Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Henry Young je malý kriminálník, kterého pošlou v roce 1938 do Alcatrazu, aby si odseděl trest za krádež 5 dolarů. Spolu s třemi dalšími vězni plánuje útěk. Dozorce Warden Glenn se však o plánu dozví a Young putuje na samotku. Místo povolených 19 dní v ní stráví tři roky. Bez světla, tepla, hygienických prostředků, nábytku. Není divu, že Young z takových podmínek skoro zešílel. Po propuštění na svobodu se okamžitě dopustí vraždy. V soudním procesu mu hrozí trest smrti, ale mladý obhájce James Stamphill se snaží dokázat, že vězení v Alcatrazu by přivedlo každého k šílenství, a tak jeho klient nenese zodpovědnost za svůj čin... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (71)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Strašně nerada to říkám, Kevina Bacona mám hodně ráda a považuji ho za výborného herce, ale tak, jak jsem se na tenhle film a na jeho roli "kriminálníka" těšila, jsem byla zklamaná. Nevím, jak je to možné, jeho role skýtala obrovské možnosti a on se jich jistě snažil využít, ale ......ale..... ale ..... prostě jsem v některých momentech měla neodbytný pocit, že ve snaze převalcovat všechny dosavadní "historické" ( a heroické:-)) ) herecké výkony těžce přehrával, někdy mě dokonce přepadl pocit trapnosti. A scénář byl taky tak tendenční a předvídatelný, skoro slovo po slově. Na závěr zas to hektické (když to není tleskání, tak ) mlácení hrnky o mříže...... Přitom postava Garyho Oldmana měla všechno ok, nevím, nebylo to zkrátka ono. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Silné herecké obsazení, které potřeboval zručnějšího režiséra. Herecký potenciál veliký, ale výsledek čistě průměrný. Velká škoda, mohl to býr opravdu o hodně zajímavější film.... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BUDOU UMÍSTĚNI V SAMOVAZBĚ, BUDOU JIM ODEBRÁNY VEŠKERÉ VÝHODY. A ZAČNE PROCES JEJICH KOMPLETNÍ REHABILITACE.…“ /// Přesně tak, bylo třeba obnovit duševní, fyzický a morální zdraví jedince… Zajímavý vyprávění o procesu Lid vs. Henri Young, soudní drama se sháněním důkazů, trochou toho vězení a obžaloby systému, kterej se snažil zavřením do kobky na dobu neurčitou v Henrim probudit jeho lepší ,,já“. K. Bacon ve svý nejlepší formě a příběh o trestu, strachu a přátelství. Tohle se asi neomrzí! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Žeru příběhy podle skutečnosti. Byť lehce nepřesný. 2.) Chtěl bych se dozvědět něco o historii Alcatrazu. 3.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vynikající film ze soudního prostředí a definitivně patří k tomu lepšímu materiálu. Film má spousta triumfů, tím hlavním jsou skvělí herci, kde vládne šílený Kevin Bacon, perfektní Christian Slater, který svou suverénností a vynikajícím projevem bere dech, Gary Oldman jako tvrdohlavý šéf Alcatrazu, také mne potěšil i William H. Macy v roli prokurátora, který opět odvedl obdivuhodný výkon. Prostředí špinavého Alcatrazu a fakt, že je film dle skutečné události akorát podtrhuje už tak velmi solidní film. K plnému počtu chybí kousek. 80% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

