Reklama

Reklama

František z Assisi

(festivalový název)
  • Itálie Francesco d'Assisi (více)

Obsahy(1)

Debut Liliany Cavaniové František z Assisi, natočený v roce 1966 pro TV, vidělo v Itálii 20 miliónů diváků a režisérka byla chválena za své pojetí Františka jako člověka usilujícího ve středověku změnit stav sociální nerovnosti. Lou Castel dokázal postavu zakladatele řádu františkánů vyjádřit s citem pro jeho vystupování i pro odstíny jeho vnitřního života. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

Brylin 

všechny recenze uživatele

Lou Castel v jedné z životních rolí - v roli Františka z Assisi. Černobílé drama neztratilo ani dnes nic ze své naléhavosti a předává dál poselství míru a lásky prostřednictvím činů a slov jednoho z nejvýznamnějších středověkých světců. Na dnešní dobu už však působí nevyrovnaně - některé momenty jsou strhující, jiné téměř nadbytečné - a zdlouhavě. Celkově ovšem silné tři hvězdičky. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Film zachycuje skromné poměry, v nichž žili František a jeho druhové, bez pozdějších nákladných staveb v Assisi. O to víc je kontrastní setkání s na svou dobu přepychově vyzdobeným papežem. Lou Castel citlivě vystihl jeho život a umírání.(max.70%) ()

Reklama

Hafran 

všechny recenze uživatele

Perfektně zpracovaná freska, kde je František obyčejný člověk, který se stane svatým "proti své vůli". ()

Wewerush 

všechny recenze uživatele

Obecně křesťanskou tématiku příliš nevyhledávám, ale u tohoto filmu se i takový náboženský ignorant jako já zamyslí a řekne si: "Jo, tak na tom něco je." Film je vhodný spíše pro náročnější diváky, kterým nevadí přes dvě hodiny pozorovat proměnu jednoho chlapce ze "zlaté mládeže" v člověka, který chce žít život Ježíše. Příběh není vystavěn na narativní polaritě: hodní protestanti a zlí katolíci, na čemž většina podobných filmů upadá. I mezi katolíky jsou ti, kteří věří v osobní pojetí víry a mezi protestanty ti, kteří-i když by to nikdy nepřiznali-nedokážou žít bez řádu, pravidel a zákonů, které nepřímo zavádí katolická církev. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama