Reklama

Reklama

František z Assisi

(festivalový název)
  • Itálie Francesco d'Assisi (více)

Obsahy(1)

Debut Liliany Cavaniové František z Assisi, natočený v roce 1966 pro TV, vidělo v Itálii 20 miliónů diváků a režisérka byla chválena za své pojetí Františka jako člověka usilujícího ve středověku změnit stav sociální nerovnosti. Lou Castel dokázal postavu zakladatele řádu františkánů vyjádřit s citem pro jeho vystupování i pro odstíny jeho vnitřního života. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

Brylin 

všechny recenze uživatele

Lou Castel v jedné z životních rolí - v roli Františka z Assisi. Černobílé drama neztratilo ani dnes nic ze své naléhavosti a předává dál poselství míru a lásky prostřednictvím činů a slov jednoho z nejvýznamnějších středověkých světců. Na dnešní dobu už však působí nevyrovnaně - některé momenty jsou strhující, jiné téměř nadbytečné - a zdlouhavě. Celkově ovšem silné tři hvězdičky. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Film zachycuje skromné poměry, v nichž žili František a jeho druhové, bez pozdějších nákladných staveb v Assisi. O to víc je kontrastní setkání s na svou dobu přepychově vyzdobeným papežem. Lou Castel citlivě vystihl jeho život a umírání.(max.70%) ()

Reklama

Wewerush 

všechny recenze uživatele

Obecně křesťanskou tématiku příliš nevyhledávám, ale u tohoto filmu se i takový náboženský ignorant jako já zamyslí a řekne si: "Jo, tak na tom něco je." Film je vhodný spíše pro náročnější diváky, kterým nevadí přes dvě hodiny pozorovat proměnu jednoho chlapce ze "zlaté mládeže" v člověka, který chce žít život Ježíše. Příběh není vystavěn na narativní polaritě: hodní protestanti a zlí katolíci, na čemž většina podobných filmů upadá. I mezi katolíky jsou ti, kteří věří v osobní pojetí víry a mezi protestanty ti, kteří-i když by to nikdy nepřiznali-nedokážou žít bez řádu, pravidel a zákonů, které nepřímo zavádí katolická církev. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Perfektně zpracovaná freska, kde je František obyčejný člověk, který se stane svatým "proti své vůli". ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama