Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh jednoho z největších lidských dobrodružství – dobytí severního pólu v roce 1926 – viděný očima nedobrovolného polárníka, malého teriéra Titiny. Roztomilý čtyřnohý tulák, na kterého narazil na římské ulici, okouzlil italského konstruktéra a vzduchoplavce Umberta Nobileho natolik, že si ho vzal domů.  A protože to byla slečna, dal jí jméno Titina. Titinu ovšem nečekal jen teplý pelíšek a pravidelné misky s jídlem. Jejího nového pána totiž oslovil slavný norský objevitel Roald Amundsen a objednal si u něj vzducholoď, na níž hodlal dobýt severní pól. U toho Titina samozřejmě nemohla chybět a právě jejíma očima sledujeme cestu italské posádky a norských polárníků za posledním neobjeveným místem na Zemi. Výprava je to vzrušující, plná dobrodružství a nebezpečí, ale dobytím pólu v roce 1926 ještě zdaleka nekončí. Protože toto je skutečný příběh, který pokračuje dál… (AČFK)

(více)

Recenze (7)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jeden z mála animáků, který se mě líbil. Film, takřka podle skutečné události, kdy Roald Amundsen chtěl dobýt po Jižním pólu i ten Severní. Takřka - protože je natáčen z pohledu malého italského psa, majitele, který Amundsenovi sestrojil vzducholoď. Není to jen o té jedné výpravě, ale i poslední cestě Amundsena do oblasti Severního pólu. Mě se to moc líbilo. Jak animace, tak děj a hlavně, že to prostříhali archivními záběry z opravdové expedice. [27. hodnocení, 2. komentář, 78%] ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch animáků, kdy úplně nevím, pro koho se vlastně dělal. Pro děti mně přijde dost těžká a nezábavná animace, pro dospěláky by zas bylo zábavnější, kdyby na tohle někdo vzal opravdický herce a opravdickou vzducholoď. Existuje kromě kina spousta dalších míst, kam se dá zajít pro příjemnou atmosféru... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vždy mě potěší, když vidím, že se ve filmu s tématem z novějších dějin vhodně využívají a vkládají i existující autentické záběry a pokud možno i jinak, než jen coby bonus na závěr. V animovaném filmu jsem se snad ještě s takovým prvkem nesetkal, ale překvapivě ty staré černobílé záběry a animovaný příběh pěkně zapadly k sobě i přes ten groteskní nádech mnoha humorných momentů... a uvidíme v nich na chvíli i „naši“ sympatickou psí hrdinku – drobnou zvířecí společnici, z jejíž pohledu je příběh dobývání severního pólu netypicky zpracován. Zarazil mě ten Amudsen coby chvilkově hnusný padouch nad pekáčem, ale naštěstí si ve vztahu k Titině později napravil díky tvůrcům reputaci svým písňovým číslem. :) Tyhle dobrodružné cesty s dobýváním vzdálených míst se mi neomrzí, viděl jsem už pár starších hraných kousků i němé dokudrama o cestě smrti kapitána Scotta k jižní točně a velice mě bavilo i odlehčené animované podání další takové výpravy. Krásná práce a příjemný výsledek se silným potenciálem oslovit širší publikum a pobavit i přinést malý historický exkurs poutavou formou. [80%] ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2023) Titina, psí polárnice má rozhodně potenciál oslovit dětské, ale i dospělé publikum. Zatímco děti ocení odlehčený humor (spojený zejména s postavou Titiny) a líbivou animaci, tak dospělého diváka zaujme forma, jakou je příběh o dobytí severního pólu vyprávěn. Na Amundsenovo a Nobileho dobrodružství se díváme psíma očima, zároveň je animace účelně proložena archivními záběry, které dávají filmu plastičtější (a autentický) rozměr. Jako osobní bonus beru i to, že jsem se něco málo přiučil z dějin objevů - i když je třeba mít na paměti, že se jedná o fikci (na což odkazuje i úvod filmu). ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Vypadá moc dobře to spojení současné animace s archivními černobílými záběry. Dobývání severního pólu, konstrukce a následný let vzducholodí, to je téma, které má předpoklady zaujmout malé i velké. Myslela jsem, že pejsek tam byl přidán kvůli tomu, aby byl příběh ještě atraktivnější pro dětského diváka, potěšilo mě proto, když jsem toho psího hrdinu uviděla dovádět i v úryvcích z dokumentárního filmu. ()

Azurose 

všechny recenze uživatele

Moc roztomilounký film! Sledovat polofikční příběh psíma očima je zajímavý divácký zážitek. Přestože je scénář založen na skutečném příběhu, je lehce přibarvený, což dává snímku mnohem více možností, jak pracovat s dramatem a uceluje komplexnost celého příběhu. Malí diváci ocení pěknou animaci a dospělí historický základ. Animace mohla být více dynamická, ale v kontextu celého výtvarného ztvárnění je zcela přijatelná. Na závěr bych rád přiznal, že mě mrzí, že jsem film viděl v českém dabingu, protože norský originál je hvězdně obsazený… [Zlín Film Festival 2023] ()

Aldebaran 

všechny recenze uživatele

Film pro děti i dospělé. Shlédli jsme ho v kině Pilotů s mým šestiletým synem a výborně fungoval pro oba. Dost mě zaujalo, jakým způsobem byl vykreslen Amundsen, když vezmu v úvahu, že je to norský film. ()

Reklama

Reklama