je pro mě velkým překvapením a je výborně vygradováno až do finálního ortelu. Kevin Bacon svoji roli psychicky zlomeného a narušeného vězně, jenž šel sedět do Alcatrazu za krádež pěti dolarů a z nějž dozorci po pokusu o útěk udělali trosku a vražedný nástroj, zvládl s bravurou. Ostatní hlavní herecké hvězdy (Slater a Oldman) také nezklamaly. Takže 30% příběh, režie a finále + 40% výkon Bacona + 20% Slater a slizký Oldman = 90% drama, které stojí za to vidět. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (5)

  • Informace o Henry Youngovi jsou velmi rozporuplné. Na stránkách věznice Alcatraz dokonce najdeme informace o tom, že byl opravdu bankovním lupičem a dokonce vrahem již dříve. A že celý proces měl politické pozadí. Nicméně nezbývá než tento snímek brát do velké míry jako fikci. (sator)
  • Prostitútka, ktorá navštívi Younga (Kevin Bacon) vo väzení, je herečka Kyra Sedgwick. S Baconom tvoria v skutočnom živote manželský pár. (m.a.t.o.)
  • Henri Young sa naozaj snažil uniknúť z Alcatrazu, jeden z jeho spolupáchateľov bol Dale Stamphill, rovnaké priezvisko ako postava Jamesa Stamphilla (Christian Slater). (chesterko)

Reklama

Reklama