To označení "natočeno podle skutečné události" je nutný brát trochu s rezervou. Tady měl Kevin Bacon ukrást blbejch 5 dolarů, ale ve skutečnosti ten týpek seděl za poněkud vážnější zločiny. Na wikipedii se píše, že byl bankovní lupič a že spáchal vraždu. To jen tak na okraj. Jinak film je takový standardní soudní drama. Viděl jsem už lepší filmy ze soudní síně, ale viděl jsem i horší. Jinak Slatera ani Bacona nepovažuju zrovna za nějaký herecký esa a svůj stín tady nijak nepřekročili. Celkově čistej průměr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Umučení Ježíše Bacona, který si mimochodem za rok v mnohem lepších Spáčích vyzkoušel i druhou stranu barikády, mělo divákem pohnout směrem k lidskosti, ale to by se režisér Rocco nesměl utápět v tvůrčí impotenci, ledabylém mrhání hereckým potenciálem a otravných jízdách kamery po soudní síni a kolem cel. Záběry posunuté o 90° či přes rozostřené rameno účastníka dialogu byly docela punkové, takže jediné, co na jeho filmu působilo učesaně, bylo obočí soudce Ronalda Lee Ermeyho.. P.S.: Humánní přístup k vězněným a dodržování jejich práv je bezesporu známkou vyvinuté společnosti, ale aby to nepokračovalo tím, že Breivik bude chtít zvýšit kapesné a na celu novější PlayStation.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dokázali to společně a on ještě začal fandit baseballu. Herecky to mělo obrovský potenciál, velká škoda, že jsem snímek nenašel v originálním znění, český dabing trochu herecký part Kevina Bacona zašlapává do prachu země. Bezmála dvacet let staré drama je dalším výletem za brány nechvalně proslulého místa v Sanfranciském zálivu, které zlomilo mnoho mužů. Osamělý kamenný útes posloužil už třeba prchajícímu Franku Morrisovi Clinta Eastwooda nebo generálovi a správnému chlapovi Edu Harrisovi, který ve Skále musel na opačnou stranu barikády. Hlavní antihrdina strávil na temné samotce přes tři roky (i když ze zákona měl maximálně 19 dní), jakmile vyjde na denní světlo, zabije. Jeho mladý ambiciózní advokát ale vše vsadí na kritiku sadistického vedení věznice. Soudní drama bylo velmi volně inspirované skutečným příběhem (i když Henry Young ve skutečnosti nebyl žádné neviňátko), chybí mu ovšem hlavně pevnější a zkušenější režijní vedení a nápaditější scénář, ze kterého sálá zaujatost. Velmi slušné tři hvězdy!! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Príbeh hodný sfilmovania. Je reálne aby došlo po uväznení jedinca k jeho náprave? Väčšina väzňov tvrdí, že dochádza k presnému opaku. Nuž, v dnešnej dobe už žiadny pajác s odňatím slobody nesedí v Alcatraze, kde trávenie "voľného času" určite nebolo prechádzkou v ružovej záhrade. Dnes už je to samé sledovanie hokeja, obedové menu, či basket na nádvorí, takže tomuto hlavnému hrdinovi určite nebolo čo závidieť. Popravde, neviem si predstaviť tráviť týždeň medzi štyrmi stenami môjho prc bytu, nie to ešte 3 roky na samotke. Napriek tomu, že je snímok miestami dostatočne dramatický, k mimoriadne napätým pasážam počas súdneho procesu nedochádza. Mám rád právnické filmy, no tu je uvedený job viacmenej na vedľajšej koľaji, pričom sa tvorcovia omnoho viac snažia zasiahnuť divácku myseľ z pohľadu utrpenia jednotlivca, ktorého zmenu identity zapríčinil samotný nápravný systém. By the Way, v obsahu je chyba. Henry Young nespáchal vraždu na slobode. Daného skutku sa dopustil vo väzení počas obeda po prepustení zo samotky. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Reálně zahraný herecký part Kevina Bacona, těžko hrát něco jiného a hlubšího, když všechen čas strávený nuceným vězeňským pobytem v Alcatrazu, do něj mlátí a mlátí a jenom bolest byla jeho stálou společnicí. Šance na svobodu téměř žádná. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Další v řadě povedených vězeňsko-soudních dramat a podivném americkém systému trestního práva a vězeňství, který se přes všechny staletími nabyté evropské zkušenosti vrátil o staletí zpět a stavěl a dodnes podstatnou mírou staví na principu pomsty, brutality a zastrašování. Celý realizační ansámbl se vší mocí snaží (jako nespočet jiných před ním) ukázat, jak to nikam nevede a plodí to jen další nespravedlnost. Jeden s těch bojů, které je nutné bojovat i s vědomím, že soupeřem jsou větrné mlýny. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hnusnýmu Alcatrazu vládne sadistickej Gary Oldman, kterej zrychtuje Kevina Bacona tak, že mu jebne v guli, za což se dostane před soud W.Macyho. Z návštěvy plynové komory se ho snaží dostat Christian Slater jako moralistickej právnicej greenhorn. Pro mě velký překvapení. Herecký výkony odpovídají jménům, to se čekat dalo, ale syrová realističnost celého dění dělá z toho kousku jeden z těch úplně nejlepších filmů ze soudní síně. Mix s krymem tohoto rázu je údernej. Doporučuju! 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný príbeh s obrovským potenciálom chytiť diváka za srdce a ešte ho aj spravodlivo naštvať. Preto si možno zaslúžil o kvapku viac skúsenejšieho režiséra. Netvrdím, nebolo to po tejto stránke zlé, no určite sa z tak silného príbehu dalo vyťažiť trocha viac, hlavne v emotívnej rovine. Z hercov bol jednoznačne najlepší Gary Oldman, hoci ho tu bolo z hlavnej trojky najmenej, svoj čas využil na sto percent a sadistického správcu väznice zahral s prehľadom presvedčivo a s veľkou charizmou. Naproti tomu taký K. Bacon podľa môjho názoru nepodal svoj najlepší výkon, boli momenty, ktoré sa mi z jeho strany zdali minimálne... no povedzme, že naivne zahrané. Na slabší nadpriemer to ale stačí. 70/100 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce hodnotit ten film. S americkou povlávající vlajkou, závěrečnou řečí poroty, je to téměř edukativní snímek pro začínající právníky. Ale: ku.va, ku.va, ku.va, co jsme my lidi za příšerná kanibalská zvířata! Když považujeme nepřerušované utrpení za správnou cestu k nápravě. Tomu snad nikdo nevěří, dokonce ani ten, který je strůjcem všeho toho mučení a ponižování. Když se k někomu takhle chováme, jak se asi musí oběť cítit? Odpověď je nasnadě, když se k někomu chováme jako ke zvířeti, on se začne jako zvíře nejenom chovat, ale i cítit. Jaká příšerná zvířata to my, lidi, jsme! ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Slušný psychologický thriller s výraznými prvky násilý. Kevin Bacon dokazuje, že umí hrát, Slater zůstává v šedém průměru a málo prostoru dostal i skorofašistický zástupce Gary Oldman. (Mimochodem díky Lhurgoyfe :) ) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Videl som to dávnejšie. Bacon to tam zahral fantasticky. Ale okrem jeho výkonu mi to pripadalo len priemerné a pointa filmu je taká rozporuplná. Z Baconovej postavy sa stal síce totálny magor za čo nemohol, ale jeho kruté skutky to už neodčiní. 6/10. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Kriminální drama z prostředí věznice zaobírající se vraždou prvního stupně? Nebo jak to vlastně bylo? Slušné herecké obsazení sráží sice trochu kostrbatá stylizace, avšak v celkovém součtu to není příliš na škodu. V zajímavém vyprávění však některé postavy dostávají méně prostoru než by si zasloužily. Příběhově nelze moc co vytknout a tak záleží spíše na konkrétním divákovi, zda se dvouhodinovému příběhu bezpráví a pochybných praktik oddá naplno či nikoliv. Já se velmi dobře bavil a rád se budu vracet. ()

Reklama

Reklama